Siemens droogkast warmt niet

marieg

 • #1
Siemens WT46W460FG/09 doet alles behalve opwarmen. Heb de machine open gemaakt en stofvrij gemaakt. Heb de thermostaat vervangen, geen effect. Rood knopje niet te vinden.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #2
Controleer het nummer nog eens ik kan hier niks op vinden. Is het gewoon een condensdroger ? Zo ja heb je gecheckt of de verwarming wel spanning krijgt en gemeten of het element heel is ? Of wissel je altijd onderdelen zonder dat je constateert wat er kapot is ?
 

Evenwatanders

 • #3
WT46W460FG/09 bestaat inderdaad niet. WT46W560FG/09 wel en dat is een warmtepompdroger. Omdat deze geen verwarmingselement heeft zal er ook geen rood knopje te vinden zijn.
 
Laatst bewerkt:

marieg

 • #4
Het is idd WT46W560. de verwarming krijgt idd spanning, daarom dat we d
 

marieg

 • #5
het is idd WT46W560. We hebben de hele droogkast ontmanteld, de thermostaat gevonden en vervangen. wat kan ik nog meer nakijken?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #6
Vraag me af welke thermostaat je hebt gewisselt. Deze warmtepompdrogers werken met ntc's. Tis bovendien een zelfreinigende. Probleem is vaak dat deze tussen de condensor en de warmtewisselaar verstopt raken. Een hele klus om schoon te maken. Je moet echter eerst in het testprogramma de compressor controleren alvorens je hier aan begint. Want met een gaslek gedraagt hij zich eigenlijk hetzelfde. Dit is echter te veel moeite om helemaal uit te leggen hoe je dat allemaal doet voor mij.

Wat ook heel vaak gebeurd is dat de filters verstopt zitten met zeep. Deze moet je dan heeeel goed schrobben met een afwasborstel tot hij kraakhelder is.

Makkelijkste manier om dit te testen is om hem zonder filters te laten draaien op een tijdprogramma en zonder wasgoed gedurende een uur. Dan moet hij wel redelijk warm zijn (een warmtepompdroger wordt maar 53-64 graden afhankelijk van koelmiddel e.d)

Voel echter wel even voor het einde bijv op 45 min want daarna gaat hij juist weer afkoelen.
 

Lampje45

 • #7
Test met nieuw eitje compressor zonder hulpcondensor.png


Kijk maar eens naar dit schema en dan zie je dat de heetgas uitlaat (1) van de compressor doorgaat tot wel 80 graden.
En dat de aansluiting nummer (3) na het expansieventiel gelijk zeer koud wordt en weer warmer wordt als het wasgoed warmer wordt. Je kunt dit ook testen door met een ampèremeter de stroom te meten.
Meten is weten, want een mens kan het verschil tussen 60 en 80 graden echt niet beoordelen
Vergelijk de meting van de stroom met de stroom die op het machineplaatje van de compressor staat. Is dit duidelijk lager, dan is er te weinig gas in het systeem en wordt het een dure reparatie.
Of je koopt een complete unit of je laat door een gecertificeerde koelmonteur de compressor vervangen en afvullen.
 

marieg

 • #8
heb idd ntc vervangen zonder resultaat.
heb de droger een uur laten draaien zonder filters en na 40 min gevoeld, het is dan 24 graden warm.

Dank je voor de uitleg, wordt zeker geprobeerd!
 

Lampje45

 • #9
Ik zit me af te vragen of met deze temperatuur de compressor wel gelopen heeft. En waar heb je dit gemeten?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #10
Deze compressor zelf wordt wellicht zo heet maar ik heb het over de lucht in de droger. Bij bsh wordt hij geen 80 graden. De afbeelding die jij bijvoegd is van een aeg. Het type compressor en koelmiddel is erg van invloed op deze gegevens. Wij gebruiken testprogramma's bij de bsh drogers en die geven netjes de waarde van de ntc. Als de droger verstopt zit tussen condensor en warmtewisselaar is de compressor test goed maar droogt het apparaat desondanks niet en kan hij de lucht niet warm maken (er komt namelijk nauwelijks lucht langs de warmtewisselaar). Je kunt inderdaad ook de stroom meten die de compressor trekt of het opgemomen vermogen. Dit is bij dit type als volgt :

Screenshot_20211115-210827_Acrobat for Samsung.jpg
 

Bademutze

 • #11
De meeste warmtepompdrogers werken met een luchttemperatuur in de trommel van ongeveer 40 graden, als hij dat niet haalt zonder filters is er iets mis met je koelsysteem.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #12
Iets te kort door de bocht. Aangezien verstoppingen vaak voorkomen bij dit type drogers. Dan werkt je koelcircuit wel maar kan er geen lucht doorheen. Na reinigen werkt hij dan vaak weer als een nieuwe. Maar het is wel een rotklus waar je 2.5 uur mee bezig bent als ervaren monteur...
 

Lampje45

 • #13
Dit is een meetbare waarde op de heetgasleiding er wordt niet gesteld dat het de luchttemperatuur is.
Als er een verstopping is tussen verdamper en de condensor, dan zal punt 3 nog kouder worden als in de grafiek omdat de condensor niet wordt verwarmd door de hete lucht.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu