Septictank en put verwijderen/vervangen?

De_HansV

  • #1
Aan de zijkant van ons huis uit 1936 zit een stenen septictank vast met een overloop naar het riool ( zitten 2 wc’s op en de badkamer ) en 1 meter verder zit een put waar wasmachine, keukenkraan en hemelwater van 1 dakgoot op uit komt.

De gresbuis die aan de septictank vast zat is een aantal jaren geleden vervangen door pvc 125mm en die naar de put ook, beide voorzien met een ontstoppingsstuk met deksel. Ik durfde toen nog niet de septictank te vervangen vanwege de zeer slechte rioolcapaciteit in de straat als het een beetje hard regende stond het water in de straat tot aan de huizen, dit straatriool is nu vervangen, en werkt nu goed.

Nu echter we regelmatig last van stank hebben en de tank leeggemaakt dient te worden wil ik dit meteen aanpakken ( mochten we het huis ooit willen verkopen zijn er namelijk altijd mensen die geen septictank willen). De stank komt vooral als er gedoucht wordt en komt (denk ik) door septictank overloop via de put omhoog.

De vragen zijn:

Nadat septictank is leeggemaakt en schoongespoten moet ik wel of geen gaten boren (hoeveel) in bodem boren en dan volstorten met zwart/geel zand?

De uitgang van rioolbuis uit huis aansluiten op buitenrioolbuis aansluiten met 15 en 30 graden bochten? ( zie tekening )

De put vervangen ( hoe) of zou ik het stankprobleem ook kunnen oplossen met een 90graden bocht uit de buitenriool omlaag laten lopen in het water van de put als “stankslot”.

Weet ook niet of dit nog van betekenis is maar er is verder geen standleiding of ontluchtingsbuis aanwezig en ook niet echt een mogelijkheid om die te maken, heb wel bijna op het eind van de buis boven in de badkamer een ontluchter op de afvoerbuis gemonteerd destijds.

Bvd.

.
1602788190559.png
Grijs is put - bruin is septictank 1 keukenkraan 2 wasmachine 3 regenpijp 4 afvoer naar riool
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dus 1,2,3 en 4 is een put. Is deze put goed luchtdicht gemaakt? Lijkt mij belangrijk dat deze van een ontluchting wordt voorzien. Is er een hemelwater afvoer in de buurt?
Een riool moet tochten dus staat altijd open. Je schrijft een ontluchter, deze reageerd waarschijnlijk als er een bepaald vacuum is onstaan. Een standleiding zorgt er voor dat er 24/24 geen druk of vacuum kan ontstaan.
Waarom de buis van de woning in de septictand niet aangesloten bij 2 op de put. Het is beter als door buizen regelmatig water stroomd vuil wordt dan meer inbeweging gehouden.
 

De_HansV

  • #3
De put is niet luchtdicht zit een luchtgat aan de zijkant ( ligt een ietwat schuin verlaagde tegel) en heeft een rechte pijp naar boven in de dakgoot waar hij ook belucht wordt. Verder is er geen hemelwater afvoer in de buurt.
De ontluchter heb ik destijds inderdaad geplaatst vanwege het vacuüm dat ontstond.

Geen idee waarom vroeger die constructie bij die put zo gemaakt is.
Maar als ik dus in die put een buis naar beneden laat lopen (een stukje onder het water) krijg ik problemen met het niet tochten van het riool?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Die hemelwater afvoer kan dus een open functie voor het riool maken. De put zelf moet je goed luchtdicht afsluiten. De bodem van de put moet je dusdanig afsmeren dat het water van 1 en 2 glad naar 4 wordt geleid. De afvoer van de WC loopt dus nog steeds via de pijlen bij de septic tank naar het riool. Van het totale riool komt de lucht toch ook in je put. Een buis naar beneden snap ik niet. Kan het water dan goed glad worden afgevoerd. Maak anders is een schets.
 

De_HansV

  • #5
De vorige tekening was een bovenaanzicht van de situatie de buis loopt schuin weg naar de straat :).

Ik wou de septictank laten vervallen en rechtstreeks aansluiten, tekening 1 en dan wou ik de put ( zie 2de tekening) op deze manier aanpassen:

huis riolering 2020-10-19 142541.png


huis riolering 2 2020-10-19 142613.png

Als de 3 rondjes de toevoer zijn van kraan wasmachine en hemelwater en de blauwe golf het water is dat in de put staat en het grijze rondje de afvoer naar het riool is. Als ik dan de zwarte 90% bocht aansluit op het riool en de onderkant in het water laat hangen gaat dat dan werken als een sifon/stankslot?

Daarbij moet ik vermelden dat er nog een regenpijp voor aan de zijkant van het huis is die kan dienen als ontluchting/beluchting ( had ik nog niet eerder aan gedacht/vermeldt). Zie ook tekening 1 daarvoor.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Maak de bodem van de put dusdanig dat het water van de afvoeren glad naar het riool worden geleid en leg er een tegel op met een strook schuimrubber om het luchtdicht te maken.

Mij lijkt dat je de put met dit stankslot om de zoveel tijd leeg moet scheppen. Vuil verzameld zich op de bodem en vult zich tot de buis en ik twijfel of de stroming snel en krachtig genoeg is om dat mee af te voeren naar de hoofdbuis.
 

De_HansV

  • #7
Bedankt voor je antwoorden maar ik heb geen ervaring met aansmeren/glad maken van een put dus dan denk ik dat ik dat stukje toch beter kan uitbesteden.
 

Gies

  • #8
Hoe heeft u dit uiteindelijk opgelost? Ik wil nu exact hetzelfde uitvoeren bij mij thuis. Heeft u gaten geboord in de tank?
 

De_HansV

  • #9
@Gies Ik heb leegmaken en vullen en aansluiten van de septictank het uitbesteed aan een lokaal rioolservice bedrijf in loppersum, ze waren al het goedkoopste bij de verschillende offertes en waren vakkundig en zeer snel klaar ( leeghalen put, GATEN geboord bovenranden verwijderd zand gestort riool buizen aangesloten en de zware platen en rotzooi meegenomen. En toen ze klaar en 15 min weg waren kreeg ik telefoontje van de baas die zei dat hij vond dat het zo meeviel met de werkzaamheden dat hij de volgende week nog even langs zou komen om ook de andere put op de tekening gratis aan te sluiten en netjes te maken. Ik heb vaak genoeg gehad dat "professionals" er een puinhoop van maakten, maar er zijn er gelukkig ook nog genoeg mensen die top werk afleveren en waar niet het geld op de eerste plaats komt!
 

Gies

  • #10
Mag ik vragen welk bedrijf in Loppersum? Ik woon nml in Middelstum dus wellicht kan ik hen ook eens bellen. toch het beste om het door een professioneel bedrijf te laten doen.
 

De_HansV

  • #11
Ik mag geen reclame maken hier maar als je tv noord kijkt dan zie je in de reclame altijd een baby op een potje zitten vooral in "de Winter!"
 
Laatst bewerkt:

Gies

  • #12
Hahaha dan weet ik genoeg! Bedankt
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu