Oude put weer bruikbaar maken

Tijmenb

  • #1
Ik heb net een huis gekocht uit 1920. Dit huis heeft nog een oude put in de tuin waar men vroeger grondwater uit kon halen. Helaas is deze door een vorige eigenaar dichtgemaakt (met cement). De persoon waar ik het huis van kocht kon mij hier niets over vertellen, want het is gedaan door een nog eerdere eigenaar.

Nu zou ik de put graag weer bruikbaar maken, bijvoorbeeld om de tuin te kunnen besproeien met grondwater.

Is er een manier om te achterhalen hoe dik de cementlaag is, en/of is er een manier om deze put weer bruikbaar te maken?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Gewoon beginnen met hakken. Je komt vanzelf bij de bodem.
 

Tijmenb

  • #3
Dat is natuurlijk een optie, maar gezien zo'n put wel een paar meter diep zal zijn hoopte ik eigenlijk op een slimme truc om in te kunnen schatten of dat de moeite waard zal zijn. Als het 5 meter de diepte in gehakt moet worden, is dat nogal een uitdaging.

Wat ik vergeten was erbij te zeggen is dat de put een 40cm doorsnee is, dus ik pas er niet echt in om omlaag te werken, en moet eigenlijk iets van bovenaf kunnen doen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Neem een hamerboor van 50 cm en begin te boren.
De kans is groot dat er een betonprop aan de bovenzijde zit en de rest zand of puin.
Is de put helemaal gevuld met beton, dan krijg je dat er bijna niet uit. Dan is een nieuwe maken sneller.
 

Tijmenb

  • #5
Dat klinkt hoopgevend, een betonprop is inderdaad nog te overzien, en dan is het daarna gewoon een heel eind graven. Ik ga maar eens een goede boorhamer zoeken.
Dankjewel Rola :)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Eventueel kun je grond weg laten zuigen. Maar een put van 40 cm doorsnede: Daar krijg je geen emmer in gevuld. Een bron laten boren met een pomp erop is dan wellicht handiger.
 

Tijmenb

  • #7
Een emmer zal het niet worden inderdaad, ik was inderdaad van plan om er een pomp op te zetten. Natuurlijk kan ik ook een nieuwe put laten slaan, en als het met de oude niet lukt zal ik dat ook doen, maar het lijkt me leuker om de oude put weer bruikbaar te maken
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
5 tot 6m is prima te doen met een zelf gemaakte grondschep.
Ik noem het maar zo want zou niet weten hoe je anders moet noemen.
Ik heb zelf hier ook wat proefgaten gemaakt om te kijken of en hoe diep het grondwater zit voor een te bouwen kelder.
Gewoon simpel een vierkant stuk buis gepakt (130 x 130 mm) van een goed halve meter lang en deze van buiten naar binnen scheef afgeslepen.
Aan dat stuk vierkant een ijzeren steel gemaakt (CV buis van 22mm)
Doordat het metaal schuin naar binnen afloopt zal het zand als je deze buis in de grond duwt licht samen gedrukt worden en in de buis blijven hangen.
Je kunt het zand er dan vervolgens simpel mee omhoog tillen, boven geef je er een tik tegenaan en het zand valt er uit.
Wel even wat werk maar heb dit samen met mijn zoon gedaan (ik de buis in het zand duwen en optillen, hij gaf er boven een tik tegenaan zodat het zand er uitviel en schepte het in de kruiwagen) en in een paar uur tijd hadden we al een gat van zo'n 40x40 cm en zo'n 4m diep (langer was onze buis niet en we hoefden ook niet dieper)
Enige voorwaarde is dat er dan geen puin oid. tussen het zand moet zitten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu