Schroeven met verf verwijderen

BeeTeeWee

  • #1
In onze serre zitten (rondom) 10 bovenramen van ongeveer 70 x 70 centimeter, waarvoor aan de binnenkant voorzetramen in een houten lijstje (kozijntje) zijn vastgeschroefd. Het glas is superdun en elk voorzetraam zit met zo'n 10 schroeven vast.

Die schroeven zijn geen kruiskopschroeven, maar hebben een beetje een bol kopje en een enkele uitsparing, die bovendien in de loop der tijden bijna helemaal volgeklodderd is met verf. Je kent het wel. Het materiaal is vrij zacht, ik denk koper.

Tussen de oorspronkelijke ruit en het voorzetraam heeft zich in de loop der jaren toch stof etc verzameld, zodat je er niet echt lekker meer doorheen kijkt. Die voorzetramen moeten er nu dan ook vanaf, om ze na de grote schoonmaak & schilderbeurt weer terug te monteren.

Is er een snellere/betere manier dan met een dremeltje een sleufje slijpen in elke schroef? Want met zo'n 100 van die probleemgevallen ben je waarschijnlijk toch nog wel even bezig...ik hoor graag jullie tips en trucs.
 

Fiesiekus

  • #2
Ik zou eerst proberen met een schroevendraaiertje de verf eruit te peuteren en met el. schroefmachine eruit te draaien. Uit boren zou mijn tweede optie zijn.

Nevertheless Succes
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Als de schrioeven erg vast zitten zou ik na het schoonpeuteren de eerste slag los proberen te maken met met een ouderwetse booromslag met daarin een goed passende schroefbit.

Met een electrische boormachine/accuschroevendraaier loop je grote kans, dat je de schroef beschadigt als het bitje er een paar slagen over heen draait.

Met zo'n boor omslag kan je ook behoorlijk veel druk uitoefenen op de schroef, en dat is essentieel. Nadat ze allemaal los zijn kan je natuurlijk met de accuboor aan de gang. De schroeven zijn waarschijnlijk messing.
 

Kees61

  • #4
Dat zijn lenskopschroeven.
Met een hamer en een schroevendraaier kan je het gleufje even schoonbikken en de schroef weer losschroeven. Geef nog ff een tik met de hamer om de schroevendraaier goed in de gleuf te zetten voordat je gaat draaien.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Zoals Kees omschreef is de meest toegepaste methode.

Door de klap die je met de hamer achterop de schroevendraaier geeft schrikt de schroef ook waardoor deze als deze al iets is vastgeroest/vastgeverfd vaak losknapt en er eenvoudiger uit te draaien is.

Draai je de kop van de schroef ral of er af dan is de mini haakseslijper een handig hulpmiddel om de sleuf weer geschikt voor een schroevendraaier te maken.

suc6

Gerrit Bakker
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6

Gerrit

  • #7
Vervormd, dus niet meer bruikbaar :denk:
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Is "ral" dan een speciale uitdrukking uit deze omgeving? :D

Ik dacht dat het een algemene omschrijving was van stuk gedraaid, dus gewoon de kop zo beschadigd dat je met de schroevendraaier geen grip meer hebt.
Maar je kunt de omschrijving ral ook gebruiken voor bijv. een tandwiel die niet meer vast op de as zit omdat een van de 2 uitgesleten is, dat noemen wij hier ook "ral gedraaid"

Maar je ziet maar weer je kunt hier van alles leren :mrgreen:

suc6

Gerrit Bakker
 

BeeTeeWee

  • #9
Dank voor jullie tips!
Ze zijn er inmiddels allemaal uit, inderdaad met behulp van een mini-haakse slijper.
Bij elkaar toch bijna een dag bezig geweest in een snikhete serre, maar toch!

Kom ik toch nog op een vervolgvraag: zou ik, bij het terugplaatsen van de voorzetramen, de boel meteen maar hermetisch dichtkitten zodat stof geen kans meer krijgt, of zouden daar qua bijvoorbeeld warmte-ontwikkeling nog nadelen aan kleven?
 

Fiesiekus

  • #10
Met 6 RVS-roomse-schroefjes per kozijntje (2 aan elke lange kant, 1 aan elke korte) zou ik ze weer terug zetten. En niet volschilderen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Niet dichtkitten. hermetisch dicht krijg je het toch niet, en wanneer je het nu dicht kit, zit er een flinke hoeveelheid vocht in. Bij lagere temperaturen gaat dat condenseren, en dan heb je beslagen ramen, of in het ergste geval, houtrot.

En kiertje dat open blijft, doordat het niet exact sluit, zorgt dat het nog een beetje blijft ademen.

Bij echt dubbel glas wordt het écht hermetisch afgesloten en gevuld met een droog gas.
 

BeeTeeWee

  • #12
Zo. De ramen zijn inmiddels allemaal teruggemonteerd, zonder dat er ook maar eentje is gesneuveld. :mrgreen:

Ik heb met een dremeltje de schroeven ingefreesd, de boel verwijderd, de vaste ruiten van glaskit voorzien, gegrondverfd, afgelakt, de ramen twee keer gewassen (modderwater!) en toen ook de voorzetramen (ook schoon) weer teruggeplaatst.

Alles afgeplamuurd en gekit (Kees: ik heb de bovenkant open gelaten! :wink: ) en het eindresultaat is werkelijk loei- en loeistrak geworden. Bedankt voor jullie tips!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu