Schuin dak afwerking

Johannes B

  • #1
Hallo, Ik heb de volgende vraag: Hoe kan ik het dakbeschot het beste wegwerken? Ik heb nu de volgende dakopbouw van binnen naar buiten: dakbeschot, 5cm isolatie, dampdichte folie, regels en pannen. Vanwege dampdichte folie aan de buitenzijde moet het dak naar binnen toe kunnen ademen zodat vocht niet ophoopt in het dakpakket.

--Kan ik zonder problemen een pakket glaswol met regels en gipsplaten (zonder dampdichte folie) direct tegen het oude dakbeschot aan schroeven. Of gaat hierdoor al damp ophopen in het dak pakket.

-- Een ander idee is om regels tegen het dakbeschot aan te zetten en daar tegen dun grenen profielrabat te zetten. Ik denk dat dit estetisch goed past want het lijkt dan op de oude situatie maar dan met acceptabele planken. Nadeel is dan dat ik meer moet stoken om de ruimte warm te houden en ik weet niet of de tussenruimte/spouw tussen grenen en dakbescot schadelijk is met oog op vochtophoping.

Ik hoor het graag als jullie ervaring hebben met een vergelijkbare situatie en de ellende van de dampdichte laag aan de buitenzijde.


Met vriendelijke groet JB
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Gebruik de zoekfunctie op het forum, jouw vraag is al vaak behandeld.

De eerste mogelijkheid levert schade op tgv vocht.
Zoek eens op klimaatfolie.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Zoek eerst even goed uit wat voor een soort folie op je dak is geplaatst. Als je dat niet weet kom je nergens.
 

Johannes B

  • #4
Bedankt voor de opmerking maar misschien heeft U er over heen gelezen: Het type folie aan de buitenzijde is dampdicht.

Met vriendelijke groet.
 

Johannes B

  • #5
Rola,

Bedankt voor de reactie: Ik zal zoeken naar klimaat folie. Ik ben wel erg nieuwsgierig waarom de de eerste mogelijkheid schade opleverd. Dit is namelijk wat ik zelf ook vrees. (Glaswol en gipsplaat kan 'ademen' maar ik vrees ook dat het niet genoeg ventileerd om ophoping van vocht tegen te gaan?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
De groeten terug,
Ja dat zeg jij. Maar is dat ook zo. Dit is namelijk zeeeeeer ongebruikelijk. Echter je moet het eerst zeker weten, verbeeld je dat de een of ander amateur de verkeerde folie heeft geplaatst.
Ga je hier wat inlezen. Ik zag te laat jouw vraag waar je benieuwd naar ben maar die is al hier tiiiiiich keer beantwoord.

Enne het antwoord niet quoten, als dat erboven staat.
 

Johannes B

  • #7
Met behulp van dit forum probeer ik juist te verkomen dat ik 300 andere berichten moet lezen.

Het is 100% een dampremmende folie (ik weet nog niet het verschil tussen een vuilniszak en een bananenschil maar afgelopen donderdag heeft een dakdekker de dampdichte folie geconstateerd). Laten wij daarom dit maar als gegeven nemen.

En ik ben alsnog wel nieuwsgierig of Isover klimaat folie noodzakelijk is of misschien wel overbodig is.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ja, ik en wij proberen om niet 300 keer hetzelfde antwoord te geven typen. :P
Ik kom hier op terug omdat de damprem zo verkeerd ligt. Ben heel benieuwd wat de uitkomst gaat worden.
 

Johannes B

  • #9
Ja die dampremmende laag is raar en de dakdekker vertelde dat er een bepaalde periode was dat deze laag wel meer (foutief) toegepast werd. In ieder geval ben ik veel aan het lezen over wel of geen klimaat folie. Het is jammer dat meningen verdeeld zijn.

Een dakdekker verteld mij dat de opbouw (pannen en latten, dampdichte folie, isolatie, dakbeschot, glaswol, gips). prima gaat omdat vocht een weg naar buiten kan vinden via de dampdoorlatende glaswol en dampdoorlatend gips.

In een ander forum word geschreven dat tussen glaswol en gips een klimaatfolie aangebracht moet worden. Hier kan ik wat in vinden omdat het pakket dan afhankelijk van de huidige temperatuur wel of geen damp doorlaat. Maar aan de andere kant denk ik dan dat deze klimaatfolie toch altijd een extra barrière vormt waardoor ventilatie in theorie minder makkelijk is.

Daarnaast is het zo dat de dampdichte folie aan de buitenzijde niet 100% dicht is. Is klimaatfolie nog steeds functioneel als de dampdichte folie bijvoorbeeld 90% dampdicht is?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Indien er buiten geen dampremmende laag aanwezig was, dan kon je isoleren met een dampremmende laag aan de warme zijde van de isolatie. Indien je deze niet toepast ligt het dauwpunt in de isolatie en krijg je schimmel en houtrot.
Indien je de laag aan de binnenzijde niet dampdichter krijgt dan aan de buitenzijde, zal je klimaatfolie nodig hebben.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Niks aan de hand. Met klimaat folie wordt er iets minder vocht verzameld dan een standaard PE folie van 0,2 mm dik.
Let op dit soort zaken kan je alleen simuleren met materiaal lagen en de specificaties daarvan. Slordigheden enz. daar is niets mee te doen.
Het dak is aan de binnenkant zeker niet eenvoudig en zal niet eenvoudig zijn om daar een dampremmer te plaatsen.

Maar merk op, een dampremmer aan de warme zijde moet altijd voor meer dan 100% worden aangebracht.

De conditie van de dampremmer aan de koude zijde werkt in het voordeel er kan meer vocht uit de constructie dampen.

Een warmtestroom gaat altijd van warm naar koud. Dus 95% van de tijd van binnen naar buiten. Andersom van buiten naar binnen alleen die uren dat de temperatuur binnen lager is als die van buiten.
 

Johannes B

  • #12
Bedankt voor alle reacties!

Wgb: Het dak is zeker niet eenvoudig nee. Maar de foto is al wel een paar weken oud en inmiddels heb ik alle niet dragende balken er uit gesloopt dus de situatie is iets verbeterd. Toch wordt de kilkeper zeker een uitdaging!

Tot vanmorgen dacht ik dat ik nu onderstaand dakpakket ga toepassen:

-pannen en latten (bestaand)
-dampdichte folie (bestaand)
-isolatie +/- 5cm (bestaand)
-dakbeschot (bestaand)
-+/- 100mm iso....r isolatieplaten (nieuw)
-iso....r klimaatfolie (nieuw)
-afwerking (nieuw)

Ik wil nu toch nog graag vervolgvragen stellen:

--In het dakbeschot zitten veel kieren en gaten van talloze oude spijkers, schroeven, tweede wereldoorlog, etc. Is het raadzaam om al de kieren die ik kan vinden te dichten?

-- Een grote isolatie boer schreef schreef dat ik het beste niks tegen het dakbeschot (binnenzijde) kan maken. Zijn reactie was dat elk extra pakket hoe dan ook een hoog risico op houtrot als gevolg van condensvorming opleverd. Dit is echter lastig voor ons want dit is namelijk onze groote slaapkamer. (Tot een maand geleden zat er nog gips en behang direct tegen het dakbeschot aan getimmert). Ik hoop eigenlijk dat de voorgestelde opbouw die ik op het oog heb al een verbetering is ten opzichte van oude situatie met alleen gips. Mijn vraag is nu eigenlijk of deze veronderstelling klopt?

Nogmaals bedankt voor de info.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Ja daar kan ik niet tegenop. Klein boertje uit de Hoeksche Waard. :D

Goed dat je het zegt. De kilkepers. Hoe zijn deze uitgevoerd. Zijn deze van zink. Ligt het zink direct op de planken die te zien zijn op de foto of is de isolatie door de kilgoot doorgezet.
 

Johannes B

  • #14
Deze goot is nu van zink. Voor het grootste deel kan ik niet zien wat er tussen goot en houten planken zit maar vanwege de diepte van de goot denk ik dat isolatie niet doorloopt onder goot. Je zal het niet geloven maar het onderste deel is van beton..... Dit kan ik zien vanwege een doorgerotte plank onder in de hoek. Hier gaat het gelukkig om een oude lekkage die ondertussen waarschijnlijk is verholpen met een nieuwe loodslab bij de nok. (Dit ben ik nu aan het monitoren en hoop op zware regen aankomende dagen).

Ik ben nog wel erg benieuwd wat U vind van vorige vraag. En dan met name of het plan om de klimaatfolie constructie toe te passen niet per definitie beter is als de oude situatie met alleen gips? De isolatie verhelpt dan ook deels een mogelijke koudebrug bij de kil?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Probeer eens uit te vinden hoe de kilgoot is geplaatst, wat zit er onder.

Het is toch belangrijk dat de zolder wordt geisoleerd en winddicht wordt gemaakt. Van het gas af. Toch
 

Johannes B

  • #16
Dit is niet belangrijk als hier onder 100 mm isolatie en klimaatfolie komt. Goot er af breken is geen goed idee.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #17
Klopt helemaal.
 

Johannes B

  • #18
Goedemorgen,

Ik heb nog een vraag: Ik wil nu tegen binnenkant van dakbeschot 89x38 balken plaatsen. En daar tussen 90mm (iso....) isolatie. Daar tegen aan wil ik 44x44 regels plaatsen met daar tussen 45mm (isov....) isolatie. En daar tegen mijn klimaatfolie.

Die (2e schil) van 45 denk ik nodig te hebben om lastige knikpunten in de dakvorm op te lossen. En ik denk daarmee te zorgen dat er geen holtes ontstaan tussen dakbeschot en isolatie.

Is dit een methode die jullie kunnen aanraden of hebben jullie een betere methode?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu