Schommel op balk

sel35

  • #1
Wij willen in een kamer een schommel hangen (voor 1 persoon). Plafond is van systeemplafond en dus totaal geen draagvermogen. Ze wanden zijn van gips. Wat ik wilde doen is aan beide wanden een balk monteren en daarboven schroef ik dan een balk vast. Schommel komt met 2 bouten in het midden van het balk.

De balk wat ik wilde gebruiken is 44x94cm. De bouten komen uiteraard op de 44mm gedeelte. Lengte van hele balk wordt ongeveer 420cm.

De vraag is of dit genoeg draagvermogen heeft voor 1 volwassene. Laten we zeggen max 120kg.

Of moet ik toch een groter balk gebruiken?

Als ik voor de wanden ook 44x94 gebruik, wil ik daar een inkeping in zagen waar de balk met schommel precies in past. Dat schroef ik vast en zo kan die ook niet kantelen.
 

stefan9

  • #2
44x94cm is zeker sterk genoeg :wink:
Maar 44x94mm is veel te zwak. Vuistregel voor een vloerbalk is 1/20 van de overspanning, dus dan kom je op minimaal 20cm hoogte. Nu is een schommel wat anders dan een vloer natuurlijk.
Als ik even google kom ik een houten schommel van 3 meter breed tegen waarvoor een balk van 95x95 wordt gebruikt. Met een overspanning van 4,2m zou je nog een slag dikker moeten gebruiken.
In plaats van balken op de muur zou je raveeldragers kunnen gebruiken.
 

sel35

  • #3
Je hebt wel 194mm balk of iets in de buurt volgens mij. Dat lijkt me dan sterk genoeg?

Raveeldragers zou kunnen maar omdat het op gipswand komt wilde ik door middel van balk ook soort steun van de vloer. Of is een raveeldrager met hollewand pluggen voldoende? Plastic of ijzeren plug?

Het is bedoeld voor klanten dus wil niet het mist in gaan hiermee :)
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Die stelregel is voor balken waar een dak of vloer op komt te liggen en die niet of nauwelijks mogen doorbuigen.
Bij een schommel maakt doorbuigen weinig uit, zolang de balk niet breekt zit je goed. Voelt wel raar en het ziet er niet stevig uit.
Let wel dat als er flink geschommeld wordt de dikte ook belangrijk is.
Bij een 44x94 zou de 44 wel eens eerder kunnen breken dan de 94.

Wat zit er onder (boven) dat systeemplafond?
Daar zit vast iets waar je een flinke beugel of frame op kan vastmaken.
 

sel35

  • #5
Dak is een ijzeren plaat en zit een stuk hoger dan waar het systeemplafond zit en het loopt schuin. Ik denk dat als ik daar een gat in boor dat ik naar buiten kan kijken

Liever met raveldragers en een 69x194mm balk. Maak me alleen zorgen om de raveldragers dan het balk als ik 69x194mm zal gebruiken. Bedoeling is niet om flink te schommelen maar voor fotografie.
 

stefan9

  • #6
194mm lijkt me inderdaad ruim voldoende. Daarmee zou je een vloer kunnen maken, dus een schommel moet zeker kunnen. Waarschijnlijk is 58x155 ook wel genoeg, maar 194 zal minder doorbuigen. Als je maar 1 balk nodig hebt en de hoogte is geen probleem zou ik daarvoor gaan.
Ik had gemist dat het een gipswandje is. Raveeldragers op gips moet je niet doen. Balk tot op de grond is dan een veel beter idee.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu