Sensorschakelaar op hotelschakeling

Arttext

  • #1
Ik wil van één schakelaar van een ‘hotelschakeling’ de schakelaar vervangen door een tweedraads bewegingssensor, want de andere ‘hotelschakelaar zit achter een kast en wordt nooit gebruikt. Bij het monteren van een tweedraads sensor, voeg ik dan de schakeldraden (boven) samen, of laat er een loos zitten?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Dat gaat niet werken, voor een sensor heb je altijd een fase draad nodig (bruin waar altijd spanning op staat) een nul draad (blauw) en een schakeldraad (zwart) naar de lamp toe.

Hier heb je 3 zwarte draden dus je zal er 2 moeten vervangen door andere kleuren en op de juiste manier aansluiten zodat er altijd spanning op de sensor staat.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Er zijn bewegingsschakelaars die geen nuldraad benodigen. Ik neem aan dat TS die bedoelt met "tweedraads".

In dat geval de zwarte draad die nu op de rode klem zit op de uitgang van de bewegingschakelaar en de twee anderen samen op de ingang. Hoeft de kast niet van de muur.
 

Arttext

  • #4
Uiteindelijk heb ik het opgelost met de zwarte schakeldraadvwaar spanning op staat als fase en een van de twee andere als nul. de derde is afgedopt.
Werkt prima, want de tweede hotelschakelaar achter de kast was al vastgezet op ‘uit’
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Nou, dat opgelost moet je toch wel tussen haakjes zetten want op deze manier aansluiten kan dan wel werken maar is absoluut niet toegestaan.
Kan/wil je geen nieuwe draden trekken dan dien je minimaal het uiteinde van de draden dmv. tape of krimpkous oid. de kleur te geven waarvoor ze gebruikt worden.
 

Arttext

  • #6
Ja, is al gebeurd, ik heb zwart, blauw en bruin tape in huis, en uiteraard groen/geel. geen zorgen
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Je hebt nu dus een "fase" en "nul" aangesloten, op je tweedraads bewegingsmelder die zonder nul functioneert? En geen draad naar de lamp?

Ik neem aan dat je bedoelt een "fase" en een schakeldraad. Zoals Tom345 al voorstelde. Er is dus geen nul dus ik hoop dat je van het rolletje blauwe tape bent afgebleven, daarmee maak je het alleen maar fouter en onduidelijker.
 

Arttext

  • #8
Bruin tape, Xander bruin tape. LTS leraar geweest?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Arttext schreef:
Uiteindelijk heb ik het opgelost met de zwarte schakeldraadvwaar spanning op staat als fase en een van de twee andere als nul.
Jij schrijft hier zelf dat je een nul hebt aangesloten op de sensor.

Nee, hoezo?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #10
Als je goed leest dan is er aangegeven dat er een zwarte draad als fase is gebruikt en een zwarte als nul.
Iets verder wordt er aangegeven dat hij de beschikking heeft over tape in o.a. bruin en blauw.

Het is dus goed opgelost, het werkt en het is zo toegestaan.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Ik zie wat er staat maar dat klopt dus niet. Hij beweert alleen een fase en nul aangesloten te hebben, dus geen schakeldraad / lampendraad. Mag je mij uitleggen hoe dat het licht moet gaan schakelen.

Hij heeft dus 2 zwarte draden aangesloten. Één als "fase", één als schakeldraad. Er is geen nul. Daarom is het een tweedraads bewegingssensor. :!:

Zonder ook maar één stukje tape is dit in mijn ogen een prima correcte situatie, de zwarte "fase" draad kan namelijk al daadwerkelijk geschakeld worden (door de verstopte schakelaar). 2x zwart mankeert dus helemaal niets aan. Maar zou je blauwe tape om de schakeldraad gaan wikkelen dan wordt het een knoeiboel.
 

Arttext

  • #12
Om nou iedereen gerust te stellen:
1. schakeldraad met spanning als fase gemerkt met bruin tape
2. 2e schakeldraad zwart gelaten, maar in feite werkt hij als een nul voor de sensor.
3. 3e schakeldraad afgedopt.

Na dat allemaal te hebben gezegd; hij gaat er weer uit en retour want de geadverteerde 7 meter bereik van de (IR) sensor haalt hij bij lange na niet. 1.5 meter tops en dan houdt het op. Dat werkt op de wc prima ( die laat ik zitten) maar in de gang niet. Dus maar even een andere tweedraads bestellen en kijken wat die doet.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #13
Gelukkig, nu slapen we een stuk geruster :-).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu