Screen gaat niet open - motor kapot?

Erik1021

 • #1
Hallo,

Ik heb een probleem met mijn elektrisch bedienbare screen van de dakkapel. Sinds maandagabond werkt deze niet meer goed. Hij rolt niet meer omhoog.

Ik had de screen voorzien van een WiFi-Shelly 2.5 relaismodule om deze automatisch te kunnen schakelen met home automation. Deze module had ik zelf geïnstalleerd en dat werkte eigenlijk goed. Een tijdlang werkte dat op basis van de tijd die het scherm nodig zou hebben om te zakken of op te rollen.

Nu ging dat meestal wel goed maar soms raakte het begin en eindpunt verloren in het geheugen en wist het screen niet meer in welke positie deze zat.
Het is mogelijk om de relaismodule zo te configureren dat deze uitschakelt wanneer de stroom 0 wordt als de buismotor zijn begin of eindpunt bereikt. Dat zou het geval zijn wanneer de buismotor een begin en eindstop heeft. Daar was ik gisteravond dus mee begonnen

Ik kwam er gisteren alleen achter dat mijn motor die eindstops dus blijkbaar niet heeft en niet afslaat. Hij blijft doordraaien bij het begin en eindpunt en de stroom wordt zelfs groter van 0.4 A bij het bewegen naar 0.6 A bij het einde. De motor liep dus oneindig door, voor mijn gevoel.

Nu is dus het probleem dat het screen op dit moment omlaag zit en niet meer omhoog gaat. Als ik de omhoogknop indrukt zelfs geen klik of brom van de motor.
Ik heb de wifi module er tussenuit gehaald en nog steeds gaat niet omhoog. Jaloezieschakelaar lijkt goed te zijn, met een multimeter zie ik dat er nog contact gemaakt wordt als de schakelaar wordt ingedrukt. Wel gemeten terwijl de de schakelaar niet onder spanning stond.

Het is een buismotor die de vorige bewoner heeft laten installeren, type onbekend. De motor heeft 4 draden, een aarde, een nul en een bruine en zwarte draad.
Heb het doorgemeten nadat ik alle draden van de zonwering had losgemaakt (en de draden met netspanning had afgedopt met lasklemmen)

weerstand tussen nul motor en zwarte fasedraad : 174 ohm
weerstand tussen nul motor en bruine fasedraad : o.l.

Is dit iets waar je wat uit zou kunnen afleiden? Of moet ik op een andere manier meten?
Klinkt het als een verhaal wat wel eens voorkomt?

Het probleem is dat ik er niet makkelijk bij kan, het scherm hangt naar beneden voor de dakkapel. Met hangen en wurgen kan ik het raam openzetten en kan ik me langs het scher,m wurmen om bij de kap van het zonnescherm te komen. Ik kan proberen deze kap los te maken als het mij daarna zou lukken om het scherm met de hand dicht te draaien. Dan kan ik in ieder geval weer naar buiten kijken en hangt het scherm niet in weer en wind. Maar ik heb geen idee of je een screen met hand kan oprollen als de motor defect is.

Hoor graag jullie reactie en jullie advies.
 
Laatst bewerkt:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #2
  Alles er tussenuit halen en gewoon blauw en zwart op een stekker aansluiten en in een stopcontact steken en kijken wat er gebeurd.
  Gebeurd er niets dan de stekker evt. omdraaien.
  Dit zelfde herhalen met blauw en bruin op een stekker.
  Gebeurd er weer niets dan kan er inderdaad iets met de motor aan de hand zijn.
   

  Erik1021

  • #3
  Dag Gerrit,
  Ik heb jouw test gedaan.
  Met de combinatie blauw en zwart hoor ik de motor brommen maar gebeurt er niets.
  Bij de combinatie blauw en bruin hoor ik de motor niet brommen en gebeurt er ook niets.

  Is het mogelijk om het scherm met de hand op te rollen als ik de kap eraf haal?
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #4
  Nee dat gaat doorgaans niet omdat de motor de as tegenhoudt. Je kunt het doek wel omhoog tillen maar niet oprollen.

  Ik zou het doek optillen zodat je naar buiten kunt. Dan buiten de cassette open maken en de motor uitbouwen en vervangen.
   

  Erik1021

  • #5
  Bedankt voor je reactie Vonken_trekker.
  Goed om te weten dat handmatig oprollen geen optie lijkt te zijn.
  Zelf de motor uitbouwen zie ik niet zitten. Het doek hangt voor de dakkapel op zolder bij het schuine dak. Dan zou ik eerst langs het doek naar buiten moeten klimmen en dan bovenop de dakkapel moeten gaan zitten om aan de slag te kunnen. Mezelf vasthouden op het schuine dak zie ik niet zitten.

  Zou de motor echt kapot zijn? Zeggen de metingen die ik gedaan heb uberhaupt iets? Of zou de motor nog functioneren terwijl deze in een één of andere beveiligingsstand geschoten?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
  Brommen en niet aanlopen wijst op een kapotte condensator.
  Daarvoor moet de motor uit de as gehaald worden.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #7
  Precies! Je kunt pas verder onderzoeken als de motor is uitgebouwd.
   

  Erik1021

  • #8
  Dankjwel voor jullie tips. Voor het uitbouwen van de motor heb wat YouTube-filmpjes bekeken.
  Voor het vervangen van de motor wordt eerst het rolluik of screen naar beneden gerold, wordt de kap eraf gehaald en moet de as eruit gehaald worden (de as korter maken door de asprop eruit te halen).

  Zoals hier:
  Filmpje is van een rolluik maar neem aan dat een screen hetzelfde werkt.

  Lijkt mij moeilijk te doen als je alleen vanuit het raam kan werken waar het scherm voor hangt. Kan wel op de dakkapel klimmen maar ben daar geen held in en klim het liefst er maar 1x op in plaats van op en neer te gaan.

  Of maak ik het te moeilijk?
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #9
  Bij screens bestaan er verschillende systemen... dus is lastig te zeggen hoe het zal werken. Dat zie je pas als de cassette open is . Of je moet een merk of type hebben?

  Rolluiken werken altijd hetzelfde ja. Die rol je af, schuift de as verder op de prop en je kunt de motor er zo opzij uit halen. Dat stelt niet veel voor. Als ishet bij een dakkapel altijd lastiger als je niet graag op hoogte werkt
   

  Erik1021

  • #10
  Een merk en type heb ik niet. Er is geen merk of type te bespeuren, ook niet als ik van onderen tegen de cassette aan kijk.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #11
  Dan is het aan jou of je zelf het dak op gaat of een bedrijf laat komen....
   

  DSR9500

  • #12
  demonteren is een klusjs waarbij 4 handen nodig zijn.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #13
  Absoluut niet, heb het al vaak zelf gedaan in mijn eentje. Al kan het op het dak wel handig zijn als er iemand stand-by staat om evt. extra gereedschap aan te geven.
   

  Gaby58

  • #14
  Zelfde probleem gehad met mijn zonnescherm en de shelly 2.5 die ik geïnstalleerd had. Bij het uitproberen van de mogelijkheden van de Shelly iets te vaak de callibratie knop gebruikt, daardoor condensator gesloopt.
  Nadat deze vervangen was werkte (en nu nog steeds) het scherm weer perfect

  97231E02-C70F-434F-9834-C682F48A73FC.jpeg CD4AF14B-6AD7-45A7-84A9-4A9E52530979.jpeg
   

  Erik1021

  • #15
  Ik zag het niet zo zitten om zelf het dak op te gaan en de condensator te vervangen. Ik heb een nieuwe motor laten plaatsen door een bedrijf die daarvoor met een hoogwerker is langsgekomen.

  Inmiddels werkt alles weer en heb ik een mooie nieuwe buismotor.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu