Schroef radiatorknop muurvast

PL2019

  • #1
Er lekt water onder de radiatorknop, dus ik wil deze eraf halen om te kijken of ik iets kan aandraaien / vervangen oid. Maar ik krijg met geen mogelijkheid de schroef losgedraaid. Volgens mij zit die vastgeroest. Heeft iemand misschien tips? Heb al wat WD40 gebruikt, maar dat heeft niet geholpen.

 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Je hebt dan waarschijnlijk toch een nieuw binnenwerk nodig.
Een complete kraan is niet veel duurder en dan ziet het er ook weer wat netter uit.
 

PL2019

  • #3
Dan zit ik alleen met het volgende. Als ik deze ga vervangen, wil ik de andere in huis ook meteen doen. Ze zijn allemaal al oud en het ziet er inderdaad netter uit. Ik neem aan dat je het krantje met koppelstukken op de radiator en buizen bedoelt?

Nu kan ik alleen op de begane grond nergens een aftapkraan vinden. In de keuken zit nog wel een kraan (zo een als op de foto) van een radiator die daar weg is gehaald. Zou ik via die kraan ook het hele systeem leeg kunnen laten lopen?

En ik lees dat teflon tape wordt afgeraden terwijl het door andere juist weer wordt aangraden? Ik heb er niet zoveel verstand van, wordt de eerste keer dat ik zoiets doe. Maar waarom spreekt men elkaar zo tegen op het gebruik van teflon tape?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Alles boven het niveau van de kraan wel al het water er onder niet.
Plaats eens een foto van de loze kraan en loze afvoerleiding.
 

PL2019

  • #5


Het gaat vooral om de radiatoren op de eerste en tweede verdieping die we dan willen vervangen. Op de begane grond (zoals die rechtsonder op de foto) zijn ze al wel vervangen toen we hier net kwamen wonen.

Alleen in de hal zit nog een oude. Ik zou er mee kunnen leven als die blijft zitten, verwarming staat daar toch nooit aan. Maar daar zit aan de onderkant wel een apart element. Kan ik daarmee de rest op de begane grond leeg laten lopen?



Zoals je op de foto's ziet heb ik de keuken veel meer ruimte. Eerst via de keuken alles wat daar boven zit leeg laten lopen. En dan de rest via het halletje. Zou dat kunnen?
 

PL2019

  • #6
Frank, ik had mijn vorige bericht nog aangepast met een vraag over het gebruik van teflon tape. Heb jij daar advies voor? Bedankt! :)
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Ja, dat is inderdaad een aftapper.
Eerst via die loze kraan en dan via die aftapper is een goed idee.
Even de verf er af halen en een goed passende slang er op met slang klem en dan de wartelmoer een slag losdraaien.

Voor wat betreft de teflon tape, er zijn twee soorten verbindingen, knelkoppelingen, en verbindingen met schroefdraad. Bij knelkoppelingen gebruik je nooit teflon.
Knelkoppeling.

Hier zie je een voorbeeld van een schroefdraadkoppelingen.

De draad van het rechter losse deel omwikkel je met teflon. Je hebt teflon tape en teflon draad, draad is moderner en makkelijker in gebruik. Dit stuk dicht dus af op de schroefdraad en daarom gebruik je teflon. Dat deel draai je in de radiator. Daar heb je een radiator sleutel voor nodig.
Het kraandeel zet je vast met de wartel die dicht echter af op een pasvlak dat je mbv de schroefdraad aantrekt. Hier gebruik je ook geen teflon.
 

PL2019

  • #8
Bedankt voor al je antwoorden. We gaan ermee aan de slag.
 

PL2019

  • #9


Misschien een hele domme vraag, maar hoe krijg ik deze los? :s
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Je draait hem open door de slangpilaar los te draaien dmv de zeskant eraanvast.
 

PL2019

  • #11
Man, man. Ik heb me er behoorlijk op verkeken. Had gedacht / gehoopt dat het eenvoudiger ging om de kraan te vervangen. Oude kraan heb ik er gedeeltelijk uit, maar onderstaande stuk lukt maar niet.
Misschien moet ik maar iemand inschakelen, of hebben jullie nog ideeen?

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Daar hebt u een radiatorsleutel voor nodig, gebruik nooit een waterpomptang, u beschadigd hiermee de wartel.
Lukt het niet dan de radiator even warm stoken met een gasbrander of een verfföhn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu