Wij hebben een pizzaoven gekocht van 70x70 buitenmaat en onder een prieel gezet. Omdat de schoorsteenpijp vlak langs twee houten balken door het eveneens houten dak naar boven gaat werd een dubbelwandige geïsoleerde kachelpijp geadviseerd. Om totaal niet te breed uit te komen hebben we met een verloopstuk de ovenuitgang verkleind van 13,5cm naar 8cm (zie foto). Volgens de bekende formule zou de ideale diameter voor de pijp 9,5cm zijn. Dat zou dus moeten kunnen.
Probleem: bij de eerste keer opstoken werd de buitenkant van de geïsoleerde buis al gloeiend heet. Vuur dus snel uitgemaakt, maar wat is de oorzaak en hoe op te lossen? Zowel de leverancier van de oven als van de kachelpijp kunnen het niet met zekerheid zeggen en zijn verbaasd dat dit gebeurt.
Mijn eerste idee is dat de diameter toch te klein is maar volgens de formule lijkt dat niet zo en de trek is volgens mij wel goed. Ben benieuwd of iemand met enige zekerheid het probleem en de oplossing kan aangeven.
Alvast bedankt!
Probleem: bij de eerste keer opstoken werd de buitenkant van de geïsoleerde buis al gloeiend heet. Vuur dus snel uitgemaakt, maar wat is de oorzaak en hoe op te lossen? Zowel de leverancier van de oven als van de kachelpijp kunnen het niet met zekerheid zeggen en zijn verbaasd dat dit gebeurt.
Mijn eerste idee is dat de diameter toch te klein is maar volgens de formule lijkt dat niet zo en de trek is volgens mij wel goed. Ben benieuwd of iemand met enige zekerheid het probleem en de oplossing kan aangeven.
Alvast bedankt!

