Siemens vaatwasser SN45M539EU E23 na E15

Pelikano

 • #1
Ik vermoed dat de pomp nu stuk is nadat hij de gehele nacht waarschijnlijk E15 storing had. Die heb ik vaker opgelost, zie mijn berichten. Dan blijft de pomp doorpompen totdat het water op de bodemplaat weg is. Nu was de pomp stil en ik had smorgens een E15 op het display. Na reset een E23 die aangeeft dat er iets met de pomp mis is. Pomp hoor je ook niet meer aan gaan.
Nu wilden we een nieuwe vaatwasser bestellen maar er zijn leverproblemen waardoor een nieuwe pas eind januari geleverd kan worden. Dan toch maar deze vaatwasser weer open maken. Het zal of de pomp zijn of de aansturing. Iemand ervaring met dit type? Het vervangen van de pomp is wel te doen en een nieuw pompje is onder de 50€ maar mogelijk is het de aansturing. Voordat ik los ga verzamel ik graag wat tips.
Dank alvast voor het meedenken.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #2
  E15 is waterlekkage dus niets met afvoerpomp te maken meestal afdichtring van de waterbak.
   

  Pelikano

  • #3
  E23 is de melding.
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #4
   

  Pelikano

  • #5
  Dank @S.oldeerbout voor je link. Heb ik toch niet goed gezocht. Het klopt wat je schrijft;
  E15 is waterlekkage dus niets met afvoerpomp te maken meestal afdichtring van de waterbak.
  Maar ook E23 is het gevolg van (dezelfde?) lekkage die de E15 veroorzaakt. In mijn geval is ook de pomp aangetast door water net als hier.

  IMG_8126.JPG

  De spoelen zien er nog goed uit, niet verbrand.
  IMG_8128.JPG

  Het vocht met de elektra heeft baantjes getrokken die daar niet horen te zijn.
  IMG_8130.JPG

  Vanaf de contacten meet ik geen weerstand en na het schoon poetsen blijft dat de linker baan weggerot is. Daar heb ik een draadje overheen gesoldeerd van het begin naar het einde. Je meet dan tussen de contacten 76 ohm. Daarna getest en de pomp draait weer. Je kunt natuurlijk ook gewoon de pomp vervangen.

  IMG_8131.JPG

  Voor de zekerheid maar gaatjes in het pomphuis geboord. Beter een E15 dan een E23 :super:Voor de structurele oplossing van de lekkage zou je nog kunnen overwegen een renovatie setje te kopen zoals @S.oldeerbout adviseerde.


  IMG_8123.JPG

  Om te testen kun je de pomp er gewoon even aan hangen. Het programma begint toch eerst met afpompen.

  De pomp is inderdaad binnen 5 minuten eruit te halen. Schroef de onderste 6 schroeven(T20) uit de binnenkant van de deur. De afdekplaat aan de onderkant iets uit elkaar buigen en naar voren trekken. De plaat zit bovenin het bedieningspaneel geschoven. Er vallen 2 witte blokjes onderuit de deur en prik die op de plaats zoals op de foto als je de deurplaat weer terug plaatst.
  Daarna de metalen afdekking onder de deur met 2 schroefjes verwijderen.
  IMG_8132.JPG

  De pomp is ook makkelijk eruit te halen zonder de vaatwasser van de plaats te halen.
  Kabelboompje losklikken en aan de bovenkant van het pomphuis zit een vergrendeling die je kunt wegdrukken terwijl je de pomp naar rechts draait. Let op dat het sensor kabeltje met de blauwe draadjes er nog goed inzit bij het terugplaatsen. Totale duur van de klus was nog geen uur.
  IMG_8135.JPG

  De 2 witte blokjes was even een puzzel omdat ze eruit vallen als je de dekplaat er af haalt. Zo plaats je ze dus terug.

  Succes. IMG_8131.JPG
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu