Siemens vaatwasser doet 5,5 uur over 2,5 uur programma.

Thimoharte

 • #1
Beste form lezers,

Ik ben nog niet echt bekend met dit form maar heb wel een technische achtergrond. Toen ik begon te google naar de problemen met de vaatwasser kwam ik op dit form alleen kon ik het antwoord niet echt vinden.

Sinds kort studeer ik en woon ik in een studentenhuis. We hebben een vaatwasser gekocht omdat we het beu waren om steeds te afwas te doen. Deze vaatwasser hebben we gekocht via marktplaats. De verkoper maakte er een mooi verhaal van dat de vaatwasser 10 keer was gebruikt en probleemloos werkte. Bij vragen naar een model of serie nummer was het allemaal moeilijk en dat wist die allemaal niet. Anders had ik natuurlijk wel gekeken wanneer de vaatwasser verkocht werd en voor welke prijs wel wisten we dat het om een Siemens Extra Klasse ging.

Omdat we op het verhaal van de man dat we de vaatwasser maar 10 keer gebruikt was en dachten als het 100 keer zou zijn dan is nog geen probleem en gingen we de vaatwasser bekijken en het zag er allemaal nog netjes uit wel zat er nog ductape op sommige plekken om de slangen en stekker op de vaatwasser te houden. We hebben daardoor 170 euro betaald voor de vaatwasser. Bij het thuiskomen en het verwijderen van de ductape zagen we dat de vaatwasser daar toch wel beschadigd was.

Na het aansluiten van de vaatwasser gingen we de vaatwasser uitproberen. Eerst hebben we het zout en de spoelglans bijgevuld en we gebruikte afwaspoeder ipv tabletjes omdat het beter zou zijn voor afwasresultaat. Ook hebben we de stand van de waterhardheid aangepast naar ons leiding water. We schakelde het programma in van 2,5 uur op 65 graden. De vaatwasser bleef hangen op 1 minuut en bleef maar bezig. Uiteindelijk kwamen we er na 5 uur achter dat het programma was afgelopen en dat die de droog fase inging van 30 minuten. Toen dat was gedaan haalde we de vaat eruit en zagen we dat de glazen zanderig aanvoelde en ook ook soort witte laag (ik denk kalk) op het bestek achterliet.

Na dat ik naar Siemens had gebeld hebben hun aangegeven waar ik het modelnummer kon vinden en hebben ze me verteld dat de vaatwasser van 2010 uit de fabriek is gekomen. We hadden toen het idee dat de vaatwasser al redelijk versleten was. Siemens wist geen antwoord te kunnen geven op het probleem en een monteur was iets te duur. En we hebben voor gekozen om "Finish Machinereiniger voor vaatwasser citroen" te gebruiken en daarna weer een vaat te laten draaien. Helaas was dit zonder verbetering van het resultaat. Ook heb ik gekeken of de pomp in de vaatwasser geblokkeerd zat zoals in de handleiding beschreven staat die ik op internet had gevonden. Wel zagen we dat af en toe het water toevoer lampje ging branden maar dit was niet elke keer en vaak maar van korte duur. Hierom heb ik ook de filters in de slang schoongemaakt.

Nu heb ik wel elektrotechniek gestudeerd op MBO en heb ik wel enige kennis van elektrotechniek maar niet van vaatwassers. Omdat ik op form las dat vaak het labyrint vies is dacht ik om te beginnen om te kijken of labyrint vies is. Helaas vond ik het labyrint vrij schoon eruit zien. Ik weet niet waar ik het probleem moet zoeken maar we kunnen de vaatwasser niet zomaar weer weg doen want voor ons kostte de vaatwasser veel geld als student zijnde.

Weten jullie hier wat ik eventueel kan doen om de vaatwasser weer fatsoenlijk te kunnen laten werken?
Ik ben bereid om de vaatwasser helemaal open te halen en jullie tips op te volgen. We willen graag dat de vaat goed schoon is en ook minder dan 3 uur bezig is als de vaatwasser aangeeft dat programma 2,5 uur duurt.

Merk vaatwasser: Siemens Extra Klasse
Modelvaatwasser: SE28E252EU/37

PS:
Ik heb foto's toegevoegd van het labyrint. Mochten jullie meer foto's willen of willen dat iets doorgemeten wordt met een multimeter dan doe ik dat natuurlijk graag.Alvast bedankt voor de reacties.
We zouden tof vinden ondanks dat we soort van zijn oplicht door de verkoper dat het studenten huis een goedwerkende vaatwasser gaat krijgen.

Mocht de reactie zijn dat de vaatwasser gewoon versleten is kunnen we er ook mee leven. We zijn er ook naar aan het kijken om bij de verkoper ons geld terug te krijgen en de vaatwasser terug te brengen maar dat is tot nu toe zonder succes.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Wordt het water wel warm?
  De melding 1 duidt namelijk vaak op het niet verwarmen van het water.

  Zoniet, dan zou je het verwarmingsrelais op de besturingsmodule kunnen controleren. Die bevindt zich achter de bedieningseenheid. De soldeercontacten kunnen verbrand zijn en dan kun je het relais het beste maar geheel vervangen. Doorsolderen kan, maar alleen als test om te kijken of het helpt, niet als blijvende oplossing.

  Zie ook deze duitse reparatiehandleiding:
  Geschirrspüler Universalanleitung Bosch-Siemens

  Een andere mogelijke oorzaak is dat het water niet met voldoende druk wordt rondgepompt. Er zit namelijk aan de achterkant van het verwarmingselement een op druk reagerende schakelaar.

  Niet voldoende druk kan bijv. komen door een geblokkeerde sproeipomp, een defecte condensator daarvan, onvoldoende waterniveau.
   

  Thimoharte

  • #3
  Hoi Kees,

  Dankjewel voor de reactie.
  Het water wordt wel warm en de vaat komt er na 5,5 uur wel droog uit. Dat het kraan icoon gaat branden is eigenlijk bijna nooit. Het was een enkele keer dat die een minuutje brand.

  Als ik de vaatwasser hoor dan denk ik wel dat het water met voldoende druk wordt rondgepompt. Want ik hoor het water echt tegen de zijkanten van de vaatwasser geduwd worden.

  Bij onvoldoende druk zou ik ook denken dat het lampje continu brand lijkt me (ik kan het mis hebben) maar het is maar soms een minuutje dat die brand en daarna gaat die weer uit als ik er op let. Ook blijft de vaatwasser gewoon zijn ding doen.

  Zou er eventueel een mogelijkheid zijn om deze punten te controleren van geblokkeerde sproeipomp, een defecte condensator daarvan, onvoldoende waterniveau?

  Wel lijkt het me sterk ivm met dat het maar heel af en toe voor kwam dat het icoon brandde en vaak na minuut weer uit ging dat het de reden is van 5,5 uur duren van de vaat.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Ik zou als eerste het relais controleren.

  De condensator van de pomp zou gemeten kunnen worden, de waarde staat erop. Waarschijnlijk 11µF.

  Geblokkeerde pomp kun je alleen bekijken door hem te demonteren en te openen. Ik heb zelf geen ervaring met het demonteren daarvan.

  Ook nog mogelijk is dat de sensor, waarmee de vaatwasser het resultaat meet, vervuild is. In dat geval werken korte programma's wel correct maar het 'auto' programma niet. Als dat zo is zou je een reiniging van de vaatwasser kunnen overwegen mbv. een schoonmaakmiddel voor vaatwassers (in de handel verkrijgbaar).
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu