Siemens SE64560 programma zit vast

Cvanthuyne

  • #1
E NR SE64A560/17
FD NR 8207 040708

Mijn vaatwasmachine zit vast in een of ander programma (display zout en glansmiddelindciatie branden + cijfer 188) en is niet meer te resetten (geprobeerd via twee toetsen indrukken en start). Geen enkele programmaknop reageert nog (leds lichten ook niet op) :(

Het toestel is vastgelopen terwijl startuitstel liep (begon halverwege de gevraagde tijd ineens te pompen). Wanneer ik de deur open gaat hij gewoon verder. Zout was pas bijgevuld. Stroom uitzetten en nachtje wachten haalt ook niets uit. Filter is proper gemaakt. Ik heb ook al geprobeerd om water bij te gieten. Dit wordt zonder problemen weggepompt. Afvoerpomp blijft echter draaien. Als ik filter wegneem, merk ik dat vers water wordt toegevoerd onderaan en rechtstreeks wordt weggepompt.

Iemand iets gelijkaardig voorgehad of weet iemand hoe ik het toestel kan resetten?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Is de plaat onder de machine droog?
Het lopen van de pomp duidt op een lekkage.
 

Cvanthuyne

  • #3
Ik vermoed dat je daarvoor een en ander mag demonteren . Ik heb 'm nog niet uitgebouwd . 't Is ook een redelijk recent toestel (ts 2 en 3 jaar). Bij Siemens (België) zijn ze ook niet echt behulpzaam (behalve dat ja naar een 090 nummer kan bellen (lees 0900) en u blauw betalen zonder antwoord.

Volgens mij hangt ie simpelweg vast in een eindeloze lus. Enkele weken terug is hier de stroom verscheidene keren aan en uitgevallen. Ik had ook nog een elektronsiche voeding van een ander toestel die daardoor stuk gegaan is. Hier ook zoiets misschien, maar dan op de print?
 

Ejhoek

  • #4
Ik denk ook dat er water onder in de machine zit, deurpaneel eraf met de twee schroefjes, bvenaan de linker en rechter bovenkant vd deur, voorplintje eraf en even voelen.

Het zou ook een electronica probleem kunnen zijn.
bijvoorbeeld een defecte triacdie de pomp aan blijft sturen, ik denk het laatste omdat de display ook raar doet.
 

Cvanthuyne

  • #5
Printplaat bevat inderdaad 'getoaste' triac. Dat wordt dus vervangen. Volgende vraag is nu of dit oorzaak of gevolg was, bodemplaat was wat nat (water op pompmotor?) Zal vermoedelijk niet goeiekoop worden. Siemens, we zijn thuis in uw huis (en in uw portefeuille :( )
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik begrijp dat je verontwaardigd bent, maar dit is niet de juiste plaats om die veronwaardiging te uiten.

De vrijwilligers op ons forum doen ons best je te helpen bij het zelf verhelpen van storingen, en zijn op geen enkele manier verantwoordelijk voor de kwaliteit van welk merk dan ook.

Daarom graag alleen opmerkingen over de technische zaken. Voor uitingen van oordeel over een merk kun je eventueel terecht op trosradar.nl of kieskeurig.nl.
 

Ejhoek

  • #7
Het is misschien goed om een monteur naar de defecte triac te laten kijken omdat die via de documentatie van Bosch/siemens kunnen zien, wat de defecte triac aanstuurt

Beruchte defecten zijn o.a. zeepbakactuator en de boven/onderkorf actuator. die moet je dan ook vervangen anders blaas je de nieuwe print van ongeveer 150 euro gelijk weer op. succes
 

Cvanthuyne

  • #8
Beste Ejhoek, bedankt voor de goede raad. Ik heb die opgevolgd.

Monteur van Siemens is langsgeweest. Onderaan de machine was er geen water, maar wel sporen van een lek (opgedroogde plekken op bodemplaat).

Echter, de monteur kon het lek niet exact lokaliseren en heeft na contactname met de technische dienst van Siemens, besloten om enkel de module te veranderen. De machine deed het weer, tot de volgende dag, toen ie weer met een doffe knal de geest gaf.

Die hele handel onder de machine is nu wel niet iets waar je makkelijk iets kan op terugvinden, blijkbaar ook niet voor doorwinterde monteurs. Ik wacht nu af tot de volgende poging (ondertussen wassen we nog steeds met de hand af :cool: ).
 

Ejhoek

  • #9
Is mij ook wel eens gebeurd denk je dat ie het weer doet, maar meestal niet lang.
Als de module met een plof kortsluiting veroorzaakt, is er meestal meer aan de hand, was de oude ook zwart geblakerd?

Ik zou het zoeken in de actuators omdat je die niet goed door kunt meten. Ze lijken goed maar veroorzaken toch kortsluiting.
Succes met de kwast en hopelijk kan de monteur het de volgende keer wel vinden.
 

Co de Witgoedman

  • #10
Maak even een foto van de defect electronic en het geplofde onderdeel..
 

Cvanthuyne

  • #11
Sorry, nog geen tijd gehad voor foto's, ik probeer later nog 's.

Ejhoek zat er nog maar eens op, de triac stuurt de actuator van de 'wisselwas' of 'waterpoint' of in het Nederlands, de boven/onderkorf actuator.

Monteur mag nu nog een 3e maal terugkomen, want had dat onderdeel niet voorradig. Ik ben nu nog benieuwd of het langs die actuator dan lekt of dat er nog iets anders aan de hand is. Wordt vervolgd
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu