Siemens SE65560/12 7808 geeft diverse problemen

Masaml

  • #1
Hallo,

onze siemens SE65560/12 7808 heeft van de een op andere dag kuren.
Helaas zijn de verschijnselen verschillend en ontbreekt het mij de kennis om de symptomen bij elkaar te brengen of juist te scheiden.

- het begon met het feit dat een programma niet werd afgemaakt (vaat schoon en geen water) en alle lampjes brandden op het bovenpaneel. Waarom eigenlijk? Aan uit zetten werkte niet. Na het demonteren van de stuurmodule en kabels los (ik wist toen nog niet hoe ik moest resetten :oops: ) leek het even opgelost en kon ik een programma weer starten.
- vervolgens stopte het programma 15 minuten voor het einde. Vaatwas schoon. Water volgens mij niet aanwezig (niet specifiek op gelet)
- volgende dag het programma maar even laten aflopen en een nieuw programma gestart. Nu stop het programma weer. Nu wel water op de bodem (warm). Vaatwas schoon. Display uit! En niet meer aan te krijgen.
- vervolgens na enige tijd wachten display gaat zelf aan, reset gedaan, en al het water wordt direct weggepompt.
- vervolgens nieuw programma gestart en deze wil nu dus niet starten. als ik de aan/uit knop indruk gaat ergens een afsluiter open, omdat de leiding een keer klapt. Verder gebeurt er niets. Display werkt verder prima evenals tijdsindicatie.

Wie o wie kan hier iets van maken.

Ik ben voornemens om de machine uit elkaar te halen en te reinigen zoals vaker omschreven, maar wellicht wijst bovenstaande op andere problemen die uiteindelijk wel kosten met zich meebrengen .

Maarten.
 

Masaml

  • #2
Kennelijk zijn ook de experts niet opgewassen tegen deze problemen? Helaas nog geen suggestie ontvangen... :(
 

Henny

  • #3
Als de machine in het hoofdwasprogramma stopt en de bediening niet meer functioneert (ook geen display aanduiding meer) en na enige tijd weer normaal gestart kan worden, dan duidt dit op een defect schakelmoduul. (bestelnummer: 264636)
Controleer ook het labyrint, niveaukamer en de (geribbelde)vulslang naar de filterbak op mogelijke vervuiling. (gebruik hiervoor de zoekfunctie)
Kennelijk zijn ook de experts niet opgewassen tegen deze problemen?
Zij doen dit op vrijwillige basis en kunnen niet altijd tijd vrijmaken om vragen op het forum te beantwoorden.
 

Masaml

  • #4
Henny,

zeer bedankt voor je reactie!
 

Masaml

  • #5
Ik heb gisteren het labyrint en niveaukamer schoongemaakt. Verder straks nog even de slang schoonmaken.

Tav het display en programma's: de vaatwasser vertoont geen vreemde zaken op het display, behoudens het feit dat hij na een gekozen programma (en na de deur dicht doen) niet wil starten. Er gebeurt feitelijk niets. Een reset helpt ook niet, alhoewel de pomp dat wel start en weer netjes stopt.

Ik laat vanavond of morgen even een update horen.
Zij doen dit op vrijwillige basis en kunnen niet altijd tijd vrijmaken om vragen op het forum te beantwoorden.
ik zag dat latere onderwerpen al meerdere reacties hadden vandaar. wellicht is het probleem gewoon niet eenvoudig. Maar waardering is er zeker voor de moeite die alle mensen nemen om te antwoorden. Zelf heb ik ook al mijn steentje bijgedragen bij een ander onderwerp.
 

Masaml

  • #6
ZOals gezegd alles schoongemaakt. Niveaukamer werkt. Labyrinth werkt. Schakelaars werken. Alleen het starten en innemen van het water gebeurt niet.

Inmiddels lijkt e.e.a duidelijk. Ik heb de stuurmodule uit elkaar gehaald en ik denk dat daar ook het probleem ligt.

Weerstand R47 is doorgebrand. Tevens is op de onderzijde ook iets doorgebrand maar ik kan niet meer zien welk nummer erop staat. Ook zou ik niet weten wat voor SMD-component het is,maar ik heb wel vaker gezien (zwart in het midden). Daarom maar even foto bijgevoegd. Het component zit onder condensator C2.

Weet iemand wat het is en welke functie de weerstand en het component hebben? Ik zou graag nieuwe willen solderen en kijken of het probleem dan is opgelost. Wat verder doet de machine het ' normaal' .

Alvast bedankt.


 

Masaml

  • #7
Ik heb nog even gekeken, maar kan ook niet meer achterhalen welke Ohms de weerstand zou moeten hebben. De kleuren zijn aan alle kanten afgebrand. Heeft iemand beschikking over deze informatie?

Bedankt.
 

Henny

  • #8
Weerstand R47 heeft een waarde van 470 ohm
De SMD weerstand aan de printzijde heeft (ohms gemeten in het circuit)
een waarde van 1,2 kohm
Deze onderdelen maken deel uit van het circuit met Thyristor TY 7.
Dit circuit is de aansturing van de aktuator van de zeepbak.
Mogelijk dat hier een sluiting inzit.
Echter het uitvallen van het schakelmoduul, na enige tijd verwarmen, is vaak een fout in de software van het moduul.
 

Masaml

  • #9
Henny,

bedankt voor het antwoord!


Als ik het dus goed begrijp dien ik dus een weerstand 470 Ohm en een SMD weerstand 1,2 kohm aan te schaffen.
Zeg je ook dat ik TY7 dient te vervangen?

En nu je het zegt, die aktuator.... het zeepbakje geeft al enige tijd problemen dat deze niet goed of niet open wilde gaan. Wellicht die aktuator even loskoppelen voor gebruik...

Ik hoop dat dit het probleem oplost. Aangezien de vaatwasser nu helemaal niet meer wil starten heb ik daar nog wel goede hoop op. Anders is het eind oefening want 150 Euro is het niet meer waard.
 

Masaml

  • #10
Henny,

ik heb even naar TY7 gekeken. Daar is ook iets niet goed gegaan lijkt me.
Die wil ik dus ook vervangen , maar de elektronicawinkel hier zegt dat hij dan moet weten welke stroom er door heen moet, of een duidelijk type, want het nummer wat erop staat 20103 / ST MA T805 zegt hem niets.

Kun jij dit nog voor mij aangeven?


thANKS!
 

Masaml

  • #11
Henny,

zou jij kans zien om nog even te reageren om mijn vraag?
Alvast bedankt voor de moeite!
 

Masaml

  • #12
Goed nieuws! :D
De vaatwasser doet het weer.
Voor 1,50 aan onderdelen (2 weerstanden en een thyristor Z0103 :oops: ) lijkt de vaatwasser weer te weten wat hij moet doen.

Nu maar eens goed testen en hopelijk snel stoppen met de handwas.De Actuator heb ik nog even niet geactiveerd. Die meet ik nog wel door.

Henny, bedankt! :cool:
 

DSR9500

  • #13
Proviciat en een leerzame thread om te lezen ;-)
 

Henny

  • #14
Mooi opgelost Maarten, maar mogelijk dat er toch nog een softwarematige fout in het schakelmoduul zit.

De actuator kan je, middels een extern snoertje met schuifkontakten, testen door deze op de netspanning aan te sluiten.
Voorzie dit testsnoertje van een (zwevende) zekering, daar de kans groot is dat de actuator sluiting maakt.
 

Masaml

  • #15
Hoi Henny,

wellicht heb je gelijk. :(
Ik heb gemerkt dat de vaatwasser nu alleen start (en netjes wast etc) als ik de programma knop kies die normaal verborgen is onder de lijst. Zit links van de 70 graden programma knop. Een testprogramma? Bij de overige programma's lijkt de vaatwasser niet te willen starten. OF dit te maken heeft met het feit dat de actuator nog niet aangesloten is, betwijfel ik.

Die softwarefout zal dus wel niet te herstellen zijn.
De vaatwasser hoeft het gelukkig niet heel lang meer vol te houden. Een nieuwe keuken zit er wel in binnen 1 a 1,5 jaar. maar het zou prettig zijn als de andere programma's ook werken!


Ik ga volgende week verder testen. Van het weekend een grote verjaardag dus dan kunnen we de machine iig weer gebruiken...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu