Siemens SE65560 blijft water nemen, vervolgens wegpompen

Jvleuten

  • #1
Probleem bij deze vaatwasser is begonnen met een F melding. De aanwijzingen op dit forum gevolgd; linkerzijplaat gedemonteerd, rode vlotterpen losgetrokken en aanvoerslang schoongemaakt (zat vrijwel geheel dicht).

Situatie nu: als ik een standaard programma start verschijnt er 98 in het display. Lijkt me een beetje lang maar alla. Als ik vervolgens de deur sluit zie ik aan de zijkant dat er water wordt ingenomen, totdat de vlotterpot met de rode vlotterpen volloopt. Vervolgens wordt het water weggepompt, weer ingenomen etcetcetc.

Als ik nu echter de iets hoger gelegen blauwe pen een zetje geef begint de vaatwasser gewoon aan zijn programma. Vervolgens gaat alles goed totdat het tijd is om opnieuw schoon water in te nemen. Dan krijg ik weer water innemen, wegpompen etcetc. totdat ik de blauwe schakelaar weer een zetje geef.

De vraag is dus: hoe krijgt de blauwe schakelaar automatisch het benodigde zetje? Er zit een soort wit schijfje achter met een palletje erin dat volgens mij deze functie zou moeten vervullen..
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een stuk tekst dat ik gevonden heb over het betreffende gedeelte van een soortgelijke vaatwasser uit de Bosch/Siemens stal... Ik heb het niet vertaald, omdat ik door ontbreken van vakkenis op dat gebied een verkeerde vertaling zou geven!

Niveaugeber mit Sicherheitsfunktion
Treten an der Geschirrspülmaschine funktionelle Störungen in der Steuerung oder an den Bauelementen auf, die zum Überfüllen der Maschine führen, so wird über das Sicherheitssystem die Ventilkombination geschlossen und damit die Wasserzufuhr gesperrt.

Über den Sicherheits-Niveau-Schalter wird die Ablaufpumpe eingeschaltet.
Es wird solange abgepumpt bis das der Sicherheits-Niveau-Schalter wieder zurückschaltet. Alle auftretenden Undichtheiten innerhalb der Maschine werden in der Bodenwanne gesammelt. Undichtheiten am Zulaufschlauch werden über den Leckwasserschlauch in die Bodenwanne geleitet.

Bei einem vorgegebenen Niveau in der Bodenwanne, betätigt der Schwimmer über einen Schalthebel den Sicherheits-Niveau-Schalter, der das Füll- und Sicherheitsventil elektrisch abschaltet. Gleichzeitig wird die Ablaufpumpe eingeschaltet, die Lauge wird aus dem Spülbehälter entfernt, die Ablaufpumpe geht in Dauerlauf.


Een tekening erbij heb ik ook gevonden:


  1 Niveauschalter
  2 Sicherheitsniveauschalter
  3 Schwimmer Sicherheitsniveau
  4 Zum Pumpentopf
  5 Schwimmer in der Bodenwanne
  6 - vom Ablaufventil bei Geräten mit Wärmetauscher
     - vom Enthärter bei Geräten ohne Wärmetauscher
  7 Luftkammer
  8 Drosselbecher bei Geräten mit Wärmetauscher
  9 Vom Überlaufkanal
10 Schalthebel
11 Druckdose


Komt er zoals ik het begrijp op neer, dat er nog steeds een reden is, waarom het beveiligingssysteem in werking treedt. Het bewust indrukken van die schakelaar is niet de oplossing ervoor, er moet ergens anders nog een oorzaak (verstopping?) zitten.

Hopelijk heb je er wat aan!

Horen we nog wel als je iets gevonden hebt? Daar hebben anderen dan weer wat aan!

Succes!
 

Jvleuten

  • #3
He da's een mooi plaatje, bedankt! Als ik het zo eens bekijk denk ik dat het kanaal naar de luftkammer(7) geblokkeerd is, zodat er nooit een signaal komt dat het juiste waternivo is bereikt en het wasprogramma kan worden gestart.

Maar de overloopbeveiliging werkt (gelukkig) nog wel..
Als ik weer eens wat vrije uurtjes heb ga ik alles eens grondig reinigen.
 

Jvleuten

  • #4
Mijn vermoeden bleek juist: een verstopping ter hoogte van "7" in het plaatje.
De drukschakelaar werk weer, probleem opgelost. Dank voor de hulp.

Weer een voorbeeld van aangekoekt vuil dat voor problemen zorgt. Periodiek reinigen met vaatwasreiniger of soda, zoals elders in het forum beschreven, is zeker aan te raden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu