Sifon van WC's wordt soms leeggetrokken

Klussende Maarten

  • #1
We hebben we het volgende probleem. We hebben een jaren dertig huis. Regelmatig word de sifon van een van de 2 toiletten leeggezogen met een geweldige stank tot gevolg. Andere sifons van wasbakken en bad hebben nergens last van.

We hebben een standpijp en daar komt stank uit dus die is nog open. De WC beneden staat rechtstreeks bovenop een septictank. Daar komt de WC van boven in uit en de wasbak van de WC beneden. De septictank heeft een overloop en loopt zo over in het riool.

Ik kan er geen regelmaat in vinden wanneer het gebeurt. Het gebeurt 1 á 2 keer per maand en meestal 's nachts en onder de meest verschillende weersomstandigheden.

Nu heb ik om er vanaf te zijn een standpijp (diameter 50 mm) direct op de septictank gemaakt. Ik ging ervan uit dat als er drukverschillen zijn van het gemeentelijk riool of van ons eigen systeem dat die dan door die standpijp opgelost zouden worden.

Helaas na een week was het weer zover. Ik heb echt geen idee waardoor het wordt veroorzaakt en wat ik eraan kan doen.

Wie kan mij helpen?
 

Fiesiekus

  • #2
Het is waarschijnlijk een beluchtingsprobleem; geen ontluchtingsprobleem. Kunt u een schets plaatsen van de diverse afvoeren incl. de toiletten? Uit uw verhaal kan ik niet opmaken waar de toiletten staan en hoe de aansluitingen zijn. Indien u een beluchtingsventiel plaatst op de rioolpijp van 't toilet dat 't probleem geeft, zal e.e.a misschien verholpen zijn.

Zoekfunctie met trefwoorden gebruiken!
 

Klussende Maarten

  • #3
Ik zal eens proberen een schets te maken en te plaatsen. Ik heb heel internet afgezocht naar een oplossing en met veel mensen erover gesproken (ook mensen uit het vak) maar ik heb nog niet de oplossing gehoord.

Beluchting direct op de WC's is niet mogelijk of het zou in de WC ingebouwd moeten zijn. Die hebben een onderaansluiting direct op het riool, en die beneden ook middels een korte rioolpijp op de septictank.
 

Fiesiekus

  • #4
Misschien via zo'n zadel met ventiel erop gelijmd? Heeft maar 10 - 15 cm rioolpijp nodig.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Meestal is dit (het begin van) een verstopping, in uw geval zit waarschijnlijk de sceptic tank vol.
 

Klussende Maarten

  • #6
Die zit vol. Maar dat hoort toch ook zo? Door alle processen in zo'n septicttank komt er uiteindelijk redelijk schoon 'water' uit. En dat werkt.
De septictank is niet meer dan een gemetselde bak met de WC erboven en een overloop naar het riool.
Zou ik hem leeg moeten laten zuigen? Ik heb juist wel een gehoord dat dat dan juist voor problemen kan zorgen.

Waarom werkt de ontluchting die ik heb aangebracht niet? Als er drukverschillen in de tank onstaan zouden die toch opgeheven moeten worden?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik lees dat de wasbak er ook op aangesloten is, de processen in de tank worden verstoord door zeep, na verloop van tijd kan er dan een dikke koek op het water drijven waardoor de afvoer niet goed meer werkt.
 

Klussende Maarten

  • #8
Dat zou inderdaad best kunnen. Maar waarom en hoe worden dan de sifons leeggetrokken?
Ik heb er toch een ontluchting op aangebracht? En wat is dan de oplossing?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
In m'n vorige antwoord had in de laatste zin ook moeten staan dat naast de afvoer ook de ontluchting verstopt kan zitten.

Ik van hieruit niet bekijken waar de sceptictank zit, het eerste lijkt me een inspectie of het inderdaad zo is.
Zit de tank vol met een dikke koek dan hij zal leeggehaald moeten worden.
Door onderdruk in de afvoer kan de sifon leeggetrokken worden.
 

Gerrit

  • #10
Gegarandeerd dat de boel verstopt zit. Hoe lang bestaat deze situatie al.
Zoals Jan terecht opmerkt mag een wastafel niet in de tank lopen. Zitten er wel schotten in de tank? Maak hem maar eens open en kijk of er nog leven in zit.
 

Klussende Maarten

  • #11
De boel zit niet verstopt. Dat heb ik gecontroleerd. Ik heb het open gehad om die standpijp aan te brengen. Er dreek wel een laag bovenop maar ging er vanuit dat dat zo hoort. De (tweede) ontluchting heb ik net aangebracht dus die zit niet verstopt. en de oorspronkelijke stanpijp zit misschien een beetje dicht maar zeker niet helemaal want daar komt ook nog stank uit.

De situatie is al zo sinds we het huis kochten 7 jaar geleden.

Wij hebben de septictank nooit leeglaten maken omdat de buurman destijds vertelde dat hij pas echt problemen kreeg toen hij dat een keer had laten doen.

Waar we ook soms last van hebben, namelijk 's winters met oosten wind is een rioollucht in de woonkamer. Die lucht komt onder de vloer vandaan. Het hele huis is onderkelderd en die vloer ligt met balken op een betonnen ondervloer, een geloten bak dus. Waar die lucht vandaan komt is mij ook een radsel maar waarschijnlijk uit de spouw. De septictank ligt aan de oostkant van het huis. De kant waar we last hebben van stank (woonkamer) aan de westkant van het huis.

Ik heb wel eens gedacht om de hele septictank er tussenuit te halen. Dus de beide wc's en de wasbak direct op het riool aan te sluiten. Als ik zeker wist dat dat alles zou oplossen is dat misschien wel een optie (niet de makkelijkste!).
 

Fiesiekus

  • #12
Dat direct aansluiten is wel uitgevoerd in ons huis. De werkzaamheden vielen mee; bestond vnl. uit het doortrekken van 110 mm pijp. Zowel voor als na deze wijziging bestonden er geen "rioolproblemen", is gedaan om grondverontreiniging door tanklekkage te voorkomen.
 

Gerrit

  • #13
Als er een dikke laag op drijft is de put vaak dood. Er is dan iets ingekomen wat de bacteriewerking verstoort. Het is geen probleem de tank leeg te zuigen en een keer goed te spoelen.
Gooi er paar dode kippen in (legbatterijhouders hebben er zat), dat werkt beter dan de maden uit de hengelsportwinkel.
Als de afstand niet te groot is zou ik niet lang nadenken; er uit met dat ding en direkt op het riool aansluiten.
 

Klussende Maarten

  • #14
Ik denk inderdaad dat ik de put er maar tussenuit ga halen. Een grote afstand is het niet. Er moet alleen iemand in die kleine stinkende ruimte (loodgieter met perslucht?) om alles te verbinden: 2 wc's en het wasbakje.

En dan maar hopen dat alles is opgelost.
 

Gerrit

  • #15
Sukses dan maar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu