Schuren in zink: kan dit deels vervangen worden door loodgieter?

Marc-S

  • #1
Mensen,

Ik was op mijn erkerdak (met daarboven op de 2e een flinke overstek) en constateerde een gat en enkele scheurtjes in het zinkwerk.

Het lekt overigens niet, dus de bitumen is nog goed en hoog genoeg opgetrokken onder het zink/het lood.

Kunnen dit gat en de scheurtjes door een loodgieter opgelost worden door wat korte zink en looddelen er in te zetten of moeten de bestaande zink en looddelen (deels vastgezet met cement in voegen).helemaal worden vernieuwd?

916C99B3-4D67-47A0-83CC-060F13D4FFE6.jpeg



1819734F-3F8E-45E9-98B3-0161EF7166F7.jpeg
 

Sander 1972

  • #2
Dat is lood, liggen er muizen keutels op?

Is rot en moet geheel vervangen worden
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
als het zink en lood er zou uit ziet zoals scheuren en oxidatiegaten is het materiaal op, complete vervangingbis dan de enige langdurige oplossing
 

Marc-S

  • #4
Ja, die hoek met t gat ziet er niet lekker uit. En het zou best kunnen dat die zwarte streepjes daar muizenkeutels zijn.

Die hoek met dat gat zijn volgens mij 2 zinkdelen die aan elkaar gesoldeerd hebben gezeten. Kan dat zink helemaal weg corroderen/rotten?

En bij die andere foto is volgens mij een en ander gescheurd door temperatuursinvloeden. Moet dat daar wel allemaal gesoldeerd worden? Niet beter om aan 1 kant het lood ‘vrij’ over het zinkdeel te leggen zodat t wat kan uitzetten/krimpen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Zelf stop ik een materiaal stijf en toch soepel onder het lood en dat zo hoog mogelijk opsteken. Soms is er wat vrije ruimte en kom je hoger dan het begin van de scheur.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Of het is een rot plek wat veel meer werk achter weg komt misschien dat kozijn wat daar zit los moet om alles goed aan te pakken.
 

Marc-S

  • #7
Veel dank voor de reacties.
Het issue is met name bij de foto met het gat. Wil je het echt helemaal goed doen, dan moet dat zinkdeel (rechts van het gat) helemaal onder het kozijn vandaan. Dat is nogal een klus, voor 1 gat.

Het bitumen op het erkerdak is nog vrij goed en het lekt ook niet!

Is het wat om dit gat gewoon vol te stoppen met een expoxyhars of waterdicht cement? Of een gaasmatje er in duwen en dan dichtsmeren met Rubber seal!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Dat deel ?? met het gat aan de onderzijde. Heb je enig idee hoe oud het is.

Ik zie zoveel corrosie op het oppervlak dat het zal zo oud moet zijn als Metusalem als je er naar kijkt vallen de gaten erin.
Ik zou er voorlopig niets aan doen het is allemaal weggegooid geld.
Je valt van het een in het ander. Even sparen en vervolgens de boel aanpakken volgens de regels van de kunst.
 

Marc-S

  • #9
Mannen, ik ben het er natuurlijk mee eens dat als je zaken echt wil aanpakken, je het in de bouw/dakwerk het meteen goed moet doen.

Maar in dit geval zijn de andere zinken dakranden van de erker nog helemaal goed, ook het bitumen over het hele dak is nog in prima staat en ik heb op de 2 slechte plekken een en ander open gemaakt en zie dat het bitumen netjes hoog is opgetrokken (ook onder t zink en het lood bij de raampjes boven de erker).

Over ca 5 jaar ga ik vast alles vernieuwen op dit dak.

Wat ik nu ga doen is: het grotere gat dichtsmeren met een flinke tot cement en als dat droog is komt er over deze plek en aan de andere zijde waar de scheur zit in het lood, Rubber Seal (van onze B****n) met een fiber matje er in. Dan laten drogen en dit nogmaals doen.

Een en ander zit boven het erkerdak, dus je ziet er niets van en het lekt ook nu niet :-)

En boven dit alles zit ook nog een flinke overstek van het dak van het huis die veel water weg houdt van deze slechte plekken.

4DF31F35-8ED1-4A5B-BB57-943FF388389D.jpeg
C660AFBD-B04F-4AEF-B974-F318804AA024.jpeg
F6B35656-ABBC-47EB-B3B6-1E50740EF106.jpeg
A9FE5A01-CF6E-4807-9FD7-EA357C260AF9.jpeg
40D0C6B0-FC1B-4979-8019-997BA5D4974D.jpeg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #10
oftewel pruts raak voor een knaak en verwacht er niet teveel van.
ik blijf erbij dat de enigste fatsoenlijke oplossing het zink en loodwerk vervangen is.
 

Marc-S

  • #11
Over een jaar of 5 is het bitumen vast aan vervanging toe, dan gaan we zeker ook al het zinkwerk en het lood bij de muuraanhechting vernieuwen!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
Dan kun je beter nu gewoon bitumentape over de gaten plakken. Ligt nu in het schap bij de geel/blauwe supermarkt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu