Schuin dak & muren binnen af afwerken (en na-isoleren?)?

captainkent

  • #1
Ik heb een klein kantoor van 2m x 3m die door de vorige bewoners er is bijgebouwd. Ze hebben hier niet al te veel rekening gehouden met isolatie want ze gebruikten het zelf eerder als opslag. Gezien ik meestal vanuit thuis werk wil ik dit graag na-isoleren, alleen dacht ik zelf eerst alleen aan de buitenmuren (zie mijn post hier).

Ik heb nu het plafond open gemaakt, waarbij de nok mooi zichtbaar is. Gezien hoe klein de ruimte is oogt dit veel beter dus begon ik na te denken om dit open te laten en af te werken met gisplaten en te laten stuccen, maar omdat ik toch al bezig ben zit ik na te denken om ook dit te isoleren. Zie hieronder wat plaatjes van hoe het nu uitziet:

IMG_20220219_112809.jpg
IMG_20220219_112822.jpg
IMG_20220219_112852.jpg


Ik heb hier een aantal vragen/opties die ik wil bespreken:

Optie A: ik laat de plafond open tot in de nok.
  1. Hoe kan ik beste een regelwerk maken om de plafond netter af te werken (en eventueel te isoleren). Ik had zelf een idee om van muur tot muur twee (kleine) balken links en rechts van de draagbalk te plaatsen. Dan plaats ik dezelfde maat balk tegen de draagbalk aan, en hier op monteer ik de regelwerk. Dan kan ik hier boven op eventueel wat isolatie en daarboven op gipsplaten plaatsen.
Optie B: ik laat het zoals het nu is en plaats gisplaten op de bestaand regelwerk.
  1. Als ik de buitenmuren dan ga isoleren, is het dan voldoende om alleen tot aan het regelwerk te isoleren?
  2. Is het mogelijk om achter op de regelwerk iets te isoleren?
Ik vind optie A een stuk mooier uitzien, alleen ben ik bang dat dit enorm veel werk gaat opleveren puur voor de looks. Naast plafond afwerken moet ik rekening gaan houden met elektra verplaatsen etc., dus ik vraag mij af wat hier verstandig is en of andere mensen wat tips hebben.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hoe is de situatie nu muur en dak? Als de muur een geïsoleerde spouwmuur is en het dak een sandwichpanelen met eps van 7 of 10 cm kun je dat het beste ook isoleren want anders blijft de ruimte koud. Zit er zoiets tegen het dak of iets anders? En de muur? Dat hele schuine deel afwerken is echt niet zoveel werk en maakt het geheel veel ruimtelijker.
 

captainkent

  • #3
De muur is een geïsoleerde spouwmuur, ik heb iemand al hier laten nakijken en dit is eigenlijk minimaal geïsoleerd maar er kan niks bij omdat het lastig is om de materiaal even er in te spuiten.

Voor de plafond durf ik het niet zeker te zeggen, maar gezien de leeftijd (1990) en hoe de rest van de huis geïsoleerd is verwacht ik wel zo iets.

Ik ga het gewoon doen, is inderdaad veel ruimtelijker.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
1990 is waarschijnlijk een sandwichpaneel met 7 of 10 cm eps, rd hoogstens iets van 2,5. . Verdwijnt een hoop warmte door. Je kunt prima tussen de gordingen na-isoleren, maar misschien nog gemakkelijker er overheen want je hebt ruimte genoeg (en er is nu eigenlijk maar 1 gording). Gaat heel veel meer comfort opleveren. Let op aanbrengen dampscherm want die platen zijn behoorlijk dicht.
 

captainkent

  • #5
Wat bedoel je met de platen zijn behoorlijk dicht? Dat de dampscherm heel goed op de platen moet zitten of?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
De bestaande dakplaten zijn behoorlijk dampdicht. Als je het al aandurft om die nog na te isoleren dan moet je wel nog zeer secuur een damprem aanbrengen over de nieuwe isolatie heen.
 

captainkent

  • #7
Duidelijk. Dus isolatie boven op de dakplaten en daar boven op de damprem.

Kan ik de elektra achter de isolatie en damprem plaatsen of is het verstandiger om iets van ruimte te maken boven op de isolatie?

En hoe zit het met gipsplaten boven op de damprem, kan ik hier door heen schroeven?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #8
Electra kan achter de isolatie (uiteraard netjes in pvc buis, geen open ruimte nodig eromheen). Je kunt door de damprem schroeven (damprem tussen gipsplaat en regelwerk, je klemt de folie dan als het ware er tussen). Ik zou klimaatfolie nemen voor de zekerheid. Steenwol (of evt glaswol) isoleert bij dit dak ook nog eens goed tegen buitengeluid.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu