Signaal op telefoon als deurbel gaat

Kaastosti

  • #1
Om maar meteen te beginnen met de echte vraag: Hoe moeilijk is het om van 14V AC naar 12V DC te komen? Wat heb ik daarvoor nodig?

Ik dacht zo'n signaal dat regel ik even. In huis heb ik al verschillende Shelly doosjes weggewerkt, die kunnen een berichtje sturen op het moment dat de schakelaar aan gaat. Datzelfde concept wilde ik gebruiken bij de deurbel. In een testopstelling met eigen voeding werkt dat prachtig... maar toen kwam ik bij de deurbel.

Dat ding blijkt te werken op 14V wisselspanning, die had ik even niet aan zien komen. Er zit netjes een trafo tussen die van 230 naar 14 omzet. Ik had echter iets als 12V gelijkspanning verwacht, dan was het allemaal redelijk simpel geweest. Nagevraagd of dat misschien bij ons bijzonder is, maar ik krijg van de meesten terug dat het daar ook wisselspanning betreft, variërend van 8 tot 14V afhankelijk van de bel. Shit. :-|

14V wisselspanning kunnen die Shelly kastjes niet mee overweg, dus dat gaat niet zondermeer werken. Als ik voor zowel de voeding als voor het schakeldraad er iets tussen kan zetten dat zorgt voor 12V DC, ben ik er ook. Niet de mooiste oplossing natuurlijk, maar als het niet gaat zoals het moet, moet het zoals het gaat :wink:
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Dat kan met een AC/DC converter. Even langs een elektronicazaak en ze hebben waarschijnlijk wel eentje liggen met 12 Volt DC uitgang en ingangsspanning van 14 Volt AC.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Heeft zo'n Shelly geen potentiaalvrij contact?

Dan kun je een relais toepassen.
 

Lampje45

  • #4
Volgens mij zijn de ingangen te definieren als NO en NC logische bewakingen, dus ik denk dat het met een relais goed mogelijk moet zijn. Want er zijn ook deursensoren die met een magneet werken.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
Kaastosti schreef:
Als ik voor zowel de voeding als voor het schakeldraad...
Vraagsteller wil ook een oplossing voor de voeding. Dat gaat niet met een potentiaalvrij contact of relais.
 

Lampje45

  • #6
volgens mij niet
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
14V AC kun je makkelijk omzetten naar 12VDC.
Eerst sluit je een brugcelgelijkrichter aan
Daarna een elco
Daarna een spanningsregelaar zoals een 7812
Daarachter weer een elko
(de Jip en Janneke uitleg)

Dat is eigenlijk de basis van een veel voorkomende voeding, de componenten zijn makkelijk verkrijgbaar.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
In dit geval hoef je niet eens een bruggelijkrichter te gebruiken, want de schakeling wordt naar mijn mening geheel niet belast.
Zo zou het bijvoorbeeld kunnen:
14VAC-naar-12VDC.jpg

Je kunt daarvoor een klein stukje printplaat met koperbaantjes gebruiken, zoek maar eens op 'Veroboard'.
 

Kaastosti

  • #9
Dank voor de uitgebreide uitleg! Jip en Janneke taal is in mijn geval helemaal zo slecht nog niet... ik ben van het knutselen, maar weet van veel dingen niet hoe het heet of dat het uberhaupt bestaat.

Voor het idee, dit zijn de aansluitingen op de Shelly:
shelly.png


De linker twee zijn normaliter voor het aan/uit schakelen van bijvoorbeeld de bijbehorende lamp, maar die gebruik ik in dit scenario niet. N en L zijn nodig om het apparaatje van stroom te voorzien, die moet altijd aan staan. De SW is voor het schakelen, daar moet het signaal heen op het moment dat iemand de knop van de bel indrukt.

Als ik het goed heb bedacht, moet ik hiervoor dan twee keer zo'n omzetter kopen/bouwen. Eentje voor de voeding, maar ook eentje voor in de schakelaar van de bel.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #10
Uiteindelijk gaat het waarschijnlijk niet werken als je de deurgong parallel blijft houden. De 14 Volt die je hebt in rust van de beltrafo zakt in naar 8 Volt of minder als de gong spanning krijgt. Dan hou je waarschijnlijk niet voldoende over om je Shelly in bedrijf te houden. Veel gongen werken in de praktijk als een bijna kortsluiting.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Ik dacht dat er een aansluiting zou zitten, waar je 12 V DC op zet en er dan een signaal gestuurd wordt.
Dat blijkt in het door jou getoonde aansluitschema niet het geval te zijn. Hier is sprake van tegen Nul (massa, min) schakelen van een ingangsdraad en dus moet je een relaiscontact gebruiken om de zaak in orde te krijgen.

Voor de voeding van het Shelly kastje kun je een normale 12 V adapter gebruiken.
Voor de relaisschakeling zou je zoiets kunnen gebruiken:

Relais-met-brugcel.jpg


Voor de kenners: een terugloopdiode is niet nodig, die zit al in de brugcel.

Het relais zou er een moeten zijn die 14 V gelijkspanning kan verdragen.
Een autorelais is daarvoor erg geschikt. Die hebben ook meteen een makkelijke montage met bevestigingsbeugel oid.

Er bestaan overigens ook relais voor wisselspanning, maar die zijn wat lastiger te verkrijgen.
 

Kaastosti

  • #12
Krunnie schreef:
De 14 Volt die je hebt in rust van de beltrafo zakt in naar 8 Volt of minder als de gong spanning krijgt.
Hmm goed punt, daar had ik nog niet aan gedacht. Dan schakelt die Shelly inderdaad precies uit als je 'm nodig hebt.

Daar zou ik dan zoals Kees voorstelt een apart adapter voor kunnen gebruiken. Die is dan in ieder geval stabiel. Dat is precies wat ik ook als testopstelling gebruik, heb een variabele DC power supply aangesloten.

Alleen deze snap ik niet:
Het relais zou er een moeten zijn die 14 V gelijkspanning kan verdragen.
[...]
Er bestaan overigens ook relais voor wisselspanning, maar die zijn wat lastiger te verkrijgen.
Bedoel je dat ik eerst naar 14V gelijkspanning moet komen, om daar dat relais tussen te zetten? Want ik heb in de uitgangssituatie nog steeds de 14V wisselspanning achter de knop. In ieder geval goed idee om even naar bestaande units te kijken, het meeste zal al eens verzonnen zijn.

...en ik moet echt eens een basiscursus elektronica gaan volgen, ik ben te snel de draad kwijt. :icon-study:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
Nee, die brugcel verzorgt de gelijkrichting naar 14 V gelijkspanning. Weliswaar is dat een pulserende spanning, maar daar trekt het relais zich niets van aan.

Het betreffende relais moet een spoelspanning van 14 V kunnen verdragen. De meeste 12 V relais kunnen dat makkelijk, maar een autorelais is zonder meer makkelijker te monteren en kan 14 V aan.

Hier een samengesteld bedradingsschema, zoals je het zou kunnen uitvoeren.

relaisschakeling-met-gelijkrichter.jpg


De aansluitingen zijn met schuifstekkers (zoals die in een auto zitten), hoef je geen printplaatje oid te maken. Gewoon het relais en gelijkrichter in een klein kastje monteren en de bedrading met snoertjes met schuifstekkers (Amp-klemmen) 6,3 mm aansluiten. De kleuren van de draden hoef je helemaal niet gelijk te houden, ik heb dat alleen voor de duidelijkheid gedaan.

Voor het relais heb ik hier gekozen voor het makkelijk verkrijgbare autorelais FRC2C-1-DC12V, de gelijkrichter is een B140C10A, maar elke gelijkrichter met schuifstekkers voldoet hiervoor.

Succes!
 

Kaastosti

  • #14
Aaah op die manier! Wederom dank voor de heldere uitleg. Nog even inlezen wat die componenten allemaal kunnen en hoe het precies werkt, maar dit gaat helemaal goedkomen :prima:
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #15
Of om binnen je eco-systeem te blijven pas je een Shelly-Uni toe. Dat is een potentiaalgescheiden module specifiek voor dit soort aansluitproblemen met twee ingangen en twee uitgaande schakelcontacten.
 

Lampje45

  • #16
Dit vond ik toevallig speciaal ontworpen voor jouw probleem.

 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #17
Ik zie dat ik in bijdrage #13 een vergissing heb gemaakt bij de aansluiting op de gelijkrichtcel.
Dit is de juiste schakeling (gele en rode/zwarte lijnen verwisseld):
relaisschakeling-met-gelijkrichter.jpg


Vanzelfsprekend is de door Lampje45 in bijdrage #16 ook een uitstekende (kant-en-klare) oplossing, komt op hetzelfde neer als mijn voorgestelde schakeling, alleen wat kleiner.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu