Siemens vaatwasser print verbrand en pulserende brom, Siemens SE44M563

Jerommmeke

  • #1
Siemens SE44M563

Gisteren mijn vaatwasser 's nachts horen brommen in een tempo van ca 1 keer per minuuut.
Direct uitgezet en ik rook dat er iets was verbrand in de electronica, typische geur.
Waterafvoerpomp deed telkens iets elke seconde.

Print er vandaag uitgehaald, vaatwasser stond overigens nog vol water?!
Onder het relais was de print zwart en printspoor weg.
Verdacht het relais, maar deze eruit gesoldeerd en aan 6 volt gehangen.
Klikt dus spoel is goed. Verbrande print met nieuw draadje gerepareerd.
Helaas hetzelfde probleem. Elke seconde brom en het display valt uit net alsof er teveel stroom getrokken wordt door sluiting? of iets anders.

Iemand die dit herkent?

Foto printplaat, negeer het rode het gaat om het relais dat aangegeven wordt met de gele pijl.
Onder dit relais bij geel cirkeltje is de print verbrand. Hier zitten een paar via's die ik heb doorverbonden.

Stel het is de spoelmotor of verwarmingselement, kan ik dat loskoppelen? Zoja welke connectors op de print zijn het?
Heeft iemand een schema van deze printplaat en/of machine?
Alle suggesties en tips zijn welkom.

Alvast dank

Jerome

1609518283358.png
 
  • Klusservice
    Klusidee
    Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
  • Fabrice

    • #2
    gele pijl, geel cirkeltje? waar
     

    Kees

    Vaste Beantwoorder
    • #3
    Ik zie in elk geval een verbrande weerstand en daarom zal het IC ook defect zijn:

    1609520294166.jpeg


    Originele waarde van de (veiligheids)weerstand waarschijnlijk 100 Ohm 3 Watt, vuurvaste uitvoering.
    IC is zo te zien LNK304GN, niet ecght goed leesbaar.

    De eventuele defecte leiding van het relais is daarvan onafhankelijk, je hebt vermoedelijk 2 fouten tegelijk in de printplaat.

    Je zou een wat gedetailleerdere foto van het betreffende gebied kunnen plaatsen. Dan zou ik kunnen bevestigen dat er uit het IC eventueel een stukje weggesprongen is.

    1609520294166.jpeg
     

    Fabrice

    • #4
    Waarde weerstand en ic kan je nameten, of deze nog goed zijn
     

    Jerommmeke

    • #5
    Hoi Kees,

    De weerstand is niet verbrand. Foto is niet van mij maar van internet.
    Het ic is nog heel.Zie er niets aan.

    Zoals ik zei de print is vweggebrand, stukje van ca 5x5mm onder dat relais.
     

    Lampje45

    • #6
    Ja foto's van het internet hebben we natuurlijk niets aan als je ons om advies vraagt.
    Die heb ik zelf genoeg.

    Nu close ups met veel licht van jouw print en via google photos plaatsen en hier de link, want we moeten extreem uit kunnen vergroten.

    Om te constateren of een IC stuk is moet je meten om dit zeker te stellen. En ja het komt nog wel eens voor dat je de meter in de kast kunt laten liggen, maar dat komt niet zo vaak voor.
     

    Kees

    Vaste Beantwoorder
    • #7
    Jerommmeke schreef:
    Foto is niet van mij maar van internet.
    Besteed ik werk om de componenten op de print in de foto aan te wijzen, was dus voor niets.
    Bedankt!
     

    Jerommmeke

    • #8
    Hier de dan echte foto's.

    Op de eerste zie je de bovenkant met de rails. Onder het relais wat niet in het rijtje van 3 staat zir het verbrande stukje print. Kijk je naar de laatste foto ( mod1.van internet, zelfde print) daar heb ik de verbrande plek zwart gemaakt onder het relais. Groene streepje is het printspoor voorzover het nog aanwezig was.
    Foto

    Op de 2e foto (3.jpg) de doorverbinding die ik gemaakt heb.

    Laatste stand van zaken.
    Laatste afbeelding het schema.
    Als stekker 1 eruit laat dan gaat een relais klapperen, display gaat langzaam uit en ik hoor een pomp of motor even langzaam draaien. Dit gebeurt ook met de deur open. Er zit een deurschakelaar in mijn machine.
    Foto nr3 (mod, (van internet)) is de onderkant, Groen spoortje zit aan de andere kant en is vernoedelijk juist. Niet zeker daar ik geen schema heb kunnen vinden.

    Ik kom er niet uit.
    Nog suggesties?

    4.jpg 3.jpg mod.JPG mod1.JPG schematics-2-1024x598.png
     

    Lampje45

    • #9
    Als relais er uitbrandt, dan is het bijna altijd het maakkontact als eerste en later het gemeenschappelijk contact wat de schade veroorzaakt.
    Ik heb het relais voor je ingetekend.
    Om het relais vast te zetten zal je hem met warme lijm op de print vast moeten zetten.
    De oude contacten op de printbanen krijg je niet meer voor elkaar, daar zullen shunts aan te pas moeten komen. De spoelaansluitingen moet je zelf maar kijken. Maar de gele shunts moet je maken
    Shunts.png
     

    Lampje45

    • #10
    Voor het goed laten vloeien moet je een goede kwaliteit flux gebruiken, want anders wordt het niets.
     

    Jerommmeke

    • #11
    Dank je.

    Flux heb ik dat wordt geen probleem.

    Ik kan alleen deze soldeerverbinding niet plaatsen.
    Blauwe pijl.
    Die komt onder het relais uit maar het het relais heeft geen contact daar. Zou het de doorverbinding naar de via's kunnen zijn?

    Groet

    Shunts.png
     

    Lampje45

    • #12
    Ik zou het niet weten, maar voor het relais niet belangrijk want daar ligt ook nog het verbreekkontakt nog los wordt niet gebruikt.
     

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu