Siemens inductie kookplaat defect, zelf repareren?

Patrickmeijer

  • #1
Hallo,

Zojuist is tijdens het koken 1 van de kookplaten defect geraakt. Het lampje van die plaat begon te knipperen en het stonk doorgebrand. Is dit zelf uit te bouwen en te repareren?
Kan dit ueberhaupt gerepareerd worden, of moet de hele plaat vervangen worden?
Wat kan het euvel zijn? Het betreft een Siemens kookplaat uit de serie 46434 (zoals het boekje aangeeft.

Het E nummer EH75451EU/02
Het FD nummer: FD 7801
 

Janavg

  • #2
Als je een beetje handig bent kun je zelf altijd wat doen. Bouw de plaat uit en verwijder de glasplaat. Het eerste wat je kunt doen in de inductors vewisselen. Het kan zijn dat een van de spoelen defect is. Al vermoed ik dat het uit de power module komt. Dit kun je proberen door de linker kant op de recht aan te sluiten en de rechter op de linker.

succes jan
 

Patrickmeijer

  • #3
Vanavond stevig aan het schroeven geweest. In de linker unit viel mij op dat op de print bij 1 van de relais het tin totaal weggebrand was. Ik heb deze weer vast gesoldeerd. Dit bleek niet de oorzaak, dus het probleem is nog niet verholpen.

Verder heb ik de detectoren en de spoelen links en rechts voor verwisseld gehad, ook nu blijft de display knipperen en ziet geen pan. Wat verder opviel is dat bij het inschakelen van een brok een click van een relais te horen is. Ook bij de defecte plaat hoor je deze click maar deze is beduidend minder duidelijk te horen.

Zou dit kunnen betekenen dat het relais intern verbrand is?

Wat is nu verder raadzaam? De voorste print met electronica totaal vervangen en de achterste (bij de ventilator) laten zitten? Of zijn er nog andere testmogelijkheden?

Wat zijn eigenlijk de meest voorkomende storingen bij dit soort apparaten?
 

Janavg

  • #4
Als ik je verhaal zo lees ziet de elektronica de pan niet. Er zit in de inductor een soort van kammetje verwissel deze eens. Je moet bij het testen natuurlijk wel een pan gebruiken.


jan
 

Patrickmeijer

  • #5
Met het kammetje bedoel je de detector. Die heb ik reeds uitgewisseld gehad (links met rechts) echter het probleem blijft met de linker.

Voor alle duidelijkheid, ik heb alle hardware boven de printplaat (spoel, detector) reeds verwisseld gehad tussen de linker en rechter unit. Dit betekent dat het probleem op de printplaat zelf moet zitten. Vraag van mij is nu:

Is er met dit soort apparaat vaker problemen waarvan iemand zegt, vaak is zus of zo stuk. Vervang dat eens. Ik ben redelijk thuis in electronica dus kan mezelf wel redden met die prints, echter ik moet even een zoekrichting hebben.

rond het relais was een voetje los-gesmolten. Het stonk ook aardig toen het apparaat de geest gaf. Verder zijn er geen sporen van smelten op de print zichtbaar. De torretjes niet, de chips niet etc. Ik kon de koelvin niet loskrijgen, kan zijn dat het probleem zich daaronder bevind, echter ik durf niet hard te trekken, omdat ik niet weet wat ik dan stuk trek.

Ik wil voorkomen dat ik een geheel nieuwe print bestel, terwijl dan blijkt dat 1 component deftect is, dit zou veel geld besparen!
 

Janavg

  • #6
Er wordt door ons als witgoed monteur eigenlijk niet op component nivo gerepareert ik kan je hier dus niet verder mee helpen. Er zijn wel eens problemen met de power module. Misschien is er onder ons iemand die je hier wel wat over kan vertellen.


sorry jan
 

Patrickmeijer

  • #7
Ik heb op basis van de genoemde adviezen bij de fabrikant een power-unit besteld. Het probleem is na installatie daarvan verholopen.

Bedankt voor alle informatie.
 

Gerrit

  • #8
Bedankt voor de melding.
 

Janavg

  • #9
Bedankt voor de terug melding


jan
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu