Schuin dak dampopen isoleren

puchatek

  • #1
Goedenavond,

Wij willen ons dak isoleren (jaren 60 rijtjeshuis). De huidige situatie is: dakpannen, latten, dakbeschot, oude afwerking (gips).
Ik heb onder de dakpannen gekeken en zie direkt het dakbeschot. Van binnen kan ik het ook zien. Er is dus verder geen folie, PIR, etc. aanwezig.

We willen graag op een "dampopen" manier isoleren, met houtvezelplaten. Misschien wordt het de "Gutex Thermaflex". In ieder geval is het idee dat het isolatiemateriaal "ademt" en de damp van binnen deels opneemt en deels naar buiten leidt. Er komt dus geen dampdichte folie tussen de isolatie en afwerking.

Ik heb hier twee vragen over:

1.) Ik heb gelezen dat mensen bij huizen uit de jaren 60 er vanuit gaan dat het dakbeschot de facto als dampopen te zien is. Maar dat lijkt bij ons niet zo. Na de plaatsing van een dakkapel zijn delen van het dakbeschot blootgelegd en het blijkt vrij dicht te zijn. Daarom de eerste vraag: wat is een goeie manier om het dakbeschot dampopen te maken? Moet ik een bepaald type rooster toepassen? Gewoon gaten in het dakbeschot boren lijkt me vragen om ongedierte.

2.) Op de zolder is een slaapkamer en een waskeuken. In de waskeuken komt veel vocht vrij. Zou een dampopen folie een idee zijn om te voorkomen dat er te veel vocht in de isolatie boven de waskeuken terechtkomt? Deze zouden we dan alleen boven de waskeuken en niet boven de slaapkamer plaatsen. Is dat verstandig?

Alvast bedankt!
Chris
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
1. Luchtdicht en dampdicht zijn twee hele verschillende dingen. Een houten plaat is relatief dampopen, maar luchtdicht als je de naden buiten beschouwing laat.

2. Een dampopen folie gaat weinig tot geen vocht tegen houden, want... die is dampopen. In de bouw is het vaak geen goed idee om inventief te gaan doen, dus ik zou je gewoon aanraden overal dampdichte folie te gebruiken. Dure houtvezelplaten kun je dan ook vervangen door glas/steenwol of PIR.
 
  • Like
Waarderingen: Edwinnn en Vonken_trekker

puchatek

  • #3
Bedankt voor jouw reactie!
Een dampopen folie gaat idd wenig vocht tegenhouden. Het hoeft maar genoeg te zijn zodat de damp minder snel intrekt dan hij an de buitenkant de constructie verlaat. Boven een slaapkamer gaat dat ook zonder folie lukken maar bij een waskeuken ben ik niet zeker.

Ik snap jouw advies. (Hoewel ik ook las dat het voor een klusser best wel moelijk is dampdichte folie zo te plaatsen dat er feitelijk geen vochtige lucht in de constructie komt. )
Maar ik ben niet de eerste die deze manier van bouwen bedacht heeft. Het is zeker niet mainstream maar somige mensen hebben dat al omgezet. Ik wil graag van hun ervaring leren.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Mogelijk is het niet genoeg, zoals @Impie al aangaf.
En wat betreft het aanbrengen van dampdichte folie: dat is als je het goed wil doen vooral een nauwkeurige en arbeidsintensieve bezigheid. Dus juist een werkje voor een klusser, je hoeft jezelf immers geen uurloon te betalen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu