Schommelhaak lang genoeg?

Myrok24

  • #1
Ik wil graag (nu het plafond nog open is) graag twee haken ophangen voor een schommel/ringen/stoel etc. Nu vind ik van die mooie schroefogen met daaraan een krabijnsluiting.
Maarrr... deze hebben een schroef gedeelte (deel met en zonder schroefdraad) van ongeveer 10 cm lang. Door het latten regelwerk (2,2cm) en de nog te plaatsen gipsplaten van 0,95cm blijft er nog ca 7 cm over om te schroeven in de balk. Misschien net te weinig om veiligheid te garanderen.


Het lieft zoek ik dus een oog van 12 a 13 cm lang (M12?). Maar vind deze niet.. Zag ook de opties voorbijkomen voor een stokeind met daarop een oogmoer los. Maar of dat nou stevig genoeg is ? (met name die losse oogmoer erop draaien).

OF : voegt het evt wat toe als ik een stuk hout nog ertussen zet van 2,2 cm dikte,?

wat is wijsheid?... dank!

--> balk is niet vrij aan de bovenkant trouwens ;)

Screenshot 2023-09-18 at 12.47.39.png
 

stefan9

  • #2
Ik zou afraden om die haak zo vast te schroeven. Als je gaat schommelen, dan komt er ook een kracht naar links en rechts op het oog. Aangezien de bout pas 3cm hoger stevigheid heeft, wordt die kracht daar opgevangen en buigt de bout daar telkens een beetje. Naar verloop van tijd zal die knappen. (Ik heb dit ervaren met schommelhaken van een bekend merk die het na 10 jaar spontaan begaven. Gelukkig zonder letsel...)
Ik zou de ruimte tussen balk en gips opvullen en dan door het geheel een stokeind schroeven. Daar weer een oogmoer aan. Als je de schroefdraad iets te lang maakt, zodat hij nog een stukje in de oogmoer steekt kun je in dat stukje schroefdraad een gat boren en daar een borgpen doorheen steken. Je weet dan zeker dat de oogmoer nooit helemaal los kan komen.
Wel af en toe weer stevig vast draaien.
 

Myrok24

  • #3
Is het niet zo dat er dan (in geval van stokeind) er juist heel veel frictie komt bij de opgedraaide oogmoer?
Anderszijds: ik zou het ook op kunnen vullen met een extra lat (2,2cmdik) en daar toch die oogmoer in schroeven toch? (vangt misschien de kracht wat op?).
 

Myrok24

  • #4
@stefan9 hoewel wat jij voorstelt wel in de buurt komt van deze bijlage. (qua oogmoer.)

schommelhaak_m12x160-5occsZrr-zoom.jpg
 

stefan9

  • #5
Bij zo'n oogmoer heb je wel dat staal op staal beweegt, dus wrijving. Maar met een stevig exemplaar gaat dat heel lang goed, en bovendien is eventuele slijtage goed te zien. (In tegenstelling tot een schommelhaak die door telkens wisselende belasting metaalmoeheid gaat vertonen)
Opvullen met een extra lat is sowieso verstandig, zeker als je die lat ook bevestigt aan de balk zodat hij mee kan dragen.
Die foto van jou ziet er ook degelijk uit, maar dan moet je wel boven de balk kunnen komen.
Ik zag zelf deze nog:
Capture.JPG
 

Myrok24

  • #6
Ja dat voorbeeldje ging even alleen om de oogmoer. Ik had deze op het oog: misschien is die wel voldoende als ik (sowieso) dus die ruimte opvul met een stuk hout (schroeven + evt lijmen aan balk) om de krachten op te vangen.
Die jij stuurt zag ik ook , maar gaan dan maar een paar "lullige" schroeven in + hij valt achter het plafond :P

deze is m12, en gaat dan dus ca 9 cm door hout (7 cm balk, 2 cm extra lat).

Screenshot 2023-09-18 at 15.12.14.png
 

stefan9

  • #7
Die schroeven lijken op het plaatje vrij klein, maar worden omschreven als m8x10cm (tx40 is ook best groot). Met 2 van die schroeven zit het wel vast lijkt mij. En je kunt hem natuurlijk tegen het gips schroeven, en desnoods zelf een paar langere schroeven kopen.
 

Myrok24

  • #8
mmm, wel iets minder fraai optisch, maar een idee ook ja!
Maar ,die ik stuurde kan ook nog neem ik aan, mits extra hout erachter (in beiden gevallen).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu