Siemens vaatwasser blijft bij bepaald programma pompen

Willem52

  • #1
Hoi,
Wij hebben een Siemens inbouw vaatwasser (Type SE 64A561) waarbij de pomp blijft pompen. Dit gebeurt enkel bij de programmakeuze "automatisch". Bij de overige programma's gebeurt dit niet.
Zou dit mogelijk in de printplaat kunnen zitten, omdat de andere programma's wel normaal werken behalve het programma "automatisch" ?
Bedankt alvast voor het meedenken.
 

Pavel

  • #2
Hallo Willem,

Zoals je vraagt, denk ik met je mee:

Als je de machine op Niet-Automatisch een programma laat afdraaien gebeurt alles tijdgestuurd, daarbij onafhankelijk van de werking van sensoren in de machine.
En met een flinke tijdmarge, om zeker te zijn dat de vorige actie afgelopen is voordat de volgende gestart wordt. Een beetje zoals Belgische stoplichten werken, zeg maar. Niet echt efficient dus.

In de Automatische stand gebeurt de aansturing ("Aan") van de pomp wanneer het programma het nodig vindt om water af te pompen. De pomp slaat dan af wanneer een sensor zegt dat er niets meer te pompen is waarna het programma weer verder gaat.
Als de sensor kapot is, blijft de pomp draaien.

Mijn eerste gedachte is daarom dat die printplaat nog wel in orde is, vooral omdat je zegt dat bij de niet-automatische programma's alles normaal werkt.

Ik verdenk dan de "doorstroomsensor" die controleert of er daadwerkelijk water door de pomp gaat.
Maarrr:

Iets meer waarschijnlijk (en goedkoper en eenvoudiger te repareren) zou kunnen zijn dat de pomp (deels)geblokkeerd is omdat er b.v. een stukje glas in de pomp zit.
Kijk ff in het boekje of op internet hoe je het inwendige van pomp kunt bereiken. Meestal in de bodem van de machine, maar soms kan het nodig zijn om de machine op z'n kant te leggen omdat de pomp alleen aan de onderkant bereikbaar is.
Het lijkt een hele klus maar met een beetje goede voorbereiding (water uit slangen opvangen!) kun je ook dat binnen 1 uur fiksen.

Veel succes!
En laat mij svp even weten hoe het afgelopen is.

Groet,
Pavel
 

Willem52

  • #3
Hoi Pavel,
Inmiddels alweer een paar dagen verder. Bij het automatische programma heb ik geconstateerd dat het hele programma wordt doorlopen en dat aan het einde de pomp niet ophoudt. Als ik dan de machine open staat er een resttijd van 1 minuut. Als ik de machine uitzet en bij de volgende vaatwas aanzet geeft hij een tijd aan van 32 minuten. Na reset geeft hij de normale tijd aan van 78 minuten.
De pomp heb ik bekeken en de schoepen draaien probleemloos.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
Tsjaa het grote 1 minuut probleem........genoeg over te vinden als je de zoekfunctie gebruikt.
Niet verwarmen door loszittend relais te weinig water etc.
Zou beginnen met het relais.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu