Nachtlampjes aansluiten op een serieschakelaar

Paultje_bos

  • #1
Beste klussers, ik wil in mijn slaapkamer 2 nachtlampjes aansluiten op een nog aan te leggen serieschakelaar.

Aan de nachtlampjes zit nu gewoon een snoer met schakelaar en stekker, maar omdat ik dit niet niet langs de wand wil hebben, wil ik ze door een schot achter het bed trekken en ze via een serieschakelaar bij mn bed bedienen.

Achter het shot heb ik al een leiding getrokken met blauwe en bruine draad vanuit een stopcontact. Nu moet er ook een stopcontact achter het schot komen en daar vandaan moet de serieschakelaar en lampjes gevoed worden. Heb het om een beetje duidelijk te maken een schematje getekend (stukje kwaliteit in paint hoor :mrgreen: )



Vraag is simpel, kan dit zo? Hoe moet ik de snoertjes van de lampjes aansluiten op de serieschakelaar?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Aansluiten doe je via 2 opbouw (of inbouw) stopcontacten. Op de plek waar je nu de lampen hebt getekend. Daarna is het een kwestie van inpluggen.

 

Paultje_bos

  • #3
Ok Walker, dus als ik je goed begrijp zeg jij de lampjes niet direct aansluiten op de schakelaar, maar via een stopcontact. En met de serieschakelaar bedien je de stopcontacten (met de lampjes ingeplugt).

In ieder geval al bedankt voor je hulp!
 

InstallateurRdam

  • #4
Het stopcontact is je permanente voeding en met de serieschakelaar bedien je je lampjes.
Dus met de serie schakelaar bedien je niet het stopcontact het stopcontact bedient juist je serie schakelaar :wink:
Dus voeding(stopcontact) schakelaar/ lampjes
Het stopcontact geeft permanente spanning naar je schakelaar en door het knopje op je schakelaar in te drukken maak je het contact waardoor je lampjes spanning krijgen en als je het knopje de andere kant uit druk verbreek je het contact.

gr Robin
 

Paultje_bos

  • #5
Robin, jij bedoelt denk ik het eerste stopcontact, dat is inderdaad de voeding. Daarna gaat hij naar de schakelaar en vanuit daar naar 2 aparte stopcontacten waar de lampjes ingeplugd zitten. Zie tekening hoe ik het nu wil ga doen.



Walker's idee om 2 losse stopcontacten te gebruiken staat mij wel aan, want dan hoef ik niet te etteren met aangegoten stekkers van de lampjes te demonteren en aan te sluiten op de serieschakelaar.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Bijna goed: de bruine draden tussen de schakelaars en de nieuwe stopcontacten moeten niet bruin maar zwart zijn, want ze zijn geschakeld. Dat was ook al op het schemaatje van Walker te zien.



Denk eraan dat indien het oorspronkelijke stopcontact waar de draden vandaan komen eventueel geaard is, die aarding meegetrokken moet worden naar de nieuwe stopcontacten. De aarddraad (geel/groen) loopt dan via de schakelaars, maar wordt daar niet aangesloten. Ook indien de lampjes geen aarde nodig hebben: alle stopcontacten dienen gelijk te zijn, dus óf allemaal geaard óf allemaal ongeaard (indien dat de oorspronkelijke situatie was).
 

Paultje_bos

  • #7
Bedankt voor de correctie Kees. Ze zijn allemaal niet geaard, dus die kan ik overslaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu