Schutting op veengrond

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo allemaal,

We willen binnenkort de tuinafscheiding met onze buren vervangen. Nu heb ik al veel info hierover gevonden in het forum, waarvoor mijn dank overigens. Echter ik heb zelf nog vragen voor mijn situatie:

De afstand die we moeten aanleggen is 9 meter. Van vaste muur naar vaste muur. Dit zijn het huis en de berging die onderheid zijn.
Ik woon in gouda en de ondergrond is van slappe veen, verzakking dus.
We willen alles van hardout(bangkirai) gebruiken, is dus zwaar.

- Aangezien het zo goed als zeker is dat de boel zakt in de tuin. Is het dan verstandig dat ik de schutting vastmaak aan de vaste muren? Of juist niet zodat alles "samen" zakt i.p.v. alleen in het midden?
- Vele storten cement of mortel voor stabilisering. Moet ik juist bij veengrond dit NIET doen? En gewoon zo diep mogelijk slaan?
- In gouda is er pas vaste grond op ruim 10 meter, dus is er een andere manier dan heien om evt zakken te voorkomen ?

alvast bedankt voor jullie reacties
 
Met behulp van een grondboor de palen in de grond zetten.
Vrij van huis en schuur, anders trekt de hele boel kapot.
Op deze manier geplaatst zakt het gelijk mee en bij ophogen is hij eenvoudig te verwijderen en weer terug te plaatsen
 
Ik ben het met de Haan eens. Niet vast zetten aan huis en berging. Echter zou ik niet met de grondboor werken maar een mooi vierkant gat spitten van ongeveer 20 bij 20 cm. Diepte afhankelijk van de paal lengte. Ik zou palen nemen van i.i.g 2,60. Plaats de palen netjes langs een draadje wat je over de grond hebt gespannen en zet de palen verticaal met een fatsoenlijke waterpas. Giet 2 zakken kant&klare beton in het gat en zodra dit hard is staat je paal fatsoenlijk vast. (hij heeft nu 'body' in de grond)
Als je snel wilt werken zou je no-mix van een bekende fabrikant kunnen gebruiken. Dit is binnen 5 minuten keihard. wel prijzig (17 euro per zak)
Gewonen kant&klare beton kan ook maar ik betwijfel of zo'n zware hardhouten paal wel 24 uur blijft staan. Zou je hem weer tijdelijk moeten schoren
 
Hardhouten palen plaatsen in beton kan, en het kan lang goed gaan, maar rotten zal het uiteindelijk toch. Zeker op de overgang van beton -> hout.
 
Ik heb van een collega die jaren zelf een bouwbedrijf heeft gehad de tip gekregen om alle palen in van die die metalen houders in de grond te zetten. Op deze manier in elk geval geen rot door vocht vanuit de bodem. Deze staan voor de stevigheid in een gegraven gat met beton erin.
 
Ben nu zelf 13 jaar stratenmaker/hovenier en geloof me. Die metalen houders zijn niks waard in deze situatie. Ook met deze houders gaat de paal rotten. Je kan dit behoorlijk tegengaan door de paal op het punt boven de grond/onder de grond te voorzien van een goeie menie/carboleum/teerverf.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan