Schuin dak van binnen isoleren (2)

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik zit met een soortgelijk probleem:

Mijn dak bestaat uit een constructie van horizontale houten draagbalken, geplaatst op twee meter van elkaar. Verticaal hierop staan kepers van 7 cm, ongeveer 45 cm van elkaar. horizontaal daarop zitten ca 18 cm brede planken, waarop ardense natuurleien genageld zijn.

Bij zware regen met hevige zijwind of stuifsneeuw durft er wel eens een drupje water doorkomen, pakweg drie maal per jaar een 30 centiliter op een viertal plaatsen. Afhankelijk van de windrichting kunnen dit telkens andere plaatsen zijn.

Er is een beetje ventilatie tussen de horizontale planken, maar zeker geen tocht.

Het totale dakoppervlak is groot, ongeveer 300 m2. De natuurleien eraf halen en een waterdicht onderdak plaatsen is financieel niet haalbaar.

Toch wil ik dit dak isoleren.
Ik had gaarne 16 cm rotswol tussen de kepers geplaatst en aan de binnenzijde afgewerkt met een dampdichte folie.

Mijn vragen:
  1. Kan die rotswol tegen een druppeltje water? Zonee, zijn er andere materialen die er wel tegen kunnen?
  2. Moet de rotswol volledig tegen de planken aansluiten?
  3. De kepers zijn slechts 7 cm, de rotswol 16, hoe vang ik dit verschil van 9 cm op? Het lijkt me nogal veel en zwaar om de kepers overal 9 cm naar binnentoe te verbreden.
Hopelijk kan iemand mij enig advies geven.
Dank bij voorbaat.
 
  1. Steenwol is niet altijd waterafstotend, bepaalde merken wel. Ze kunnen wel tegen vocht, houd er rekening mee dat het sporadisch ingeregende vocht ook weer makkelijk kan verdampen, beter zou zijn om het inregenen te verhelpen. Als je door het dakbeschot door de kieren kan kijken is het beter om dit te gaan bedekken met damp open folie of een dunne plaat zachtboard.
  2. Het moet niet het mag wel, er is een fabrikant die het aansluiten aanraad.
  3. Je zal toch een stevige constructie moeten maken om het gewicht van de 16 cm steenwol en de afwerking te kunnen opvangen, dit is mischien ook te doen door deels waar de rachels komen te verdikken en haaks daarover stevige rachels plaatsen. Het is wel meer werk dan over de volle lengte een balk er over te bevestigen.
    Het moet wel stevig wezen en je moet rekening houden dat de eindafwerking er goed aan bevestigd kan worden.
De specialisten van hout en bouw kunnen je met het laatste vast beter adviseren.
 
Gebruik geen zachtboard voor aftimmeren van gaten/sleuven in het dakbeschot, zachtboard houdt vocht lang vast en daardoor kan hout gaan rotten.

Waarom gebruikt u geen harde isolatieplaat, het geeft een goede isolatie en weegt bijna niets, u heeft ook geen folie nodig.
Laat u informeren bij een bouwmaterialenhandel.
 
Daar komt bij dat pur of pir platen met ongeveer de helft aan dikte de zelfde isolatiewaarde haalt in verhouding tot steenwol. Een dikte aanpassing is dan niet nodig. kwa verwerking (goede aansluiting) is wat lastiger.

Zorg wel voor een goede naad afdichting.
 
Zonder de folies, die u niet nodig bent, scheelt het zeer weinig in de prijs.
Afdichten van de naden met purschuim.
 
Voor zover ik uit bovenstaande begrijp, zijn alle PUR/PIR platen dampremmend, en hebben dus geen folie nodig.

Gewoon even bij een bouwmaterialenhandel informeren.
We geven op dit forum geen "bepaald merk/type".

Zie de forumregels.
 
Zachtboard mag bij utiliteitsgebouwen niet, vanwege het brandgevaar ervan, het werd bij oude gebouwen namelijk ook gebruikt voor plafonds...

Dus alleen al om die reden zou ik het nooit willen gebruiken :wink:
 
Wel, tot dusver zijn er twee opties volgens mij:

1. dampopen folie onder het onderdak, voor het lekwater af te voeren
2. rotswol
3. dampdichte folie aan de binnenzijde.

ofwel

pur/pir plaat
 
Ik zou eerst kijken waar het lekwater vandaan komt, om dit de damp open folie te laten doen is mijns inziens niet de goede weg, een dak met pannen hoort gewoon waterbestendig te zijn.
 
Het dak op zich is waterbestendig bj normale regenval.
Wegens geringe hellinggraad op de dakkapels en onderdak van houten planken, kan er bij hevige stortbuien en mits de wind hard genoeg tegen het dak omhoog blaast, wel eens een druppel binnenkomen.

Het dak er volledig aflichten en een waterdicht onderdak kloppen is financieel niet haalbaar, zoals ik al aangaf in mijn origineel bericht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan