Schuur rabatdelen goed - constructie rot/vraat - hoe kieren dichten?

Nyn78

  • #1
Mijn schuur uit de jaren 80 vraagt onderhoud, ook al ga ik liever binnen aan de slag ;-). Het gaat om een grote schuur, met een metselwerk onderzijde. Daarop een constructie van vurenhouten balken en wanden van mes-in-groef rabatdelen (geïmpregneerd en ook geverfd/gebeitst - beide lijkt het op, beetje knullig gedaan door vorige bewoners). De rabatdelen zijn nog goed, maar de balken zijn her en der rot. Na hevige slagregen staan er ook plasjes water in de schuur. Het water komt dan door kieren en bij gekrompen noesten naar binnen en sijpelt ook langs de binnenzijde wand naar beneden tot op de balken. Deze zijn dus inmiddels her en der wat rot (en ook zit er houtworm in). Mijn idee is om de onderste balk, waar al dat water opkomt te vervangen door hout dat minder vatbaar is voor rot en vraat. Daarnaast moeten alle kieren gedicht worden. Ik vind het zonde om de rabatdelen die nog allemaal goed zijn, te vervangen (dit betekent ook dat ik de 3 zijdes van de schuur waar dit nog niet zo is ook aan moet pakken wil het mooi lijken....).

Vraag:
* Is dit een goed plan (budget is laag, binnen moet ook nog veel, asbest dak op de schuur op den duur ook) of heb je een betere suggestie?
* Op welke manier kan ik de kieren het best dichtmaken (mag ook aan binnenzijde en dan hoeft het niet zo mooi per sé)?

Bedankt alvast!
 

De Bob

  • #2
Kieren volproppen met siliconenkit, kost weinig en houdbaar.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Liever geen siliconenkit. Daar kunt u niet over schilderen. Als u deze kit door de kieren naar buiten duwt heeft u er weer een ander probleem bij. Betere oplossing is om de kieren met een overschilderbare akrylaatkit (voor buiten) vol te spuiten.

De balken kunt u simpel vervangen door een nieuwe balk er naast te zetten en deze vast te schroeven aan de oude balk waar deze nog wel goed is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu