Schuurdak - vocht einde schuine dak

Aristonos

 • #1
Ik heb drie jaar terug een schuur laten bouwen en het dak bestaat uit een plat dak wat schuin afloopt met houten dakplaten.daarbovenop liggen rollen dakbedekking met 30 cm overlapping.De rollen zijn vastgespijkerd.
nu komt er vocht aan het einde van het schuine dak,zeg maar de dakrand.Er zit geen isolatie onder.Het viel me op dat aan de onderkant steeds schimmel groeide en toen ik het los maakte was alles nat aan de rand.Ik vroeg me af waar dit vandaan komt en ik vermoed dat het door de gaatjes van de spijkers komt.Het is ook alleen nat aan de rand.Ik heb op elke spijker van dat zwarte teer gesmeerd om het af te dichten.Dat spul uit die potten "dakreparatie".Er is aan de rand een heel stuk weggerot en ik denk dat daar tzt een nieuwe dakplaat op moet en een nieuw stuk rol.Wat is er fout gegaan ? En hoe moet je dakrollen goed plaatsen ? Waren de spijkers de goede bevestiging ?Aangezien er genoeg overlapping is denk ik haast dat het door de spijkers lekt en deed ik goed om van die dakreparatieteer rondom de spijkers te smeren ?
Alle advies en suggesties welkom.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Tiho

  • #2
  Drie jaar terug laten bouwen. Laat diegene het oplossen die het gebouwd heeft. Niet zelf wat aan gaan doen.
   

  Aristonos

  • #3
  Ja ik ga de persoon ook op de hoogte stellen.Maar ik vraag me af wat er fout is gegaan.Waren de spijkers de goede bevestiging ? Kon het langs de spijkers gaan lekken en zodoende onder de bitumen komen ? Had het geplakt moeten worden ipv spijkers ? Had er folie onder gemoeten ter bescherming van de houten platen ?Als ik wat meer weet dan kan ik met harde feiten komen.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Hoe breed zijn die banen. Hoe schuin is je dak. Hoe liggen de banen op je schuurdak. Ik neem aan dat ze evenwijdig lopen met de hoge-of lage zijde.
  Wat voor muren/wande heeft je schuur en wat voor een vloer ligt erin.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Waarvoor wordt de ruimte onder het dak gebruikt en hoe wordt er geventileerd ?
  Is de ruimte verwarmd ?
   

  Aristonos

  • #6
  Het gaat om de overkapping boven de deur en het is gaan rotten achter de afwerklat.Die overkapping loopt schuin naar voren.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Met die foto zijn al mijn vragen beantwoord. :lol:
   

  Aristonos

  • #8
   

  Aristonos

  • #9
  De banen lopen van links naar rechts met 30 cm overlapping.De vloer is van betontegels maar dat doet niet ter zake.de wanden zijn van behandeld tuinhout en is extra gecoat met tuinhoutolie.Alles prima...maar het dak lijkt me niet goed gedaan.En aangezien de overlapping van 30 cm in orde moet zijn lijkt het me dat er via een paar nagels vocht onder is gelopen en dat kruipt naar het laagste punt denk ik.Vandaar de rotting en schimmel op/onder de rand.Ik denk dat de voorluifel opnieuw moet.Dus nieuwe underlayment en nieuwe dakrollen...maar denk dat ik het dan laat plakken.Zeg ik dit goed? met nagels maak je toch gaatjes...En in dit klimaat kruipt het water toch waar het niet gaan mag.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  Je moet eens weten hoeveel vocht er uit die vloer omhoog komt. Dus dat doet wel degelijk terzake. In jouwgeval, tegelvloer, is ventilatie ontzettend belangrijk. Is ook al eerder aan je gevraagd.
  Dat vocht gaat op de koudste delen in je huisje condenseren. Aan de spijkers is dat goed zichtbaar. Spijkers gaan roesten nemen geen vocht en kunnen zelfs gaan druppen.

  Als de banen met 30 cm zijn overlapt en deze ligt afwaterend zou je geen probleem moet hebben. De helling van je dak moet dan wel voldoende schuin aflopen en op de foto lijkt je dak behoorlijk plat.
   

  Aristonos

  • #11
  Wgb,het gaat om de voorluifel in de buitenlucht.Die overkapt.In de schuur zelf heb ik geen problemen.Ook niet in de zijoverkapping.Daar heb ik drie ventilatie roosters.De schuur loopt goed schuin en de luifel ook.Kan alleen maar concluderen dat het door de spijkergaten komt.De voorluifel loopt schuin naar voren en de schuur schuin naar achteren.
  Hier nog een foto vlak na de bouw ..toen nog zonder luifel.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu