Schuifdeur maken zonder onderrail

Paul136

  • #1
Ik wil een schuifdeur maken voor mijn badkamer maar wil geen rail op de grond!

Heb al een bovenrail gevonden maar hoe zorg ik dan dat de deur niet kan zwaaien als je ertegenaan duwt? Bestaat er een soort rail/geleider voor aan de wand naast de deur opening zodat de deur op zijn plaats blijft?

Ik kan niet goed verzinnen wat aangezien de deur ook als ie helemaal dichtgeschoven is toch op een of andere manier nog in deze wandrail moet zitten anders gaat ie alsnog zwaaien als je ertegenaanduwt wanneer hij dichtzit.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Groefje onderin de deur en een geleideblokje van +/- 4 cm op de vloer. Dit blokje zo plaatsen dat het voor de helft in de groef valt als de deur open is. Wordt normaal gesproken bij het beslag meegeleverd.
 

Paul136

  • #3


Bedoel je dit met een geleideblokje? Kan ik die dan net naast de deuropening plaatsen? Zou er niet mijn tenen tegen willen stoten...

Ik wil een schuifdeur van dik triplex, hoe maak ik dan een groef? Zijn hier strips voor te koop? Zo ja graag een foto of exacte naam!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Idd zo'n blokje. Als de deur 40 mm overlap heeft in gesloten toestand hoeft het niet in de opening te zitten. Groef maak je met een bovenfrees of een handcirkelzaag.
 

Paul136

  • #5
Lijkt me geen goed plan zo'n groef in triplex? Zulk gereedschap heb ik ook niet en is te duur. Bestaan hier strips voor? Andere oplossing?
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #6
Weet best een goedkope oplossing hoor.
Neem gewoon luchtankers, kost niks, zie je niet en prima te doen voor een doe het zelver.
 

Paul136

  • #7
Geen idee wat dat is, foto? Link?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
In plaats van dat geleideblokje kan je ook een U-profiel op de grond schroeven, waar de deur precies in past. Maar dan heb je wat in het zicht.

Wil je niets in het zicht, zal je die groef moeten maken. Dat kan ook met de hand, bv. met een kapzaag. In multiplex geen probleem.

Luchtankers heb je hier niet nodig, want de deur hangt al aan een rail.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Het hoeft geen lang u-profiel te zijn, een klein stukje is voldoende, plaatsen net zoals het geleideblokje, dus zo'n 4 cm uit de voorkant als de schuifdeur open staat.
 

Paul136

  • #10
Ja een U profiel links naast de deur lijkt me het handigste!

De deuropening zelf is maar 67,5cm breed, de deur schuift dicht van links naar rechts. Hoeveel cm is gebruikelijk om de schuifdeur links en rechts te laten overlappen?
 

Paul136

  • #11
Kan het op google ook niet goed vinden... Hoeveel moet de schuifdeur aan weerszijden de dooropening overlappen?

Aangezien het de badkamer is moet je natuurlijk niet naar binnen kunnen kijken!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Is afhankelijk van de afstand van de deur tot de muur. Als deze er vrij strak tegenaan zit, is 2cm al voldoende. Anders iets meer.
 

Paul136

  • #13
Ik heb hier geen multiplex dikker dan 16mm kunnen vinden (woon niet in Nederland), is dat dik genoeg?

Aangezien het de badkamer is wil ik de binnenkant met een buitenverf schilderen (Jotun Extreme) en de buitenkant met een binnenverf (Jotun Majestic Optima) Deze komen overeen met wat ik reeds in Badkamer en Woonkamer heb gebruikt. Gaat zo'n plaat hierdoor kromtrekken of is dit in orde?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Er zijn veel dikkere platen te koop, kijk maar eens hier.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu