Serieschakelaar aansluiten advies

Adriano1

  • #1
Ik wil een oude serieschakelaar vervangen voor een nieuwe. Met de oude schakelaar kan ik de lampen niet apart bedienen. Dat komt ofwel omdat de oude schakelaar defect is of omdat het verkeerd is aangesloten.

De oude schakelaar heeft twee zwarte schakeldraden en een bruine en een groene draad. Nogmaals, het is allemaal erg oud spul. Achter op de nieuwe serieschakelaar staat een schema dat ik niet helemaal snap (zie bijlage) Het lijkt alsof er zes draden moeten worden aangesloten?

Wie kan mij een goed advies geven?



 

Leensen

  • #2
De zwarte zijn de schakeldraden. Die gaan naar je lamp.
Verder heb je dan alleen de fase (bruin) nodig. Groen is ook een fase (oude kleur). Die zitten bij jou onder dezelfde schroef als ik het goed zie. 1 van die 2 zal wel doorgelust zijn naar het stopcontact eronder.

Die tweeling-snoer die weer onder uit je stopcontact komt hoort natuurlijk niet zo..

Je serieschakelaar zal dan wel 2x wissel zijn.
De pijl naar de schakelaar toe is de fase. De fase zul je dan 2x aan moeten sluiten. De afgaande pijlen is voor de schakeldraad. Welke van de 2 je dan gebruikt is om het even. Ik zou het in ieder geval zo doen dat beide wippen dezelfde kant op staan als de beide lampen aan of uit zijn.
 

Adriano1

  • #3

Hartelijk dank, heer Leensen,voor uw reactie.Kunt misschien nog aangeven waar ik nu de bruine en de groene draad moet aansluiten?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Je hebt een brug nodig in vorm van een stukje bruin installatiedraad. Het ene einde van de brug stop je samen met de bruine draad in klem 1. Het andere eind samen met de groene draad in op 6 aansluiten.

De eerste zwarte draad kan of op 2 of op 4.
De tweede zwarte draad kan of op 3 of op 5.

Verder dat tweelingssnoergevalletje weghalen. Dat is levensgevaarlijk. Je ziet duidelijk dat de isolatie al bijna kapot is. Ga uitzoeken waar die leiding naartoe gaat en zorg voor een fatsoenlijke aansluiting van de betreffende verbruiker.
 

Adriano1

  • #5
Hartelijk dank voor uw advies. Ik ga er vandaag mee aan de slag
 

Adriano1

  • #6
Helaas, het is niet gelukt. Het 'oude' probleem nl. dat de twee lichtpunten niet apart kunnen worden geschakeld is niet verhilpen. Ik dacht dat het aan de oude porseleinen schakelaar lag waar o.a. één aansluitpunt was verdwenen.

Ik heb de bedrading aangebracht zoals mij was geadviseerd maar de lichtpunten zijn niet apart te schakelen. Ik de schakelaar teruggebracht naar de winkel en omgeruild voor een dimmer. Wat in ons geval nog wel een aanvaardbare oplossing is.

Alleen heb ik opnieuw een vraag hoe ik de twee zwarte schakeldragen, de bruine en de groene moet aansluiten om de dimmer zoals afgebeeld?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
Je geeft wel snel op, hoor.

Die aansluitingen van je dimmer lijken me niet geschikt om er twee draden onder te klemmen. Je kunt dit oplossen met lasklemmen en losse stukjes draad, maar als je voor die lasklemmen sowieso naar de bouwmarkt moet, dan zou ik de dimmer omruilen voor een modelletje, waar wel twee draden in een klem kunnen.

Bij de dimmer van de foto moeten de twee zwarte draden in de klem die gemerkt is met "lamp". De bruine en groene moeten worden verbonden met een van de klemmen die gemerkt zijn met een pijl. Welke maakt niet uit, het moet alleen dezelfde zijn voor beide draden.
 

Atmoz

  • #8
2 lampen onafhankelijk bedienen met deze dimmer gaat niet lukken. Wat is eigenlijk het uitgangspunt? Is de oorspronkelijke schakeling een serieschakeling of een dubbele wisselschakeling? Maw kon je de lampen op 2 plaatsen aan en uitmaken?
 

Adriano1

  • #9
Beste Atmoz, oorspronkelijk zat er een serieschakelaar voor twee lichtpunten. Ik weet alleen niet of deze ook heeft gewerkt. Zoals op de eerste foto is te zien zat er een oude porseleinen serieschakelaar.
Twee zwarte, een bruine en een groene draad.
Ik dacht dat de oude schakelaar kapot was waardoor ik de lichtpunten niet apart kon bedienen. Maar met de nieuwe schakelaar was het resultaat hetzelfde. Ik had het aangesloten volgend het advies van TOM354 op 25 feb.

Het liefst zou ik een gewone serieschakelaar willen en geen dimmer.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #10
Wat was nou precies het probleem met die oude schakelaar? Gingen beide lampen tegelijk aan of één lamp helemaal niet?
Als ze allebei tegelijk aangingen, was dat op de linker schakelaar, op de rechter of allebei?
 

Adriano1

  • #11
Beide lampen werden geactiveerd wanneer de linker schakelaar werd omgezet.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #12
Ok. Graag het volgende proberen:

1. stroom uitzetten
2. bruine draad verbinden met een van de zwarte draden d.m.v. een kroonsteentje
3. stroom aanzetten en kijken welke lamp er brandt.

Daarna zelfde procedure voor de bruine en de andere zwarte draad.

Als het goed is, brandt de eerste keer de eerste lamp en de tweede keer de andere. Als dat niet het geval is, dat moet je alle mogelijke combinaties doorproberen. Dus:

bruin - zwart 1
bruin - zwart 2
groen - zwart 1
groen - zwart 2
zwart 1 - zwart 2
groen - bruin

Geef bij iedere combinatie aan, of er een lamp brandt en zo ja, welke.
 

Atmoz

  • #13
TOM, je was me voor.

Het advies van Tom was ok.
Wat deed het rechterknopje? Zit er een doorverbinding op de 2 onderste schakelaarcontacten?
Je hebt de boel al los gehad om de nieuwe schakelaar te plaatsen. Als je de schakelaar of nu de dimmer er uit haalt kun je wat testjes doen. Let wel op dat je niet aan de spanning komt!!!
Met een stukje geïsoleerde draad zou je kunnen testen of je lampen wel apart schakelbaar zijn. Dan moet je met een los stukje draad even een verbinding maken tussen, ik neem nu aan de groene draad en een van de zwarte lamp aansluitingen. Er zou nu een lamp moeten branden, als je de verbinding maakt naar de andere zwarte draad zou de andere lamp moeten branden. Als dit op groen niet werkt moet je de bruine hebben.
Maar wees wel voorzichtig met de spanning voerende delen!
Niet schrikken bij het aantikken kan er een vonkje ontstaan.
 

Adriano1

  • #14
Bij groen-zwart2 branden beide lampen
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #15
Ok. Beide lampen hangen dus aan zwart 2. Zwart 1 is waarschijnlijk voor een ander lichtpunt.

Dit is niet op te lossen door je schakelaar te vervangen. Je zou kunnen kijken of je een nieuwe zwarte draad kunt trekken naar de schakelaar vanuit of lamp voor of lamp achter.

Anders misschien zo'n draadloos schakelsysteem.
 

Leensen

  • #16
De grote vraag is dus, waar gaat die andere zwarte draad heen?
Wellicht is die gewoon afgedopt in de centraaldos en is de zwarte draad in diezelfde centraaldoos verbonden met beide lampen. Dan moet je in die centraaldoos de verbindingen aanpassen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu