Schuifdeurkast maken tussen twee wanden

Rookieklusser

  • #1
Beste klussers,

Allereerst fijne feestdagen allemaal!

Ik ben een beginnende klusser en heb het plan opgevat om tussen twee zijmuren in de slaapkamer een schuifdeurkast op maat te maken, echter, ik heb hierover wel wat vragen. Het moet een kast worden van ongeveer vier meter lengte (moet het nog precies opmeten), de diepte zal zo'n 60 centimeter worden. De plafondhoogte is 258 centimeter.

Ik wilde beginnen met het maken van het interieur van de kast. Heb hiervoor een klein plaatje getekend:

Mijn idee was om een losstaand interieur te maken en niet te verbinden aan zij- of achterwand, dit omdat het massieve muren zijn en ik geen zin heb om hier tientallen gaten in te boren. Een aantal vragen hierbij:
Vraag 1: is dit een haalbaar plan?
Vraag 2: welk materiaal kan ik het beste gebruiken, ik dacht zelf aan meubelpanelen (gelamineerd spaanplaat), of is MDF een beter idee?
Vraag 3: hoe kan ik de meubelpanelen het beste verbinden, is het mogelijk om haakse verbindingen gewoon te schroeven of is een deuvelverbinding steviger? Is een optie ook nog het gebruik van zgn. kastverbinders (zie afbeelding)?

Het gaat er mij om dat ik een eenvoudig te maken, maar toch stevige verbinding heb. De kastverbinders noem ik omdat er reeds een bestaande inbouwkast thuis staat (niet door mij gemaakt :P ) waarvan het interieur is gemaakt met deze kastverbinders en het ziet er stevig uit..
Vraag 4: Ik wilde ook geen achterwand maken in de kast, maar het gewoon tegen de bestaande muur aanzetten, is dit haalbaar ivm de stevigheid?

Zo ver mijn vragen over het kastinterieur. Als het kastinterieur klaar is ga ik starten met de schuifdeuren.
Ik hoop dat jullie me een klein beetje op weg kunnen helpen! Alvast hartelijk dank!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Als je er geen achterwand in de kast maakt moet je de kast vastzetten aan de muur, anders heb je een labiel geheel.
Ik zou er één vak meer in maken in de breedte, 400/5=80cm, dat is vrij veel voor planken van 18 mm.
Zet de kast op een plint.
Maak modules van 2 kasten breed, met achterwand. Deze maak je op de grond en zet je dan rechtop.
De getoonde hoekverbinders zijn prima, de buitenste verbindingen kan je lijmen, schroeven of deuvelen.
Materiaal: 18 mmmdf, geplastificeerde meubelpanelen of multiplex. Achterwand hardboard.[/list][/code]
 

Nicklatu

  • #3
Ik ben met Rola eens dat je kast zeer labiel is zonder vaste achterwanden. Qua breedte schap van +/- 800mm is wel veel, wat Rola ook aangeeft. Maak er 6 vakken van.

Bij het bouwen van de kasten even in de gaten houden dat als je het op de vloer monteer, de diagonaal groter wordt om omhoog te zetten.

Tevens ben ik voorstander van een plint door de oneffenheden van de vloer op te vangen en je kan waterpas te werkgaan.

Om het op te bouwen zou ik eerste en derde deel van de kast met schroeven in elkaar zetten (3,5x50 schroeven en voorboren). Tweede deel zet je in elkaar (recht opstaand) tussen eerste en derde deel d.m.v. deuvel/lamello/schroeven. Je verbind eigenlijk de eerste en derde deel d.m.v. de legplanken/schappen van de tweede deel.

Als je kleine hoekjes boven de bovenste legplank/schap plaatst op de zijde en de muur, dan is het niet zichtbaar maar wel noodzakelijk.

Succes!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Maak een plint van een cm of 6. Dat scheelt een hoop stof in de kast.

Als de kast tussen twee muren komt te staan, kan de kast geen kant op. Stabiel genoeg zonder bevestiging.

Ik heb zelf zo'n kast gemaakt (iets smaller). Met meubelpanelen. Ik heb er een gordijn voor gehangen. Dat is veel makkelijker te maken en geeft mooie aankleding.

Ik advieseer om een 32mm gatenrij te gebruiken voor de meeste planken. Dan kan je later de hoogtes aanpassen. Dat mis ik bij mijn kast. De horizontale planken boven het hanggedeelte worden dan links en rechts wel vast. Een paar lades kan handig zijn voor sokken en ander klein spul. Kan ook in bakken.

60cm is vrij diep voor een kledingkast. 50 is voldoende voor het hanggedeelte.

Als je losse delen maakt, kan je alles bevestigen door het aan de buitenkant te schroeven.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu