Schuin dak half isoleren

Mrdd

 • #1
Ik ben van plan om mijn schuine dak op zolder (= slaapkamer) te isoleren.
Hiervoor wil ik 12cm dik glaswol met dampremmende laag gaan gebruiken en afwerken met gipsplaat.

Ik zit met 2 vraagstukken:

1. De helft van het dak zit achter een tussenschot, ik kan daarachter niet echt komen, en het vloertje wat daaronder ligt bestaat uit een paar latjes waar ik niet op kan liggen.
Heeft het zin om slechts de helft van het dak te isoleren? Of zoekt de kou zijn eigen weg en heeft het totaal geen zin?
Even een zij-aanzicht geschetst voor het idee (rood kan ik niet isoleren) :


2. Op de zolder hangt ook mijn CV met een afvoer door het dak. Kan ik deze afvoer gewoon wegwerken in mijn isolatie/gipsplaten, moet ik er omheen werken of moet deze afvoer aangepast worden?
Ook hiervan een foto toegevoegd:

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2


  De buis van de doorvoer moet ook dampdicht worden gemaakt.
   

  Mrdd

  • #3
  Dat is ook een optie inderdaad. Zo had ik het nog niet bedacht! Moet ik alleen wat aanpassingen doen bij het luik naar mijn berging, maar dat moet lukken. Bedankt!

  Kan ik zonder problemen de vloer onder het rode gedeelte beleggen met EPS platen? die moet ik er wel in kunnen schuiven denk ik. Er zitten slaapkamers onder en daarmee wil ik voorkomen dat de koude lucht naar beneden gaat. Is de brandveiligheid van EPS een beetje oke? Kan ik er dan gewoon spullen (Geen zware dingen) bovenop zetten?
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Er moet iets over de buis worden getrokken en dat moet weer met de dampremmer worden verbonden. Dit is ook standaard te koop. Wel moeilijk te vinden. Beetje goedkoop tekeningetje. Rood is de dampremmer.

   

  Mrdd

  • #5
  Bedankt voor de uitleg. Ik had de vraag inmiddels vervangen voor een andere :wink: Het probleem met de CV kan ik oplossen door een geïsoleerd deurtje ervoor te zetten (het valt net in een apart hoekje.
  Alleen de vloer van mijn berging blijft een uitdaging.

  Eigenlijk wil ik het graag in 1 keer goed doen, en niet half isoleren. Maar die vloer is 2,70m diep en ik kan er niet bovenop komen omdat ik er dan waarschijnlijk doorheen zak. Vanaf de onderkant de plafonds isoleren is ook geen optie.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Als je het goed wilt doen isoleer je het dak achter de knieschotten. Op de balken kan je underlayment leggen, dan heb je een goede basis om de ruimte voor opslag te gebruiken.

  Als de knieschotten niet dragend zijn, kan je ze ook (tijdelijk) weghalen.

  Het beste is het dak te isoleren met een Rc van 6. Dat is de minimale norm voor nieuwbouw tegenwoordig. Anders moet het dak over een paar jaar weer geisoleerd worden. Dat is een beetje zonde.
   

  Mrdd

  • #7
  Bij voorkeur isoleer ik ook het dak achter de knieschotten. Maar ik weet niet of de constructie daarachter mijn 90Kg houdt. Voor zover ik me heb laten informeren is dit vloertje er later ingezet. Ik zal hier toch op moeten liggen om het framewerk en de isolatie aan te brengen.

  Ik weet ook niet hoe ik daarachter moet komen. Het liefst doe ik dat zonder 3 ribben en 2 benen te breken.

  Als iemand mij daar tips voor kan geven dan hoor ik het graag. Misschien ga ik vanavond proberen een latje uit de bergruimte los te trekken om te kijken wat voor constructie eronder zit.

  Rc is niet hetzelfde als Rd lees ik, maar ik zie ook niet hoe ik op die Rc waarde kan komen. Het glaswol wat ik wil gebruiken (160mm) zit rond de 4Rd.

  De norm voor nieuwbouw staat los van mijn jaren 60/70 woning denk ik. Ik doe het voor mijn eigen comfort en energiebesparing, en binnen een betaalbaar budget. Als ik een hogere isolatiewaarde wil dan stijgen de kosten ook (want met betaalbaar glaswol van de bouwmarkt ga ik dat niet redden denk ik)
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
  Je kan, als de ruimte niet ingebruik is als opslag, ook achter het knieschot het vloertje isoleren.
   

  Mrdd

  • #9
  De ruimte achter het knieschot wordt wel als opslag gebruikt. Het is 2,70 meter diep, een aardig grote ruimte. Zonde om die niet te benutten voor mijn rommel :cool:
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #10
  Grofweg door de Rd's in het dak op te tellen kom je op de Rc. Maar de isolatie is het grootste aandeel hierin. De nieuwbouwnorm is uiteraard geen eis. Maar omdat je nu investeert, is het zonde om dit net niet goed genoeg te doen. Energiekosten gaan alleen maar stijgen. Dakisolatie is erg snel terug verdiend. Vandaar mijn advies om het meteen goed te doen.

  Ik ken je woning niet, het klinkt vreemd dat de vloer niet doorloopt. Ik zou dit zelf zeker aanpassen, zodat er een stevige basis is voor je opslag.
   

  Mrdd

  • #11
  Ik heb inmiddels een latje van de vloer weg kunnen halen en zag daaronder balken van ca 90x45mm. Lijkt dus stevig genoeg.
  Ik ben er al voorzichtig op gaan zitten en hoorde nog niets kraken.

  Het isolatiemateriaal heb ik net aangeschaft (was toevallig 25÷ korting :) ) . De isolatiewaarde Rd4 is zo'n beetje het hoogste wat je met glaswol kunt krijgen, dus denk dat het een prima investering is.

  Iedereen bedankt voor de input!
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
  Hoe groot is de overspanning van deze 5x10?
   

  Mrdd

  • #13
  Ik weet niet precies wat je bedoelt. Het vloertje achter het knieschot? Die is 270 x 510cm

  Mijn te isoleren schuine dak (1 kant) is ca 510 x 500cm
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #14
  Hoever zitten de opleggingen uit elkaar die de balklaag ondersteunen? 5x10 zijn eerder plafondhangers dan een balklaag voor een vloer.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #15
  IJkenhout schreef:
  Energiekosten gaan alleen maar stijgen. Dakisolatie is erg snel terug verdiend. Vandaar mijn advies om het meteen goed te doen.
  Ik vermoed dat dat wel mee zal vallen. Letop dat het veel comfortabeler is in een goed geisoleerd en tochtvrij huis te wonen. Ook zal je in de toekomst met moderne lage verwarmings apparatuur je huis ook kunnen verwarmen en dat voelt heel prettig.
  Dat gevoel komt ieder jaar terug zodra die lage temperatuur verwarming wordt aangezet.
   

  Mrdd

  • #16
  Rola schreef:
  Hoever zitten de opleggingen uit elkaar die de balklaag ondersteunen? 5x10 zijn eerder plafondhangers dan een balklaag voor een vloer.
  60cm. Het zal inderdaad ook voor het plafond zijn. Maar balken van 9cm dik kunnen mij als het goed is wel even houden voor deze klus. Verder zal ik het niet gebruiken als vloer.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu