Siemens Combi HF 759 oven timer

Stefmac

 • #1
Bij onze combi oven werkt de " timer " instelling niet goed. Het gaat haperend en soms wil de instelling niet vlot lukken.
Het gaat , denk , om een encoder , ik zie dat deze in een service blad staat als nr. 15.1347 aangegeven. Nu vraag ik me af wat er eigenlijk mis kan gaan met zo'n encoder.
Er zijn eigenlijk geen slijtage gevoelige onderdelen , wat kan ik hier aan doen ? Bij een potentiometer zou ik aan slijtage denken.
Deze encoder zal wel niet meer leverbaar zijn , het apparaat is al heel wat jaren oud maar doet het verder nog goed.
Kan iemand me helpen , misschien informeren of de encoder kan worden gereinigd inwendig of is er een vervanger beschikbaar ?
Met dank voor evt . hulp.
Stefmac

img209.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  3 jaar geleden heb ik dat voor een ander forumlid al eens uitgezocht.
  Zie daarvoor:

  Het is waarschijnlijk dat er gewoon een aftaster met contacten in zit. Dus best wel slijtagegevoelig. Maar dan toch pas na na pakweg 20-25 jaar...

  Let vooral op mijn opmerkingen over de noodzakelijke meting van stralingsdichtheid van het apparaat naa een eventuele reparatie.
   

  Stefmac

  • #3
  Met dank voor reactie .. het gaat niet om contacten .. het lijkt toch echt niet op iets met contacten. Het onderdeel heeft ook maar 3 aansluit contacten, had al eens eerder vervangen. Dus vaker optredend probleem.
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Stefmac

  • #4
  En , beste Kees , in de eerder genoemde hulp aan een forumlid zeg je dat het een bitgenerator is. En inderdaad nummer 00151347. Dat is exact wat ik al aangaf .. geen contacten probleem maar een encoder . Dat werkt waarschijnlijk met draaiende schijfjes die licht doorlaten.
  Dit dan activeert een lichtgevoelige diode die wordt belicht door een led. De encoder zorgt dus dat er nu pulsen komen uit dat lichtsluisje en die pulsen sturen dan een processor aan.
  Ik bedoel hiermee te zeggen dat eigenlijk contactproblemen niet de oorzaak kunnen zijn. Het is geen roterende schakelaar.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Stefmac schreef:
  ... zeg je dat het een bitgenerator is
  Dat is geen bewering van mij, maar BSH (Bosch/Siemens etc.) noemt dat ding met het nummer 00151347 zo.

  Verder ga ik er niet op in, want de toon van je antwoord ligt me niet zo. Ik had het net als jij over "waarschijnlijk".
   

  Stefmac

  • #6
  Sorry, was helemaal niet zo bedoeld. Excuus , hoop dat je dat aanvaardt.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Ik kan er verder toch niets van zeggen, want ik heb dat ding niet voor me liggen. Als het contacten heeft zou je dat zo ohms moeten kunnen meten. Als er een combinatie van LED en fotodiode/fototransistor in zit, zou dat met een universeelmeter met diodebereik misschien duidelijk kunnen worden. Of in ohmbereik, waarbij de ene richting meer geleidt dan de andere.

  Ik weet wel dat er in (goedkopere) computermuizen vaak in plaats van de optische sensoren voor het muiswiel een contactsysteem wordt benut. Ook met drie aansluitingen overigens. Dat uit zich vanzelfsprekend na enige tijd door krikkemikkerig functioneren van dat muiswiel en na voorzichtig indruppelen met alcohol werkt het dan soms weer enige tijd. Maar de muiswielen met optische sensor zijn dan weer gevoelig voor stof en haren die zich tussen het wieltje verzamelen.

  Het is dus aan jezelf om te bepalen welk principe er hier is gebruikt, want schema's heb ik er niet van. En dus ook zelf bepalen welke maatregelen je zou kunnen nemen: stofvrij maken in elk geval, maar als je dat onderdeel eventueel niet uit elkaar kunt halen houdt het toch al snel op. Een (universele) vervanging zou ik in elk geval niet weten.

  Blijft dan echter altijd nog de verplichte meting naar 'stralings'dichtheid na afloop van de reparatie. Dat moet je echt niet onderschatten, zeker niet bij zo'n oud apparaat.
   

  Stefmac

  • #8
  Beste Kees
  Ik dank je hartelijk voor je informatie, hopelijk mag ik aannemen dat de lucht weer wat geklaard is?
  Nogmaals dank!
  Stefmac
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Stefmac schreef:
  hopelijk mag ik aannemen dat de lucht weer wat geklaard is?
  Als dat niet zo was geweest had ik geen antwoord geplaatst.
   

  Lampje45

  • #10
  Zoek eens bij google ik vond dit als genoemde vervanger.

  Bourns ECW1J-B24-AC0024L Encoder Schakelposities 24 360 ° IP40 1 stuk(s)

  Voor de prijs kun je de gok wel wagen.
   
  • Like
  Waarderingen: Kees

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #11
  Het datablad daarvan bevestigt mijn vermoeden dat het 'gewoon' een encoder met 2 schakelcontacten is.
   

  Stefmac

  • #12
  Dat zijn mooie reacties. Lampje en Kees, ik ga daar meteen naar kijken. Ook mooi , je datablad info.
  Bedankt. Het is nog niet direct nodig , maar het haperende gedrag treedt soms op.
   

  Stefmac

  • #13
  heb hier een serviceblad waar de encoder staat als 15.1337.
  Wat wel jammer is, dat er verder geen merk of type wordt genoemd.
  Bij de Bourns zie ik onder de rubriek B ..Features: Hardware included.
  Is er misschien iemand die weet wat dat inhoudt? Diode ingebouwd en led ingebouwd?
  Dan zouden er meer dan 3 contacten moeten zijn.
  encoder Combi oven.jpg

  Helaas kan ik het op het service blad niet goed zien.
  Zou de gebruikte encoder niet meer geleverd kunnen worden?
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #14
  Ik heb het idee dat je onjuist inschat, wat voor informatie voor witgoed'monteurs' beschikbaar is.
  Zo'n encoder zoals jij nodig hebt, is in de documentatie uitsluitend gespecificeerd als reserveonderdeel met de naam bitgenerator en bestelnummer 00151347. Geen enkel verder gegeven over details van dat betreffende onderdeel, ook niet indien de fabrikant dat van een extern bedrijf betrokken heeft.

  Eventueel zal er in de servicedocumentatie een uitleg gegeven worden over de werking van het betreffende onderdeel. maar daarmee houdt het wel op. Voor het vinden van een eventueel gelijkwaardig onderdeel ben je afhankelijk van enkele mensen, die zoiets vaker bij de hand gehad hebben. Voor bijv. een aanloopcondensator van een wasdrogermotor is dat dan tamelijk eenvoudig te doen. Maar voor dit onderdeel mag je eigenlijk al in je handen knijpen zijn als iemand een suggestie heeft voor een vervangend onderdeel, wat betrokken kan worden bij een reguliere elektronica-onderdelen leverancier (en niet in tienduizendvoud in China besteld hoeft te worden).

  Alle verdere specificaties, die bij het betreffende 'vervangende' onderdeel staan, uitleggen ten opzichte van het originele onderdeel heeft geen enkele betekenis: dat zijn de gegevens die bij dat nieuwe, als passend veronderstelde, onderdeel staan en het is helemaal niet gezegd dat ze ook gelden voor het bestaande onderdeel.

  In dit topic in een elektronicaforum werd in 2018 ook al eens gevraagd naar een dergelijk onderdeel. Daaruit blijkt (en dat had ik zelf ook al met google gezien) dat het onderdeel met nummer 00151347 niet meer leverbaar is, nergens. Of je het genoemde vervangende onderdeel van Bourns dan al of niet kunt gebruiken en of daar eventueel aanpassingen voor nodig zijn, kan ik je niet zeggen en ik kan me nauwelijks voorstellen, dat een ervaren witgoedtechnicus dat wel zou kunnen. Die heeft ook te maken met garantie op reparaties en hij/zij begint er gewoon niet aan om een oeroude oven te repareren met een onderdeel, waarvan de fabrikant van het apparaat geen enkele garantie kan geven dat het gaat werken.

  Het komt in dat geval toch vooral neer op inzicht in elektronica. Jij hebt dat ding voor je liggen en dus ben jij op dit moment de enige die kan bepalen of dat onderdeel qua specificaties (contacten meten zoals al eerder beschreven) en qua afmetingen en rastermaat bruikbaar is als vervanging voor het originele onderdeel. Bovendien heb jij alleen de beschikking over eventuele kenmerken en nummers op het onderdeel zelf en zou aan de hand daarvan nog op het Internet kunnen zoeken of er eventueel nog nadere gegevens te vinden zijn.

  Daar wil ik het voor wat dit onderwerp betreft bij laten.
   

  Lampje45

  • #15
  Nee, als je op het onderdeelnummer zoekt zie je overal, dat het niet meer leverbaar is.
  Ook bij de fabrikant niet.
  Je zult zelf aan de hand van de gegevens die op het onderdeel staan proberen een vervanger te vinden.
   

  Stefmac

  • #16
  Beste Kees, je hebt helemaal gelijk.
  Waar je aangeeft dat je eerder ook iemand hielp met de vraag over hetzelfde onderdeel heb ik ook nog gekeken en daar zie ik toevallig een foto van opengemaakte BITGENERATOR, zoals dit ook wordt genoemd op onderdelen lijst van een verkoopsite. Deze is inderdaad , waar ik ook kijk, uitverkocht, niet meer leverbaar. Ik moet ook toegeven dat , zoals je eerder aangaf, het gaat om en bitgenerator en niet een encoder. In de foto van het open gemaakte onderdeel zie ik een soort sleepcontact .. dus kan het in mijn geval vuil zijn of contactslijtage.
  Dus zou ik ook het inwendige kunnen bekijken.
  Dank voor je geduld .. zal je hier mee niet meer lastig b
  vallen.
   

  Stefmac

  • #17
  Je hebt gelijk, nergens meer te vinden. Is dus , niet wat ik dacht , een encoder . Er zit een soort sleepcontact in , dus is het een contact probleem. Jij ook bedankt voor je hulp.
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Lampje45

  • #18
  Vaak is daar met een spuit CRC-226 contactspray nog wel het een en ander aan te doen.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #19
  Stefmac schreef:
  In de foto van het open gemaakte onderdeel
  Waar heb je die foto gezien? Linkje? Kan altijd makkelijk zijn, bovendien ben ik nu zelf ook wel benieuwd naar hoe dat ding er van binnen uitziet.
   

  Lampje45

  • #20
  Kees schreef:
  Blijft dan echter altijd nog de verplichte meting naar 'stralings'dichtheid na afloop van de reparatie. Dat moet je echt niet onderschatten, zeker niet bij zo'n oud apparaat.
  Als ik zo'n stralingsmeter koop, waar kan ik dan de data vinden waaraan de magnetron moet voldoen?
  Want die meetapparatuur lijkt niet zo duur te zijn.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu