Schoorsteen voor sauna

Rienvanaarle

  • #1
Hallo,
Ik heb zelf een sauna gebouwd, waar ik een houtkachel in ga plaatsen, zodat ik dan een finse sauna heb.
De kachel is gekocht, heeft een bijgeleverd stuk pijp van 115mm doorsnee.
Ik heb een gat in de muur gemaakt, een muur van 50cm dik, zoals zoveel muren in Frankrijk zijn.
Ik ben van plan om aan de buitenkant een schoorsteen te gaan metselen met stapelelementen, zeg maar stukken schoorsteen van 33 cm hoog die je dan met speciale cement metselt(kan tegen grote warmte). Die stukken zijn dus 33 cm hoog, hebben een vierkante buitenvorm van zo'n 30x30 cm en een holle ruimte van 20x20 cm. De ruimte daartussen bestaat uit een soort luchtkanaaltjes, een wand dus waar lucht door kan. Ik hoop dat ik duidelijk heb kunnen maken hoe die stapelschoorsteen er uit gaat zien.
Mijn vraag: moet ik in die schoorsteenstenen(20x20 ruimte) een enkelwandige schoorsteenpijp doen? Bijvoorbeeld om een goeie trek te krijgen, immers de uitlaat van de kachel is 115mm.
Of kan ik gewoon stapelen en stoken maar??
Graag advies,
Rien
 

Fiesiekus

  • #2
Voor zover ik die stenen wel eens heb toegepast (in Duistland, lang geleden op een kampeerboerderij) zat er een isolerende segment tussen buiten- en binnenwand. In dat geval hoef je geen extra pijp erin aan te brengen (kan ook niet denk ik).

Kan je een foto van de dwarsdooorsnede plaatsen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
U kunt de schoorsteen gewoon opmetselen met die elementen, er hoeft geen binnenpijp in en de diameter is niet zo van belang, trek in een schoorsteen ontstaat door verschil in temperatuur in en buiten het schoorsteenkanaal.
De elementen zijn speciaal gemaakt voor een schoorsteen dus dat zit wel goed.
Laat de schoorsteen eerst heel goed drogen voordat u gaat stoken, dat gaat het beste door de aansluiting van de kachel open te laten zodat er continu lucht door de schoorsteen trekt.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Wat belangrijk is als het ceramische blokken zijn dat je even moet uitzoeken of er ook nog een wand omheen moet van yton blokken of een klamsteen [steen op zijn kant] omstort met isolatiekorrels.de meeste keramische blokken kunnen niet goed tegen weersinvloeden ook moet je de meeste van dit soort blokken verbinden met een kit die soepel blijft i.v.m spanning in het materiaal
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu