Schoorsteen kop - na cementen wel of geen coating/teer er over?

Marc-S

  • #1
Ik heb een gemetselde schoorsteen - jaren ‘30.

Die moet weer eens aangepakt worden, vooral de schoorsteen kop. Het voegwerk en de loodslabben zijn nog allemaal goed, dat is rond 2007 allemaal gedaan.

De schoorsteenkop heeft een cementlaag die vrij slecht is, die moet sowieso opgeknapt worden naast nieuwe kappen die er op komen en alles wordt ook geïmpregneerd.

Vraag is nu, kan er na het cementen van de hele kop er nog een extra coating/polymeer/teer over het uitgeharde cement?

Op internet lees ik hier en daar dat dit extra bescherming kan bieden voor de cementlaag op de kop die veel waterbelasting zal hebben, maar ik lees ook dat anderen dit weer afraden omdat de schoorsteen dan onvoldoende kan ademen en vocht minder makkelijk uit de schoorsteenkop kan verdampen en er dan in de winter bevriezingsgevaar is voor de kop van de schoorsteen/de cement laag/de voegen bij de kop.

Wat is wijsheid hier?

Veel dank!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Geen specialist.
Werk die kop af met een laag die ?? cm dik is en de kwaliteit van beton heeft, deze wordt waterdicht maar niet dampdicht. Tevens kan deze breder maken, druipranden, zodat het verticale deel ook droger blijft.
Die coatings zijn allemaal waterdicht maar kunnen vele malen damdichter zijn.
Zoek even op de Mu waardes van de genoemde producten.
 

Marc-S

  • #3
Ja, eerst flinke laag cement er op, mogelijk wat extra klein grind er in voor extra sterkte en bij voorkeur wat uitstekend over de randen, dan druipt er minimaal water langs de vertikale delen van de schoorsteen. Voor dat laatste moet je dan wel even tijdelijk een kleine bekisting maken met wat latten en plankjes.

Voor mij blijft t nog onduidelijk of een waterdichte en UV-bestendige coating over de gedroogde cementen kop goed of meer slecht doet aan de schoorsteen (ivm bevriezingsgevaar van opgesloten vocht).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Beton is toch dermate dicht dat je geen schade door vocht gaat krijgen. Als ik om me heen kijk zie ik zoveel beton wat zeker een aantal keren bevroren is geweest.
Nog maar een keer vergeet de druiplip niet.
 

Marc-S

  • #5
OK, veel dank. Inderdaad, duiplip moet er idealiter ook komen.

Ik zou dat bijv ook met een aluminumprofiel kunnen doen vastgezet aan de enigszins overstekende schoorsteenplaat.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #6
cement op de kop niet te dunne laag 1 cement 2 zand goed scheef smeren ook een uitstekende bovenste laag zorgt voor minder inwatering evt naar uitharding cement insmeren met bitumen. om het goed te doen geen simpel klusje
 

Marc-S

  • #7
OK, veel dank! Ik ga t goed voorbereiden
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu