Side by side koelkast pruttelend geluid

Sarge01

  • #1
Onze Siemens Side by Side maakt sinds kort een irritant pruttelend geluid ten hoogte van de verdamper. Het pruttelede geluid is een wat rinkelend/pruttelend geluid. Ik vermoed ten hoogte van het cilinder deel op de verdamper.

Er is laatst een nieuwe achterplaat met ventilator ingezet (0410 op de tekening) en hij heeft voor het eerst sinds tijden wat langer op Super freeze gestaan.
Ik zal zoveel mogelijk omschrijven, zodat er beter een conclusie kan worden getrokken.

We hebben eerder al eens wat meer stroming en pruttelgeluiden gehad en toen heeft de monteur met een tangetje een dun deel van de leiding wat bij gebogen en wat van dat isolatie kneedspul eromheen gedaan en toen was het weg.

Ieder half uur tot uur gaat de koelkast even aan het werk. De temperatuur gaat dan even een graad omlaag en de ventilator draait. Daarna gaat het systeem weer de temperatuur omhoog brengen en is even stil. Dat is denk ik de No Frost cyclus of om de temperatuur overbrengen naar het koeldeel. De echte No Frost is denk ik eens per etmaal, want dan zie je de temperatuur van -18 naar -14 gaan en daarna weer naar -18. Het pruttelende geluid is te horen tegelijkertijd als de circulatieventilator draait.
Ik heb het idee dat de vriezer iets harder aan het werk is dan eerder (of ik ben er teveel op gaan letten en dat zit er dik in). De ventilator draait meer en vaak harder dan de vorige. Het weer op temperatuur komen geeft ook wat meer geluid (het buzzende) koelkast geluid.

Ik heb het idee dat als ik de combinatie terug rijdt op zijn plek en het over een tegelvoeg rij en het daardoor even schud, het pruttel geluid even stopt of minder wordt. Zeker ben ik hier nog niet van. Ik heb dit daarna niet kunnen reproduceren.

Ik heb bij het vervangen van de achterplaat met ventilator niet aan de leidingen gezeten. Daarna wel om nog eens te kijken waar het vandaan komt, maar verder niets er aan gemanipuleerd. Wel heb ik daarna het kneedspul er weer even goed omheen gedaan want dat lag er half af. Geen idee of dat nou de in of uitgaande leiding is. Loopt aan de voorzijde in ieder geval van de andere en loopt met een vrij dun deel achter de wand in. Ik zou denken de leiding van inspuiting.

Daarom dacht ik eerst dat de super freeze stand dit heeft veroorzaakt. Misschien net wat weinig koelmiddel in het systeem of iets en dat dit nu boven water is gekomen.

De condensor + ventilaor en ontdooibak etc ook nagekeken en schoongemaakt. Verder netjes ontdooit en geen ijsvorming. Er zit iets minder in de vriezer wat wel kan verklaren waarom hij iets harder aan het werk moet, omdat er minder gekoelde massa in zit als normaal. Stroom verbruik nog niet echt kunnen vergelijken.

Wat is jullie idee? Oorzaak van het pruttelende geluid, op te lossen, mee leren leven?koelkast.jpg
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Dit geluid komt bijna zeker uit de capilairebuis en is de overgang van het koelgas van hoge druk naar lage.
Je kan proberen om dat gedeelte nog beter te isoleren.
Op de foto is het buisje het filter hieraan zit de capilairebuis de wat langere dunne leiding."De ontstane koelvloeistof wordt onder hoge druk in de capillair geperst en onder lagere druk in de verdamper gespoten; In de verdamper verdampt de vloeistof en vormt zich opnieuw tot gas. Hiervoor is warmte nodig die uit het koelkastinterieur wordt onttrokken. Het gas stroomt onder lage druk door naar de compressor"

koelkast.jpg
 

Sarge01

  • #3
S.oldeerbout schreef:
Dit geluid komt bijna zeker uit de capilairebuis en is de overgang van het koelgas van hoge druk naar lage.
Je kan proberen om dat gedeelte nog beter te isoleren.
Op de foto is het buisje het filter hieraan zit de capilairebuis de wat langere dunne leiding.
Maar waarom is die dat nu ineens gaan doen. Hij maakt in totaal echt meer geluid en is harder aan het werk. Dat gepruttel iedere kwartier of half uur en is net alsof er een waterkraan heel zacht open staat. Dit is niet te isoleren. Ik hoor het in de woonkamer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu