Schoorsteen - hoe het beste oude voegen verwijderen?

Marc-S

  • #1
Beste mensen,

Ik heb een jaren ‘30 huis, met de bekende donkerrode bakstenen.
Een van de schoorstenen heeft onderhoud nodig. De oude voegen moeten worden verwijderd, cemente deklaag bovenop is deels niet goed meer en de kappen op de rookkanalen wil ik ook vernieuwen. Ik heb geen lekkage, maar wil de boel laten opknappen.

Op internet zie ik nu verschillende wijzen waarop men oude voegen uit metselwerk verwijdert. Het kan met een (diamant) slijptol, al dan niet met stof-afzuiging of met een watervernevelaar tegen het stof (voor bescherming longen van de werkman). Of het kan met bijv een elektrisch of pneumatisch aangedreven lichte sloopbeitel.

Het metstelwerk van de schoorsteen is ca 1.5 meter hoog.

De paar vragen die ik heb:

- Wat is het beste type tool om het oude voegwerk uit de schoorsteen te verwijderen waarbij de stenen en het onderliggende metselwerk van de schoorsteen zo min mogelijk worden beschadigd? Om volgens de ARBO-wet te werken, moet er stofafzuiging worden gebruikt of een watervernevelaar?

- De cemente deklaag bovenop de schoorsteen is niet helemaal goed meer (maar zit er nog wel stevig op). Moet deze met een extra laag cement worden afgesmeerd of moet er een laag kunstof over (wat ik ook op internet lees)? Is het correct dat je beter niet die hele oude deklaag van de schoorsteen afhakt?

Bedankt!
 

Hharbers

  • #2
InSlijpen geeft minder risico op schaded aan stenen als hakken.

Stof moet bij bron afgezogen worden. Neerslaan met nevel geeft volgens mij een enorme bende door de natte slijpstof prut. Kunt beter stofmasker en bril opzetten en stof weg laten waaien
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Met de hand uithakken met een vuisthamer en een voegenbeitel.
Met de hamer functie van een boorhamer kost het iets minder moeite.
Na de slijptol moet je alsnog hakken.
Zoiets werkt ook prima
arbortech_as170.jpg
 

Marc-S

  • #4
OK, veel dank voor de input. De beneveling met water lijkt mij ook een smeerboel worden.

Voor een schoorsteen van ca 1 x 1 meter en ca 1.5 meter hoog (zit hier op de top van het huis), gebruikt een goede schoorsteen specialist dan de slijpmethode of de hamerfunctie van een boormachine en een voegbeitel?

Voor mij is het belangrijkste dat het werk zo goed mogelijk wordt gedaan met minimale kans op schade aan de stenen en het onderliggend metselwerk.

Al kost iets meer tijd, ik betaal graag de vakman wat meer voor de extra tijd, als het maar zo goed mogelijk gebeurd.

En wat moet er met de dekplaat op de schoorsteen gebeuren: extra laag cement er over of een laag kunststof er overheen om alles waterdicht te krijgen?
Welke van de 2 oplossingen heeft de langste levensduur?

Rn heeft het zin een schoorsteen van 1.5 m hoog te impregneren, of is dat echt overkill?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
Een schoorsteen heeft van binnen en van buiten te lijden ,heel vaak als een schoorsteen er van beneden af slecht uitziet,ben je vaak al een stap te laat..bij twijfel een specialist naar laten kijken, het is zonde om een schoorsteen te gaan voegen als de cement erachter verzand is. met alleen een voeg hou je het metselwerk niet bij elkaar.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Marc-S schreef:
Voor een schoorsteen van ca 1 x 1 meter en ca 1.5 meter hoog (zit hier op de top van het huis), gebruikt een goede schoorsteen specialist dan de slijpmethode of de hamerfunctie van een boormachine en een voegbeitel?
Hieruit maak ik op dat je het niet zelf gaat uitvoeren? Dan moet je het vragen aan het bedrijf die het uitvoert. Wij kunnen geen keus maken voor hun. We geven hier alleen advies voor zelfklussers.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu