Schuin dak isoleren - warmtecapaciteit en brandbaarheid

Pascoa341

  • #1
Wij willen het schuine dak van onze jaren 30 woning gaan isoleren en ik zit nu te kijken aar een aantal verschillende materialen om dit mee te doen. Vanwege het gebruiksgemak bij het aanbrengen en de thermische faseverschuiving (het duurt langer voordat het binnen warm wordt, door de hoge warmtecapaciteit van het materiaal) ben ik wel geacharmeerd van materialen zoals Metisse en houtvezelisolatie zoals Thermoflex.

Echter, ik heb een paar vragen:

1. Ik zie dat het gewicht per m3 een belangrijk onderdeel van de warmtecapaciteit is. Nu bestaat er ook steenwol met een redelijk hoog gewicht per m3 (bv. RockSono Solid steenwol). Dit kruipt redelijk dicht tegen Metisse aan. Zou dit ook zorgen voor een fatsoenlijke warmteverschuiving, of zal dit nooit echt wat doen?


2. Qua brandbaarheid zijn Metisse en houtvezel volgens mij een E (zeer brandbaar), terwijl steenwol categorie A is (onbrandbaar). Hoe brandgevoelig is dit nu precies. Er gaan mensen slapen onder het dak, dus de kans op een heftige brand wil ik graag minimaliseren. Is een E echt heel gevaarlijk, of valt dit mee. Metisse zegt bv. dat bij afwerking met een 13mm gipsplaat dat het risico in een keer naar categorie B valt. Hoe brandgevaarlijk zijn deze materialen nu echt?

Het is verdacht lastig om eerlijke antwoorden te vinden. Iedereen komt met onderzoek en argumenten wat hun product in een goed daglicht stelt. Hopelijk is hier wat 'objectievere' informatie te krijgen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een ding wil ik kwijt. Hoeveel dagen per jaar is het zo warm dat die ruimte niet comfortabel is. Ik ben altijd blij als de zon in het voor-en najaar het huis comfortabel verwarmd.
Die paar dagen dat het echt te warm is weegt niet op tegen alle dagen dat je er voordeel van hebt.
Zal je vertellen ik heb als proef een luxaflex aan de bolle kant zwart gemaakt. Dat zorgt ervoor dat in het voor-en najaar de verdieping boven gratis 1 graad hoger wordt verwarmd.
Bij die paar hete dagen draai ik de lichte kant naar buiten. :lol:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu