Siemens vaatwasmachine SE65560 / 13 werkt niet goed

Dick Baerveldt

 • #1
Beste forum bezoekers,

Siemens SE65560 / 13, FD7902 530533, typ S9VT1S, TS11300


Ik heb de volgende problemen met mijn vaatwasmachine:

De vaat is niet goed schoon, het water wordt niet goed warm (soms wel soms niet), het afwasblokje hangt soms half weggespoeld in het vakje.

De programma's worden wel goed afgewerkt, ook met het wegpompen van water zijn er geen problemen. De problemen zijn al een aantal weken aan de gang, de machine al verscheidene malen "gespoeld" met Calgonit vaatwasmachine reiniger, na een dergelijke spoelbeurt gaat het iets beter maar niet voor lang.

Ik heb inmiddels de vaatwasser uitgebouwd (het is dus een inbouwmodel) en op het forum 20 pagina's doorgespit. Aan de hand van de problemen op het forum heb ik inmiddels voldoende informatie om eerst eens wat zaken na te kijken (schoonmaken van diverse onderdelen lijkt vaak al de oplossing van diverse problemen).

Ik heb echter het volgende de probleem: De benaming van de onderdelen en hoe zien die eruit, en waar zitten die en hoe verwijder je de diverse panelen van een inbouwmachine. Als ik dat zou weten wordt het vast al een stuk duidelijker en kan ik aan de slag.

De vraag is of er iemand is, die beschikt over bijvoorbeeld een opengewerkte tekening van de machine waar de onderdelen op staan met hun benaming, of misschien een lokatie op het internet weet waar zoiets is te downloaden.

Ik ben nieuw op dit forum, mijn excuses als de vraag al eens eerder is gesteld en het antwoord al reeds bekend is. Ik heb het in ieder geval niet kunnen vinden.

Bij voorbaat dank,
Dick Baerveld
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Ja die opengewerkte tekeningen zijn te vinden in de Quickfinder.

  Staat alleen (helaas) niet exact beschreven hoe een en ander uit elkaar gehaald moet worden, het is eigenlijk bedoeld voor het bestellen van onderdelen.

  Een exacte beschrijving hoe de hele machine uit elkaar gehaald moet worden zal ook niet zo gauw gegeven worden. Beter is aan de hand van vraag en antwoord op dit forum te proberen er gezamenlijk met de witgoed-specialisten uit te komen.

  Omdat die witgoed"mannen" niet altijd op het forum zitten, moet je soms wat geduld daarbij hebben, en andere keren word je op je wenken bediend... :wink:
   

  Dick Baerveldt

  • #3
  Beste Klusidee Kees,

  Bedankt voor je wel erg snelle reactie :D , tekeningen zien er goed uit. Dan weet ik tenminste waar ik het over heb. Ik ga morgen aan de slag. Ik zal het resultaat melden.

  Ik ga nu even de afwas doen (met de hand)

  Groeten,
  Dick
   

  Dick Baerveldt

  • #4
  Beste forum bezoekers,

  Ik heb inmiddels de vaatwasser uit elkaar gehaald. Diverse onderdelen schoongemaakt. Alleen het schoonmaken van het labyrint weet ik niet hoe ik dat moet aanpakken. Ik heb gelezen dat het met bleekwater kan maar daar heb ik de volgende vragen bij:

  Het bleekwater onverdund of verdund in het labyrint gieten?
  Hoe lang laten "weken"?
  Daarna nog "naspoelen"?

  Of is er misschien nog een andere methode?

  Zolang ik dit nog niet heb opgelost moet ik de vaat nog met de hand afwassen :cry: , dus alstublieft help mij :wink:

  groeten,
  Dick
   

  Ejhoek

  • #5
  Met bleekmiddel het labyrint reinigen lijkt mij niet zo'n goed idee. ik zou eerst eens het vul mechaniek reinigen en de slang tussen vulmechaniek en de onderkuip.

  Het makkelijkst is het om het vulmechaniek te vervangen. Maar als je geduld hebt kan het ook schoongemaakt worden.

  Labyrinth verwijderen: de twee metalen beugels die over labyrint lopen losmaken. de schroef die door de kunststof hoek lopt losmaken, de hoek verwijderen. Labyrint voorzichtig lostrekken. dek de ventielen eerst af met wat handdoeken, er kan nogal wat water uitkomen.

  Nu kun je het vulmechaniek losmaken en schoonmaken of vervangen.

  succes
   

  Co de Witgoedman

  • #6
  Wij maken altijd het labyrint met bleek schoon, werkt prima.
   

  Ejhoek

  • #7
  Ok doe ik dat ook eens, bedankt voor de tip.

  Erik
   

  Dick Baerveldt

  • #8
  Bedankt voor jullie reacties,

  De onderdelen inmiddels gedemonteerd, kwam inderdaad het nodige water uit :? . Nog bedankt voor de gedetailleerde uitleg. Het vul-mecahniek en de slangen schoongemaakt, het geheel ziet er weer keurig uit.

  Nu het labyrint nog. Schoonmaken met bleek dus, maar verdund of onverdund en hoe lang? In andere berichten varieert de tijd van 1 uur tot en met 24 uur, wat zijn jullie ervaringen?

  En wat zijn de alternatieven voor schoonmaken met bleek?

  Het einde van het afwassen met de hand komt steeds dichterbij :)

  groeten,
  Dick
   

  Co de Witgoedman

  • #9
  Schoonmaken totdat de prut eruit is, ik zet het labyrint op zijn kop en dop het luchtgat af, daarna gaat er in het afvoerkanaal bleek in en vul ik de rest met water en daarna .... geduld... soms lukt het in uren, soms in dagen, maar als het goed gaat staat het niet weken te weken. :lol:
   

  Dick Baerveldt

  • #10
  Beste Co,

  Bedankt voor de uitleg. Ik ga dat morgen uitproberen. en daarna proefdraaien. Ik laat het nog wel weten of het gelukt is.

  Het einde is in zicht :D , ik zal wel mijn "zachte" handen missen :wink:

  groeten,
  Dick
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #11
  Pas maar op met het bleekwater, daar krijg je nog veel zachtere handen van (als het eroverheen gaat). :wink:
   

  Demibel

  • #12
  Beste,

  Het probleem met slechte vaat zit niet alleen in het labyrint, maar ook en vooral in de drukkamer en de tussendarm.

  Drukkamer: is het onderdeel waar het water inloop vanuit het labyrint. Het is een plastiek stuk waar 2 switchen opzitten en een blauw hendeltje. Als dit verstopt zit blijft het hendeltje openstaan, dit geeft een signaal aan de electronica, de machine "denkt" voldoende water te hebben en start op met te weinig water, met als gevolg slechte vaat (zeep niet opgelost, wassen met koud water etc...)

  U kunt deze kamer openmaken (pas op, breekt makkelijk ) en reinigen of vervangen (+- 25 euro).

  Zeker ook de tussendarm losmaken en reinigen.

  Tussendarm : is een geribte plastic buis die de verbinding maakt tussen de drukkamer en de witte pot (onderaan de vaatwasser) .
  Deze zal vol prut zitten (mengsel van vet en zeep).

  Deze tip helpt voor alle Bosch, siemens, neff vaatwasser vanaf fd 8001.

  Veel succes.  Gouden tip: ALs je met tabs wast, kunt u die gerust in 2 breken.
  De zeep is zodanig geconcentreerd dat het met een halve dosis ook werkt.
  De huidige vaatwassers verbruiken te weinig water om de zeep volledig opgelost te krijgen. Men krijgt dus overal afzetting (residu) van zeep.

  De drukkamer en de tussendarm verstoppen omdat de vuile vaat er vaak ingaat zonder eerst om te spoelen. Het vet zet zich vast. In de drukkamer en tussendarm stroomt alleen maar koud water zodanig dat het vet niet kan oplossen. Dit is een sluipend proces. Langzaam maar zeker.

  Vaatwas reinigers helpen mijns inziens niet, omdat bovengenoemde onderdelen niet opgenomen zijn in het spoelcircuit. Er stroomt enkel maar water door tijdens de opstart! Niet tijdens het wassen. Het product komt dus nooit in de drukkamer.

  Beste wasresultaat verkrijgt men nog altijd met los poeder (bakje halfvol), spoelmiddel en zout. Alles apart.
  Dit is goedkoper en beter doseerbaar.

  gr
  Michel
   

  Co de Witgoedman

  • #13
  Beste Demibel... bedankt voor het meedenken, maar... je gouden tip raakt kant nog wal en zorgt alleen maar voor meer problemen in de vaatwassers, oorzaak ligt namelijk in een te lage dosering en het afwassen op te lage temperatuur waardoor het vet niet goed oplost.

  Ook het advies van een half bakje vol losse zeep is geen advies wat op mijn steun kan rekenen, ik adviseer namelijk volle bakjes zeep.

  Nog wat, een tablet in twee stukken breken geeft een verstoring van de hoeveelheden aan, het is namelijk niet zo dat zowel in het ene deel net zoveel werkzame stof zal zitten dan in het andere, dus wees voorzichtig met uw gouden tip die monteurtechnisch wel eens niet correct kan zijn.
   

  Dick Baerveldt

  • #14
  Beste forumbezoekers van klusidee.nl

  Het Labyrint is inmiddels schoon, het weken duurde inderdaad geen weken maar om het goed schoon te krijgen met bleek heeft het toch enkele dagen in de week gestaan :wink: . Maar nu is het dan ook goed schoon en het vlottertje gaat weer goed op en neer. De "drukkamer" en de slangen had ik al schoongemaakt, Alles weer gemonteerd en:

  :lol: Hij doet het weer :lol:

  Ik wil alle forumdeelnemers die gereageerd hebben op mijn vraag hartelijk danken voor de hulp en adviezen. Zonder die informatie had ik niet geweten hoe ik de vaatwasser weer goed aan het werk had moeten krijgen.

  Ik wil ook de medewerkers van klusidee.nl een compliment maken voor het feit dat dit, door middel van deze site mogelijk is.


  Het enige minpuntje :( : ik zal m'n zachte handen wel missen. :wink:


  Groeten en succes,
  Dick Baerveldt
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu