Schoorsteen renovatie & openhaard

Robert R

  • #1
Schoorsteen renovatie

In mijn huis (1932) heb ik een openhaard geplaatst en op dit moment sta ik op het punt om een nieuw rookkanaal in het bestaande kanaal te trekken (RVS enkelwandig).
Mijn huis betreft een hoekhuis van 6 x 12 meter en de schoorsteen staan aan de straatkant van 12 meter.

Nu weet ik dat er aangeraden wordt om de schoorsteen boven de nok uit te laten komen, echter dat komt hij niet. Hij staat 150 cm boven op de muur. Volgens mij zou hij voldoende moeten trekken (aangezien de kans dat er wind over het dak staat zeer klein is met een hoekhuis).

Een ander oplossing zou zijn een dubbelwandige pijp aan de binnenzijde van mijn dak en bij de nok naar buiten. Maar die dingen zijn (bijna) onbetaalbaar.

Maak ik een denk fout?

Rob
 

Fiesiekus

  • #2
Robert R schreef:
Hij staat 150 cm boven op de muur.
En hoe ver is dat t.o.v. de nok?

Hoe heeft het kanaal gefunctioneerd in de vorige situatie? Met welke brandstof?
Wind gaat toch altijd over het dak? Ongeacht het woningtype?
 

Robert R

  • #3
Van bovenkant schoorsteen naar nok is ongeveer 230 cm.

Ik bedoel de kans dat de wind over het dak heenslaat (en de rookgassen dus naar beneden slaat. Deze kans is volgens mij met een hoekhuis minder.

Vorige brandstof was gaskachel, echter die heb ik nooit gestookt.
 

Fiesiekus

  • #4
Beter is een installateur van openhaarden & houtkachels naar het totale plaatje te laten kijken.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #5
Even een tekst van een fabrikant:

Rookkanaal:
Een rookkanaal heeft als belangrijkste functie het afvoeren van rookgassen.

Waar u altijd op moet letten, is dat uw (hele) rookkanaal de juiste diameter voor het toestel heeft. Als dit niet het geval is, kunt u een onveilige situatie krijgen. Laat altijd een vakman beoordelen of het kanaal in goede staat is.

Uw woonsituatie:
Rooksignalen uit moderne kanalen.
U heeft een woning met schoorsteenkanaal? Bij ieder toestel dat u gebruikt, past een bepaalde diameter schoorsteen. Een vakman kan beoordelen of het kanaal nog in goede staat is. Is het kanaal bijvoorbeeld niet lekdicht, dan biedt de (makkelijk te plaatsen) flexibele schoorsteenvoering uitkomst.

U heeft een woning zonder schoorsteenkanaal? Als u een kanaal wilt plaatsen heeft u eerst een vergunning nodig. Let ook op de veiligheidseisen en installatievoorwaarden.

U heeft een nieuwbouwwoning? Bij mechanische ventilatie moet u zonodig extra voorzieningen treffen voor de afvoer van rookgassen en de toevoer van verbrandingslucht. Voor veilig stoken op gas zijn speciale GTP-gasbeveiligingssystemen ontwikkeld.

Wilt u overstappen van gas naar hout of andersom? Dat kan! Let vooral op: materiaalsoort en isolatie van het kanaal in verband met de hittebestendigheid en brandveiligheid. Eveneens belangrijk zijn de lekdichtheid en de diameter van het kanaal.
Let op!
Zowel u als het vuur: voldoende zuurstof!

In mechanisch geventileerde woningen is vaak sprake van onderdruksituaties.
Daardoor kunnen rookgassen slecht worden afgevoerd. Aanvullende rookgasafvoer- en ventilatievoorziening zijn dan noodzakelijk. Bij natuurlijk geventileerde woningen, is het ook belangrijk dat genoeg verse lucht de woning binnenkomt.

Hoe bevordert u de trek in het kanaal?
De schoorsteen dient dicht bij de daknok te staan en er vrij boven uit te monden. De binnenkant hoort glad, zonder veel bochten te zijn en de juiste lengte te hebben. Tenslotte is een goede isolatie van belang. Kijk voor verschillende mogelijkheden in ons assortimentsoverzicht kanalen.

Stem de positie van de haard binnen de woning af op het uitmondinggebied.
Dat wil zeggen: plaats de haard dicht bij de gevelafvoer, dan wel dakdoorvoer. Het resultaat is een efficiënte en esthetische oplossing.

Voorwaarden:
Er kan veel... binnen de regels.

Vergunning aanvragen.
De schoorsteen moet voldoen aan de voorwaarden zoals vastgesteld in het in het Bouwbesluit. De uitmonding moet op de juiste manier bepaald worden. Dit om een goede trek te bevorderen en hinder naar de omgeving te voorkomen.

Per gemeente verschillen de eisen, we raden u dan ook aan om specifieke informatie bij uw gemeente op te vragen.
Kwaliteit. Let bij de kwaliteit van de schoorsteen vooral op materiaalsoort en isolatie in verband met de hittebestendigheid. Ook de lekdichtheid is essentieel. Voor hout en gas gelden verschillende voorwaarden voor het kanaal. Vooral de diameter en lengte zijn daarbij richtinggevend.

De schoorsteen moet voldoen aan de voorwaarden zoals vastgesteld in het in het Bouwbesluit. De uitmonding moet op de juiste manier bepaald worden. Dit om een goede trek te bevorderen en hinder naar de omgeving te voorkomen. Per gemeente verschillen de eisen, we raden u dan ook aan om specifieke informatie bij uw gemeente op te vragen.



Aldus een tekst van een fabrikant.........

willem.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Willem.S schreef:
Per gemeente verschillen de eisen, we raden u dan ook aan om specifieke informatie bij uw gemeente op te vragen.
Fabrikanten slaan wel eens de plank mis. De minimale bouwkundige eisen zijn tegenwoordig landelijk geregeld, en staan in het Bouwbesluit. Gemeenten mogen hier niet van afwijken. Bouwverordeningen kunnen een klein beetje afwijken per gemeente, maar daar staan geen eisen in voor schoorstenen.

Let er bij het plaatsen van een schoorsteen op dat er geen brandgevaarlijk dak in de buurt zit (ongeimpregneerd riet, bitumen), of plaats een vonkenvanger.

Toevallig ga ik zelf ook dit jaar mijn schoorsteenkanaal (laten) vervangen, maar ik weet weinig van kanalen enzo, wel wat van de theorie en regelgeving.

grtz
Henk
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
In het antwoord van Willem S. stond meer dan 1 keer geschreven:
De schoorsteen moet voldoen aan de voorwaarden zoals vastgesteld in het in het Bouwbesluit.
Wat betreft de omgevingsfactoren zoals brandbare dakbedekkingen mogen de gemeenten hun eigen eisen stellen, dit heeft niets met het Bouwbesluit t.a.v. schoorstenen te maken.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #8
Het bouwbesluit is vaak wel van toepassing maar in het geval van een openhaard moeten de installatie voorschriften van de fabrikant worden opgevolgd.

Deze installatie voorschriften geven aan waaraan de installatie moet voldoen om goed te kunnen werken.

Wordt van de installatie voorschriften afgeweken dan is het een niet goed gekeurde installatie en mag dan niet worden gebruikt.

De meeste openhaard voorschriften zijn moeilijk toepasbaar, dit vanwege de grootte van het luchttoevoerkanaal en de vaak nog grotere verbrandingsgasafvoer( maten van 300 en 400 mm diameter zijn echt geen uitzondering).

Bij het niet opvolgen van de installatie voorschriften wordt bij gebruik van de openhaard vaak behoorlijk wat koolmonoxide (CO) geproduceert wat zo in de woning kan komen.

U zal de eerste niet zijn die daar dan het slachtoffer van wordt.

Dus laat u goed voorlichten door de fabrikant van het toestel, niet alleen door de leverancier want die heeft soms andere belangen.

Het verbrandingsgasafvoerkanaal moet boven de nok van het dak uitkomen in verband met de goede werking van het geplaatste toestel.
Als dit niet kan, niet beginnen aan een openhaard dat is vragen om problemen.

Vr Gr en succes met de aanschaf en inbouw.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu