Siemens inductiekookplaat vat vlam tijdens koken

Herm

  • #1
Beste klussers,

Gisteren is mijn Siemens inductiekookplaat type EH77754EU FD 8009004882 tijdens het koken spontaan gaan branden. Na een kort luid knetterend geluid begon er iets te gloeien en sterk te roken onder de zone linksvoor. Het gloeien was zichtbaar door de plaat heen. Meteen daarna ontstond er op die plek een vlam die nog eens werd aangewakkerd door de ventilator die rustig door bleef blazen. Vooral dat laatste vind ik beangstigend: hoe kan een huishoudelijk apparaat door blijven werken terwijl het elektronische inwendige aan het ontbranden slaat? Als ik toevallig niet bij de kookplaat had gestaan en het apparaat had uitgeschakeld, was de schade mogelijk veel groter geweest.

Vandaag het zaakje losgehaald en het resultaat is te zien in bijgevoegde foto (met inzoom foto): een onderdeel (elco?) is half opgebrand, andere onderdelen zijn ook aangetast.

Na de vaatwasser (eerdere post) lijken alle Siemens apparaten in onze keuken (nu 11 jaar oud) het spontaan te begeven, steeds weer op inwendige elektronica onder normaal gebruik en onderhoud.

Wat adviseren jullie mij in dit geval? Is dit op een of andere manier bij Siemens te reclameren? Vind vooral het ontbranden tijdens gebruik zonder dat het apparaat zichzelf uitschakelt eigenlijk niet kunnen. Reparatie, schat ik zo in, zal een kostbare zaak worden en niet zinvol voor een 11 jaar oude kookplaat.

 

HarryO

  • #2
Je kunt Siemens hier een mailtje over sturen maar ik geef je niet veel kans.
Dat een elko barst komt helaas vaker voor maar dit gaat meestal niet verder dan een rookpluim.


Ik kan alleen niet goed zien of het een elko is of niet. Meestal zit er nog een identike print in voor de 2 andere platen. Kijk eens of dit hier ook zo is (of dat de print in spiegelbeeld het zelfde is) en wat het dan voor onderdeel is.
 

Herm

  • #3
Bedankt voor je reactie. We koken nu nog even door op de overige 2 platen, dus ik laat hem nog maar even dichtzitten. De schade is dusdanig, schat ik in, dat het geen zin heeft nog te repareren. De leeftijd werkt hier ook niet bij mee, dus ik ga maar een nieuwe aanschaffen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu