Schoorsteen blok weg halen.

Homebuild

  • #1
Goedendag,

na wat onderzoek heb ik op de begane grond mijn dragende schoorsteen verwijderd. hierna ook op de eerste verdieping. echter vond ik een blok naast de schoorsteen waarvan ik wacht en op advies neer kwam dat dit de schoorsteen boven op het dak verder ondersteunde. nu na het weghakken van het stuc is dit geen massief blok steen maar ook een kachel gang. ik denk vroeger voor de gaskachel... onderop zit een betonplaat. graag wil ik deze ook verwijderen. de schoorsteen zit tot aan het dak getand in de muur.

bij mijn buren zit hier hellemaal geen blok meer. en is deze ook niet verstevigd..

Mijn vraag is dus kan dit kwaad? moet ik de schoorsteen op zolder met een H bint ondersteunen op mijn huidige zolder vloer?

1675280512886.jpg 1675280512897.jpeg
 

Sander 1972

  • #2
Als je die schoorsteen helemaal niet meer gebruikt dan zou ik het op het dak ook verwijderen.
Heb je ook geen onderhoud er meer aan
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
De betonnen plaat draagt (samen met de vertanding) de schoorsteen.
 

Homebuild

  • #4
Goedendag, bedankt voor jullie terugkoppeling!

Na wat onderzoek en een hoop extra research ben ik op zolder begonnen de schoorsteen in te slijpen tot de helft en de stenen te verwijderen. Hierna heb ik een H bint geplaatst op mijn balken laag en deze onder de schoorsteen geschoven.

De gaten heb ik met pir platen en purschuim afgedicht (tijdelijk) uiteindelijk haal ik de gehele schoorsteen weg. Voor nu nog vele andere prioriteiten.. 16 maanden verder met verbouwen (alles zelf) ik kan het niet bestaat niet! Ik kan het nog niet is na proberen verleden tijd. Er komen steeds meer dingen af extreem veel geleerd en gedaan. Met dank aan dit forum.

Vervolgens ben ik op de eerste verdieping bezig geweest met de stenen die op de beton plaat zaten los te bikken van boven naar onder.
Dit is allemaal netjes gelukt en bleef alleen de beton plaat over.

Wat mij opviel is dat de betonplaat niet in de muur zat geankerd.. de plaat zelf is wel voorzien van staal maar de plaat kwam eigenlijk met een kleine tik van het vuistje los..

Tot slot heb ik nu een nette slaapkamer zonder rare hoeken waar ik omheen hoef te werken.

Bedankt voor jullie advies en zorgen!

IMG_20230202_192856.jpg IMG_20230202_192900.jpg IMG_20230202_193016.jpg
 

Charel

  • #5
Goed opgelost ! Wellicht had je die poutrel liggen want die lijkt me redelijk overdone.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu