Siemens vaatwasser SN 55302 (optima-line) spoelt niet

Daan

 • #1
Beste deskundigen,

Afgelopen maandag na zomervakantie heb ik problemen met vaatwasser.
Siemens SN 5530.2 (optima-line).

Na enkele minuten pompen (gewone procedure) gaat de machine niet meer over op het inlaten van spoelwater. Waterdruk tapkraan is in orde. Schoep van pomp zou mogelijk vast kunnen zitten volgens technische dienst Siemens, maar hoe kom je daar bij?

Filters schoongemaakt op aanraden van Siemens. Op eigen initiatief heb ik azijn in waterafvoer gedaan om eventuele kalk op te lossen; geen effect. Ter informatie: ik heb na de vakantie de hoofdkraan afgesloten om stopkraan wasmachine te vervangen. Wellicht heeft dit nog effect gehad op de vaatwasser?

We staan nu weer ouderwets met borstel en theedoek af te wassen. Ook wel weer leuk voor een tijdje maar het moet niet te lang duren. Ik ben benieuwd of iemand mij kan helpen met genoemde storing.

Alvast bedankt!
gr. Daan
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Heb je al gekeken of er water op de bodemplaat ligt?

  Er zou een lekkage kunnen zijn (geweest) waardoor de beveiliging via de vlotter in werking is getreden. Ik kan zo niet zien of jouw vaatwasser dan een storingsmelding had moeten geven.

  Zoek op dit forum op "lekkage" dan kom je veel van dit soort problemen tegen.

  Andere zoekcombinaties: "lekkage siemens" of "lekkage Bosch".
   

  Avaris

  • #3
  Ik heb dat probleem een aantal maanden geleden ook gehad met mijn Siemens vaatwasser.

  Bij mij bleek het labyrint verstopt te zijn. Deze zat bij mij aan de linker zijkant en je moet dan de gehele linker zijwand verwijderen om er bij te kunnen.

  Ik heb een Siemens Topline vaatwasser met een aquastop. Ben niet zo deskundig maar neem aan dat Siemens hetzelfde principe gebruikt voor haar vaatwassers.

  Groet,

  Peter
   

  Daan

  • #5
  Bedankt voor jullie snelle reactie!

  Dit type (16 jaar oud) geeft geen electronische foutmeldingen dus ik moet het op eigen kracht doen. Ik heb de bodemplaat gecontroleerd maar die is kurkdroog en ziet er prima uit. Ik heb heet water in de afvoer gedaan en dat wordt keurig afgevoerd. Een klein laagje water blijft achter maar dat is waarschijnlijk het waterslot. Het probleem blijft bestaan: wel pompen maar geen spoeling.

  Ik heb het labyrint nog niet bekeken, maar het lijkt me een behoorlijke operatie om daar bij te komen. Hoe kan ik de linker zijwand verwijderen want de vaatwasser is ingebouwd? Ik ben redelijk handig maar ik heb geen enkele ervaring met vaatwassers. Jullie advies wordt zeer gewaardeerd.

  groet,
  Daan
   

  Advertman

  • #6
  Hoi Daan,

  Je moet dus eerst proberen je vaatwasser naar voren te halen.

  Het is verstandig om de hoek klemmetjes (die zijn er ter versteviging) wat aan de zijkant van de kastjes zit en vaak aan de onderkant van het aanrechtblad los te maken, met een accutol gaat het snel. Dit omdat je alle ruimte kan gebruiken aan de zijkant enz.

  Je haalt de sierlijst weg aan de onderkant van de vaatwasser, dan zie je die verstelbare poten zitten aan de voorkant.

  Kijk gelijk even of je wieltjes hebt aan de achterkant van je vaatwasser
  Deze wieltjes kunnen namelijk worden ingedraaid is mijn ervaring en met een soort van buisje wat er standaart aanvast zit wat over je bodem plaat gaat kun je deze in of uit draaien( in dit geval in draaien) Ik weet natuurlijk niet zeker of dit ook bij jou Siemens het geval is.

  Nu is het de bedoeling om de poten een aardig stuk in te draaien zodat de vaatwasser vrij komt van de bovenkant van het aanrechtblad. Ik heb daar een stuk hout als hefboom voorgebruikt, omdat de voorpoten eerst een klein stukje van de grond moeten komen om ze in te draaien.

  Een extra persoon die je daarmee een handje kan helpen zou handig zijn.

  Als dat gebeurt is of het lukt niet hoor ik het wel.

  Alvast succes
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Het waterslot zit aan de kraan, niet in de afvoer!

  Het gaat om (eventueel) water op de bodemplaat onder de zichtbare als je de vaatwasser open doet!

  Op de Quickfinder van Siemens kun je onderdelentekeningen vinden.

  Vul daarin het E-nummer in, ik gaf SN55302 in.
  Je krijgt dan schetsen van alle onderdelen te zien, misschien helpt dat je nog wat verder.

  Succes!
   

  Advertman

  • #8
  Ja je moet er wel zeker van zijn dat het niet om lekkage op de bodemplaat gaat.

  Kun je je vlotter zien Daan? Daarvoor moet je eerst je vaatwasser hebben open geschroefd.
   

  Daan

  • #9
  De vlotter en bodemplaat heb ik gezien en geinspecteerd; kurkdroog.
  Handig die quickfinder van Siemens. Bedankt voor de tip. Ik ga mijn mouwen opstropen om de vaatwasser naar voren te schuiven.

  Als dit niets oplevert dan vrees ik dat we toch naar een nieuwe vaatwasser moeten uitkijken. Na 16 jaar trouwe dienst mogen we niet klagen. We zitten te denken aan een ander merk. Dit is niet de site voor vergelijkend warenonderzoek maar wat is jullie ervaring?

  Eerst nog een serieuze poging om onze Siemens aan de praat te krijgen.

  Nogmaals dank voor jullie hulp.

  gr. Daan
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  Inderdaad, dit is geen site voor vergelijkend warenonderzoek

  Er worden geen uitspraken gedaan over kwaliteit en mogelijkheden in de handel verkrijgbaar witgoed.

  Uit onze forumregels:
  De beantwoorders geven geen positief of negatief verkoopadvies. Bij te nadrukkelijk merkgerichte adviezen of suggesties kunnen de merk- of bedrijfsnamen verwijderd worden.
   

  Janavg

  • #11
  Als je beetje handig bent meet dan je aquastop even door dit kun je vanaf de voorkant doen. (als je plint van de machine hebt).

  Je ziet in het midden voorin terhoogte van het aansluitblokje van de spanning een witkabeltje lopen. Met een bruine en blauwe draad. Blauwe draad gaat naar de de bodembak schakelaar en de bruine naar de vlotter links in het labyrint.

  Meet deze eens door. Kijk gelijk even of het labyrint niet verstopt is.


  Succes
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu