Sensor-plafonniere aansluiten tussen 2 wisselschakelaars in.

Frank-Linssen

  • #1
Ik heb in mijn bijkeuken 2 lampen aan het plafond. Deze kunnen worden aangezet door op 1 van de 2 wisselschakelaars te drukken. 1 zit er bij de deur naar de garage, de 2e zit er bij de deur naar de keuken.
Nu heb ik een plafonniere met sensor gekocht. In deze plafonniere zitten 3 aansluitpunten: aarde, L (=bruin) en N (=Blauw).
Ik heb de lamp aangesloten, echter uit de doos komen op dit moment 3 draden: groen/Geel, Zwart en Blauw. Hierop zat eerst een gewoon peertje op aangesloten en dat werkte goed.
Nu heb ik de geel/groene aangesloten op de aarde-aansluiting.
De Blauwe op de N
En de Zwarte (vanwege het ontbreken van de Bruine) op de L.

Het probleem is nu dat de lamp qua sensor niet goed werkt. Op dit moment hangt de 2e lamp er ook nog, aangesloten. Dat is een gewone TL-lamp (die wil ik ook vervangen door zo'n zelfde sensorlamp als de 1e goed werkt).
Staat de stroom uit dan werkt de TL niet en de sensor lamp ook niet. Zet ik de stroom aan middels 1 van de 2 wisselschakelaars dan gaat de TL en de sensorlamp aan. Na 40 sec gaat de sensorlamp uit en loop ik er vervolgens onderdoor dan gaat hij niet weer aan. De enige manier om de sensorlamp weer aan te krijgen is de stroom er af en weer op te zetten.
Wat is nu het probleem: kan de sensorlamp niet goed werken vanwege de aanwezigheid van de 2 wisselschakelaars?
Of komt het door de manier waarop ik de Blauwe en Zwarte aangesloten heb?
Of door iets anders?
Ben geen grote techneut op elektronica gebied dus graag in simpele taal uitleggen.
PS: dit is een simpele plafonniere. De sensor kan niet ingesteld worden. Als hij aan gaat brandt hij 40 seconden en gaat dan weer uit.
 
Laatst bewerkt:

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Als de schakelaar aanstaat zou de sensorlamp gewoon correct moeten werken.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Probeer anders eens de lamp aan te sluiten met een snoer en stekker en probeer in het stopcontact dan eens of het werkt. Dan heb je even een simpelere proef opstelling.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Veel sensor lampen gaan als de spanning er op komt even aan zodat je zeker weet dat ze elektrisch goed aangesloten zijn. Als hij vervolgens niet op de sensor reageert is de sensor mogelijk kapot en zou ik hem ruilen in de winkel.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Dat vermoed ik ook. Maar om foutieve aansluiting binnen de wisselschakeling uit te sluiten zou er nog even met een simpel apparaatsnoer getest kunnen worden.

Werkt dan sensor dan nog steeds niet dan is deze kapot en zul je de lamp moeten ruilen. Komt helaas vaker voor dat zulke sensors niet werken op nieuwe lampen. Hier bijvoorbeeld vrij recent ook nog.
 

Frank-Linssen

  • #6
Heb hem ook aan snoer aangesloten en werkte toen ook niet helemaal goed. Heb hem nu geruild voor een ander type. Bedankt.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie en Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu