Schoorsteen stutten vlak onder het dak

Rudest

  • #1
Hallo,

Ik ga mijn huis (tussenwoning jaren 30) van boven naar beneden verbouwen en hiervoor moeten mijn schoorstenen en rookkanaal verwijderd worden. De schoorstenen worden echter gedeeld met de buren dus volledig slopen is geen optie. Aangezien ik dan toch een deel van de schoorsteen moest bewaren wilde ik het tot zo hoog mogelijk afbreken, zodat ik daaronder mijn cv kan hangen en de afvoeren door het restant aan schoorsteen naar buiten kan begeleiden.

Kan ik mijn schoorsteen opvangen door grote hoekprofielen o.i.d. te gebruiken om zo de krachten in de muur over te brengen. Een van mijn buren heeft een balk geplaatst waar het resterende stuk schoorsteen op rust tussen twee balken aan weerszijden van de dakconstructie. Dit is cosmetisch niet zo netjes. Bovendien weet ik niet of die balken aan weerzijden in de toekomst nog in het dak zullen zitten. Er zijn namelijk ook plannen voor een opbouw, maar dat duurt nog wel een paar jaar.

Heeft iemand een idee hoe ik dit kan oplossen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Op afstand is hier niets over te zeggen.
Haal er een bouwkundige bij, een gedeelde schoorsteen kan niet zomaar gesloopt worden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Het lijkt dat de schoorsteen van je buren afsteunt op de gordingen. Die zijn er meestal niet voor berekend, dus niet verstandig. Als de helft van de schoorsteen nu al weg is, ontstaat een erg onstabiele constructie als je de andere (onderste) helft ook weg haalt. Dus ik sluit me aan bij het antwoord van Jan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu