Schuifdeurkast - keuzes

Turesnuur

  • #1
Wij gaan binnenkort verhuizen; in het nieuwe huis wil ik de ruimte zo effectief mogelijk gebruiken en de 3 kamers op de verdieping van een kastenwand met schuifpanelen voorzien.

In 2 kamers worden ze 60 cm diep (kleren), in 1 kamer een cm of 30 ivm de beschikbare ruimte tussen de deur en de muur.

Ik heb me een beetje georiënteerd en hoor graag advies voor het volgende:

1) Toprail

Ik zie dat er profielen zijn die aan de achterkant open zijn (J) en ook die alleen een beneden opening hebben (C op zijn kant). Ik wil soepel lopende deuren, wat is aan te bevelen? En welk merk heeft een goede prijs-prestatie verhouding?

2) Bodemprofiel

De meeste profielen die ik zie worden aan de onderzijde alleen geleid en niet gelagerd met wieltjes. Is dit in de praktijk voldoende / soepel genoeg?

3) Deurpanelen zelf

Wat zijn logische breedte maten? En gebruik ik het best geplastificeerd meubelpaneel, of 18 mm MDF om zelf te verven, evt icm lakboard? Heeft er nog iemand goede ideeën voor relief werking?

4) Handgrepen

Wat is in de praktijk het makkelijkst? Een profiel of lat van boven naar beneden, of verzonken kommetjes?

5) Interieur

Ik heb het idee om de daadwerkelijke kast (achter de schuifdeuren) direct aan de muur te bevestigen en 'compleet uit te vullen'. Alles geschroefd en gelijmd. Of is het beter om alleen staanders met variable legplanken te maken?
Ook weer dezelfde vraag: MDF of geplastificeerd spaanplaat? En zou ik de planken nog moeten verstevigen tegen doorzakken met een dwarslat er onder?

Bedankt voor jullie ervaringen!

Tuur
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
1 ik heb zelf boven en onder een C profiel met onderin verende wiel stellen. Dat werkt bij mij wel goed.
Merkadviezen worden hier niet gegeven.

2 Weet ik niet.

3 Ik zou als minimale breedte 80cm aanhouden, maar is ook afhankelijk van de breedte van de ruimte.
Ik heb zelf brede (12cm) lijsten gemaakt met een sponning en daarin triplex panelen. Dat werd ingegeven doordat ik dat nog had liggen toen ik die deuren moest maken. Maar het effect is wel aardig en het scheelt wat gewicht.

4 Ik heb daardoor geen grepen maar duw even tegen de sponning.

5 Hangt er een beetje vanaf wat je er allemaal op wil gaan leggen.
Ik heb ook eens bij iemand gezien dat hij het middengedeelte van de kast had uitgevoerd als lade wand waar dan 1 van de schuifdeuren voor past. Zelf werk ik liever met MDF en multiplex omdat dat wat stootvaster is dan gemelamineerd spaanplaat. De randjes willen wel eens lelijk worden en zijn lastiger af te werken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2
2
3
4

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu