Schuur buren op de erfgrens

Mylife

  • #1
Ik zit met het volgende: De houten schuur van de buren staat bij ons bijna op de erfgrens. De wand die wij zien is nu niet direct mooi te noemen en we zouden hem dan ook graag wat minder prominent in zicht willen hebben. We willen er grote vaste bloembakken met trellisschermen voor zetten. Gezien de breedte van onze tuin moeten deze zo dicht op het hok komen te staan dat de buren er lastig bij zullen kunnen om te schilderen of reparaties uit te voeren in de toekomst. Het geheel komt wel gewoon op onze eigen grond ( schuur van de buren staat ook gewoon op hun eigen grond). Mijn vraag is : zijn er regels met betrekking tot iets neerzetten langs een bouwwerk op de erfgrens? Zo ja, welke? Ben ik verplicht ruimte te laten voor onderhoud? Zo ja, hoeveel ruimte? Het zal de eerste jaren nog niet nodig zijn maar ik heb ook weinig zin om over pakweg 10 jaar alles te moeten afbreken omdat ik fout zat. Tuurlijk kan ik overleggen met de buren (en dat doe ik natuurlijk ook nog wel) maar ik wil graag eerst weten waar ik op gebied van regelgeving aan toe ben op dit vlak. Aangezien de kans aanwezig is dat ik t.z.t. weer eens andere buren krijg welke misschien weer heel anders over de zaak denken.
 

ImportFries1

  • #2
U kunt deze vragen beter stellen op het Radar forum. Daar zitten diverse juristen.
Voor zover ik weet moet u de buur gelegenheid geven tot onderhoud ook via uw grond. Succes.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #3
Even los van de regels, kun je niet gewoon wat wielen onder de plantenbakken plaatsen?

Een goede buur is beter dan een verre vriend.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Iedereen heeft de zelfde rechten.
Tenzij er specifiek iets op papier geregeld is waardoor u buurman een erfdienstbaarheid kan laten gelden (zie het koopcontract van u woning) hoeft u geen rekening te houden met gewoon onderhoud van de belending.
(Dan hadden zij maar meer ruimte moeten laten).

Maar als u buur gewoon is zijn schuur vanaf u kavel te schilderen o.i.d. is het wel zo vriendelijk u voornemen even met hen te bespreken.zodat ze er nog een laatste keer makkelijk bij kunnen.
om bijvoorbeeld een onderhoudsarm materiaal te plaatsen.
 

Mylife

  • #5
Duidelijk! Bedankt voor de informatie. Wielen zie ik niet zo zitten dan moet de bloembak van hout en ik en mijn vrouw vinden juist steen mooi. Uiteraard ga ik eerst met de buren in overleg. Ik zit niet te wachten op heibel en verwacht dit eigenlijk ook niet.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als je exact wilt weten wat je rechten zijn is het wel van belang of de schuur bijna of helemaal op de erfgrens staat en of een dakgoot bijvoorbeeld verder uitsteekt. Maar als een en ander in overleg gaat kan eigenlijk alles (tot de huidige buren verhuizen).
Ik heb zelf notarieel laten vastleggen dat ik een muur en dakgoot die zelfs nog iets oversteken altijd moet kunnen bereiken. En ik heb gedoogd dat een tuinhuisje van de buren dat iets oversteekt mag blijven staan.
 

De Bob

  • #7
Wat de afspraak met u goede buur ook wordt, zet het op papier.
 

DaKo

  • #8
Ook al staat de muur tegen (en niet op) de erfgrens, u moet uw buren gelegenheid geven om onderhoud te plegen. Dat is het zogeheten ladderrecht. En over beplanting zoals planten en heesters is in beginsel vastgesteld dat deze 50 cm van de erfgrens moeten. Hoe het zit als beide partijen tegen de erfgrens aan bouwen, zodat geen van beiden meer onderhoud kan plegen, vind ik een lastige. Van bovenstaande regels mag in ieder geval mbv een afspraak met de buren worden afgeweken. Zoals hierboven gesuggereerd is het zeer verstandig om dat schriftelijk vast te leggen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu