Schuifwand schuur/garage

Maarten82

 • #1
Onlangs hebben wij een huis gekocht. Hier zit een garagebox bij die door de vorige bewoners omgetoverd is als veranda.
Wij maken de garagebox weer dicht aan de zijkant (zie foto) en willen hem opsplitsen in 2 delen. Ene deel voor de fietsen etc en andere deel als werkplaats(je). We willen de scheiding niet vast maken maar met een schuifsysteen zodat bij gelegenheid er 1 ruimte van gemaakt kan worden.
De garage is 2,85 breed. Wij zaten te denken aan een schuifwand meteen x aantal delen. Maar we willen geen grote opstaande rand op de grond want dat is niet handig (schuifrails). En deschuifwand moet 95%(liefst 100%) van het stof tussen de 2 delen tegenhouden (met name van de werkplaats naar de fietsen).
Heeft er iemand goede tips of raad?
Foto 2 is bovenkant voor de evt rails en foto 3 is waar de schuifwand moeten komen.
Alvast bedankt!

image.jpg image.jpg image.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #2
Voor kantoren zijn prachtige schuifwanden verkrijgbaar. Als één kan van de wand nog open blijft, moet je wel rekening houden met dat de wand tegen vocht kan.
 
 • Like
Waarderingen: Maarten82

HuubvG

 • #3
Leuk onderwerp, even poging tot meedenken doen. Een enkele schuifwand gaat niet lukken, die zou je ergens buiten de ruimte moeten laten verdwijnen als je de ruimte open wilt hebben. Dat gaat vast niet lukken.

Wel zou je twee schuifdeuren kunnen maken met een breedte van 1/4 van de ruimte, is plm 71cm. Als die beide open staan zou je de helft van de 2m85 open hebben als doorgang, is 1m43.

Dan zou je twee vaste panelen links en rechts kunnen maken, even breed als de twee schuifdeuren a 71cm. Als de schuifdeuren gesloten zijn, is het geheel dicht.

Links- en rechtsonder kun je geleiderails maken, iets langer dan de schuifdeuren. Als de deuren gesloten zijn, hebben ze nog net steun aan de geleiderails bij de vaste panelen, zodat je doorgang vlak is.

Foto van een schuifdeur in mijn tuin gemaakt, om een en ander te verduidelijken.

schuifdeur.jpg


Linksonder wordt de deur opgesloten door een simpel plankje, onderaan tegen de schuur geschroefd, waardoor het uiteinde in een u vorm terecht komt. Je zou dat met jouw schuifdeuren op kunnen lossen door twee latten aan één van de schuifdeuren te monteren, waar de andere schuifdeur in valt.

Rechts heb ik de onderste schuine plank door laten lopen, waardoor die de deur binnen de betonrand houdt. Bij jouw situatie zou een geleiderail onderaan het vaste paneel volstaan, zoals eerder gezegd.

Als deze schuifdeur open is, dan is er geen drempel/geleiderail, de tegels lopen mooi vlak door onder de deur.

Nog even ter informatie: ik heb onlangs de rolwielen vervangen. Ik had er wielen van zwenkwielen aan zitten, maar die knarsten en kraakten het uit, na jaren, de lagers waren verroest. Daarna kocht ik bij de kringloop een set rollerskates, waarvan de wielen toevallig dezelfde diameter hadden. Het loopt geruisloos nu. Ik kan met mijn pink de deur open en dicht doen.

Voor jouw ophanging denk ik dat je zoiets als mijn voorbeeld zou kunnen verzinnen. En dan in stereo zeg maar. :idea:
 
 • Like
Waarderingen: Maarten82

HuubvG

 • #4
Als je wel veel geld over hebt voor een kant en klare schuifwand, dan krijg je er wel een geleiderail bij. Als je die zou verzinken, dan ben je er ook.
 
 • Like
Waarderingen: Maarten82

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #5
Ik dacht ook gelezen te hebben dat er geluid tegengehouden moet worden. Dat is met een zelfbouw schuifwand erg lastig. Het meeste stof tegenhouden kan denk ik wel, mits correct uitgevoerd.

@Maarten82: Deel vooral je eigen ideeen eens!
 
 • Like
Waarderingen: Maarten82

Maarten82

 • #6
Hartelijk bedankt voor alle reacties.
Even ter info, het hoeft geen geluid tegen te houden, maar wel merendeel van het stof.

Mijn idee was om de schuifwand op te delen in 3 delen.. Dus dan heb je ongeveer 3 x 1 meter plaat nodig. MDF of trespla (ivm gewicht).
Na al jullie reacties heb ik nog over nagedacht. Als je 3 wanden wil laten schuiven, heb je minimaal 2 "sporen" nodig aan je plafond (waar je wieltjes in rollen). Afhankelijk waar je een opening wil creëren en toch maximale oppervlakte wilt hebben, dan moet je al een geleider hebben met 3 sporen.
Uitgangspunt voor ons is dat het niet duur is en toch doeltreffend. Het is een losse garagebox dus sjiek hoeft het niet te worden (maar hoeft ook geen troep te worden haha).

Mijn gedachtengang van de laatste paar dagen is geworden: hoe vaak zullen we de gehele oppervlakte nodig hebben... Dat is eigenlijk maar heel weinig. 1 keer per jaar misschien?
Het is daarom misschien makkelijker (en efficiënter) om 2 inzitwanden te maken (wel makkelijk weg te halen, maar niet schuiven) en 1 schuivenwand door achter of voor de "vaste" wand(en) kan lopen.
Ik wil zo min mogelijk op de vloer bevestigen en als we toch iets op de vloer moeten bevestigen, dat je dit ook snel weer kunt weghalen.
Ik kwam al diverse schuif\rolsystemen tegen waar je een strip op de vloer moet bevestigen (vaak aluminium). In een garage vind ik dat geen optie ivm beschadigen (staan toch vaak grote en zware dingen en die je wil niet over zo'n strip heen trekken).
Om de strip niet te plaatsen, zou wieltjes aan de onderkant een optie kunnen zijn (rubbere wieltjes wel te verstaan).
Waar iets op verzonnen moet worden is dat de plaat niet gaan wiebelen aan de kant. Want dan breekt vroeg of laat alles een keertje af aan de bovenkant.

@HuubvG Zo'n systeem zou prima kunnen inderdaad. Ik zie dat jij als vaste deel een schutting hebt, dat zou in ons geval dan 2 losse platen zijn die je makkelijk kunt verwijderen. Enige is de geleiders op de grond. In jouw geval links zou bij ons een U strip tegen de nieuwe kant kunnen (dus daar de plaat/deur in schuift). Bij jou aan de rechterkant hebben wij dus niet en daar zou misschien iets anders op verzonnen kunnen worden.

Nu ik zo aan het typen ben, de uitgangspunten:
- Goedkoop
- "Snel"
- Demontabel in sporadische gevallen
 
 • Like
Waarderingen: HuubvG

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #7
Je kan ook een vouw/harmonicawand maken. Dat werkt met één rail.

Is een vaste wand met een brede dubbele deur erin een optie? Dat is een stuk makkelijker en misschien nog functioneler ook.
 
 • Like
Waarderingen: Maarten82

Maarten82

 • #8
Daar had ik ook over nagedacht, maar dat is niet handig, aangezien er wel een deur tussen de 2 ruimtes moet komen.. Vanuit de "fietsenstalling" moet je wel makkelijk naar de "werkplaats" kunnen lopen. Met een harmonicadeur kun je niets tegen de wand aan zetten aangezien je een bepaalde ruimte nodig hebt om hem open te doen.

Ik zat zelf nu ook even te zoeken hoe de geleider aan de bovenkant bevestigd kan worden.
Als ik aan de wanden wieltjes zet (bijv ARROX Wiel TPE Ø 30 mm met plaat (zijmontage)), dan hoef ik alleen aan de balk (plafond) een u-profiel (zijwaards) te plaatsen.
Echter, dit moet een u-profiel zijn waarbij 1 openstaande kant hoger is dan de ander (hoe krijg je hem anders vastgeschroefd).
Bij de Hornbach hebben ze dit niet, maar als ik google vind ik wel "U-profiel plus). Maar moet wel van staal zijn en niet van aluminium. Een MDF plaat van 1 bij 2 meter zal wat wegen namelijk. (Hoewel niet het volle gewicht in het u-profiel komt, aangezien ik had bedacht om aan de onderkant dezelfde soort wieltjes te plaatsen. Wellicht is dit een idee
 

Maarten82

 • #9
Ach, wat doe ik moeilijk met een U-profiel.
Ik kan natuurlijk ook een hoekprofiel nemen en deze onder de balk bevestigen (en laten uitsteken zodat er een geleider ontstaat voor het wieltje.)
Bijv: GAH.ALBERTS Hoekprofiel 25x25x1,2 mm staal, 200 cm
Wieltje is 15mm breed, dus ongeveer een centimeter over om het staal vast te zetten op balk.
 

Maarten82

 • #10
Even snel wat getekend. Maar zoiets bedoel ik

IMG_8339.jpeg
 

HuubvG

 • #11
Maarten82 schreef:
om 2 inzitwanden te maken (wel makkelijk weg te halen, maar niet schuiven) en 1 schuivenwand door achter of voor de "vaste" wand(en) kan lopen.
Ik bedoelde ook zoiets, en noemde het 'vaste panelen', jij noemt het 'inzitwanden'. Ik had het over 2 schuifdeuren/schuifpanelen en twee vaste wanddelen.

Hoe jij het met 2 panelen (1 vast, 1 schuifbaar) wilt doen, je krijgt dan de doorgang langs de lange wand, waardoor je daar niets kunt plaatsen, dit lijkt me onhandig.

Tekening in Paint:

Vooraanzicht boven-, bovenaanzicht onderaan de tekening.

rood is vaste panelen, dubbel, waarin de schuifdeur (blauw) verdwijnt
lila is de twee latten, waartussen de tweede schuifdeur valt

sch1.png

Links: schuifdeuren zijn open, doorgang plm de helft van de 285 cm.
De schuifdeuren komen er niet helemaal uit, zodat ze altijd geleiding hebben tussen de vaste wanden.

Zo heb je wel vaste wanden, waar je permanent iets tegenaan kunt zetten.
Dit heeft vier panelen; twee vaste en twee schuifbare.

Helaas kun je nu nooit de ruimte helemaal open hebben, maar waarom zou dat moeten?
"Demontabel in sommige gevallen" zal in alle gevallen veel gedoe met zich meebrengen.

Nog een tip over het rollen. Als je er wielen onder zet, volstaat een omgekeerde u-profiel tegen de balk boven. De schuifdeuren hebben dan beneden grip op de vloer, boven steun tussen het u-profiel en ook steun tussen de dubbele wanen l + r, als ze geheel gesloten zijn.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #12
Moet het perse kunnen schuiven?
Ik denk eerder aan een makkelijk te demonteerbare (semi) vaste wand.

Neem een normaal deurkozijn met deur. (2e hands)
Zet die met 2 pluggen /schroeven vast in de vloer en met 2 schroeven aan een balk.
Balk op de vloer tussen kozijn en muur, waar je panelen op kunnen zetten die je elk met één schroef aan een plafondbalk vast zet.
Doe je dit een beetje handig dan demonteer je het binnen een half uur en dan heb je ook echt een volledig vrije ruimte.

Wat stof betreft ga iets aan of op wieltjes maar moeilijk dicht krijgen.
Sowieso zal je een afzuiging naar buiten nodig hebben, anders komt het er zeker doorheen.

ps. geen mdf gebruiken, eigenlijk gewoon nooit, maar zeker niet voor dingen waar wisselde krachten op komen, schroeven zullen niet lang blijven zitten.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #13
Stofdicht maak je iets door afdichtingsprofielen toe te passen. Dat kan beter bij vouw of draaideuren dan bij schuifdeuren.
 

HuubvG

 • #14
Eureka, ik heb een heel ander idee. :idea:
Zo kan je verzeild raken in een situatie, alsof het je eigen is.

Wat dacht je van een rolgordijn?
Die zijn er in de gewenste lengte, dus over de hele breedte van jouw ruimte.
Rolgordijn omlaag laten en je hebt je afscheiding. Klaar is kees. :super:

Tot zover mijn bijdragen, succes met je oplosbare toverwand!

Huub
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu