Schoorsteen binnen verwijderen

Hilbert1976

  • #1
Hallo allemaal,

Ik zit met de volgende uitdaging: ik heb op mijn huis een schoorsteen welke gedeeld is met mijn buren. Deze schoorsteen wordt door beiden niet meer gebruikt en we zijn het samen overeen gekomen dat deze verwijderd kan worden bij het vernieuwen van de dakconstructie, wat waarschijnlijk over enkele jaren gedaan zal worden.

Ik heb het huis gekocht met veel werk, en wil dus mijn huis nu al opknappen, waarbij de schoorsteen binnen in de weg ligt.
Voor zover ik kan oordelen lijkt het erop dat als ik binnen gewoon ga hakken, de schoorsteen ook binnen ligt, en dat is op dit moment nog niet gewenst.
Ik heb een vlizo van iets hoger dan 150cm hoogte, en zou in dit gedeelte graag een (tijdelijke) overgang maken zodat ik in elk geval de zoldervloer vrij heb van de schoorsteen.

Nu is mijn vraag als volgt: gaat het goed komen als ik onder een hoek van ca. 30° t.o.v. de muur inslijp, en het onderste deel verwijder. Gaat dit dan goed, of moet hier op een andere manier ondersteund worden? Het betreft een gemetselde schoorsteen.

Alle kritiek, tips en ideeën worden op prijs gesteld
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Niet op afstand te beoordelen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Ondersteunen is eigenlijk altijd nodig. Eerst bovendaks verwijderen is veel handiger. Controleer eerst of er geen asbest-pijp in zit.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Heb je al (ver)bouwtekeningen van het huis?
Behalve leuk zijn antwoorden op dit soort vragen daar uit te halen.

En met een beetje geluk is het lekker koel in het gemeente archief.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
De buren lief aankijken en vragen of (het bovenste gedeelte van) de schoorsteen nu al weg kan?
Een schoorsteengat dichtmaken is meestal niet zoveel werk: beetje hout en een paar dakpannen.

Kijk ook eens of je de schoorsteen wel echt deelt. Zijn het niet gewoon twee schoorstenen die tegen elkaar aan staan, Waarbij de tussenmuur gewoon doorloopt. Dan kan je jouw kant mogelijk al weghalen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu